Τεχνολογία

Σπάνια εκδήλωση στο Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείο

Εξαιρετικά σπάνια εκδήλωση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου  και ώρα 7 μ.μ.,  στο Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείο.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Όπως αναφέρεται σε  σχετική ανακοίνωση “Με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνουμε τη συνεργασία Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείο με Έλληνες επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε σχέση με Τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, θα παρουσιάσει στις 7μμ στο Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείο, ο Dr Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας και ένας από τους ανθρώπους που ανακατασκεύασε και ανέδειξε τον μηχανισμό.

Ο κύριος Ευσταθίου θα μιλήσει για τη χρήση,  τη λειτουργία, την κατασκευή και ανακατασκευή του. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να αγγίξει το νέο ανακατασκευασμένο λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ίσως η πιο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη. Πολλοί αναφέρονται σε αυτόν ως έναν από τους δύο μηχανισμούς του Αρχιμήδη για τους οποίους υπάρχουν ιστορικές αναφορές.

Ο συγκεκριμένος που παρουσιάζεται απόψε, ανακαλύφθηκε βορειοδυτικά της Κρήτης στα Αντικύθηρα, το 1900, σε αρχαίο ναυάγιο που ανάγεται στο 150 – 100 π.Χ.. Ο μηχανισμός είναι κατασκευασμένος από μπρούντζο και βρισκόταν εγκιβωτισμένος σε ξύλινο πλαίσιο. Αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής.

Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια. Λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Μετά το πέρας της ομιλίας οι επιστήμονες του Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείο, καιρού επιτρέποντος, θα ξεναγήσουν τους παρευρισκόμενους στο νυχτερινό ουρανό και θα γίνει παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου από το θόλο του αστεροσκοπείου.”

Eίσοδος ελεύθερη

Σχετικά νέα

X
Translate »