Γενικά

Σταδιακή “αύξηση” στους μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων από τον Ιούλιο

Πως θα γίνει η σταδιακή επαναφορά των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

Σταδιακή αύξηση στους μισθούς τους θα δουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αφού χθες η ολομέλεια της Βουλής με 39 ψήφους υπέρ και 3 αποχές ψήφισε σε νόμο, το νομοσχέδιο για επαναφορά των αποκοπών τους στις απολαβές, στους μισθούς αλλά και στα φορολογητέα επιδόματα.

Το όλο σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο και στηρίζεται στη συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώ περιλαμβάνει τα εισοδήματα των υπαλλήλων, αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ρύθμιση αυτή  θα γίνει σταδιακά:

Θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2018 και μετέπειτα κάθε 1η Ιανουαρίου κάθε έτους για την περίοδο 2019-2022, εξαλείφοντας πλήρως τις μειώσεις την 1η Ιανουαρίου του 2023.

  • Κατά το 2018 και 2019, τα ποσοστά αποκοπών θα μειώνονται μόνο για τις κλίμακες μηνιαίων απολαβών μέχρι €2.000.
  • ενώ, κατά τα έτη 2020-2023, οι μειώσεις στα ποσοστά αποκοπών επηρεάζουν όλες τις κλίμακες, μέχρι την πλήρη απόσυρση τους και θα είναι ομοιόμορφες για όλες τις κλίμακες.

Βάσει του μηχανισμού που έχει συμφωνηθεί για την επαναφορά των αυξήσεων, της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων στο δημόσιο, καθορίζεται το πότε και το πώς θα παραχωρούνται αυξήσεις στους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας, με βασικό παράγοντα, την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Δηλαδή, σε περιόδους που δεν θα υπάρχει ανάπτυξη τότε δεν θα παραχωρείται και αύξηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μέσο ετήσιο κόστος για την εξάλειψη των αποκοπών σε απολαβές, μισθούς, επιδόματα και συντάξεις του δημοσίου εκτιμάται στα €44,8 εκ. για τα έτη 2019-2023, ενώ για το 2018, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα €20,7 εκ.

Σχετικά νέα

X
Translate »