Κοινωνία

Σημαντικά κίνητρα το επίδομα πατρότητας και μητρότητας

Κίνητρα και διευκολύνσεις σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οικονομικά οι νέοι γονείς με την έλευση νέων τέκνων αλλά και να αμβλυνθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας προωθεί το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πρόνοιας. 
Μέρος αυτών είναι τόσο τα επιδόματα μητρότητας και πατρότητας, όσο και το επίδομα για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο η προϊσταμένη του κλάδου επιδόματος μητρότητας και πατρότητας Ροδούλα Παπαλαμπριανού ανέφερε ότι από τις 2 Αυγούστου 2017 όταν και τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 2.864 αιτήσεις. Από αυτές, το 2017 υποβλήθηκαν 2.269 και για τους δύο πρώτους μήνες του 2018 υποβλήθηκαν 595 αιτήσεις.
Όπως είπε, όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων.
Το επίδομα σύμφωνα με τη νομοθεσία δικαιούνται οι έγγαμοι πατέρες (είτε με θρησκευτικό, είτε με πολιτικό γάμο, είτε με σύμφωνο συμβίωσης) από την εβδομάδα γέννησης του παιδιού και εντός 16 εβδομάδων. Διευκρίνισε δε ότι ως εβδομάδα για σκοπούς μητρότητας και πατρότητας θεωρείται η εβδομάδα που αρχίζει από Δευτέρα και τελειώνει Κυριακή. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί γεννηθεί ημέρα Πέμπτη, τότε η εβδομάδα από την οποία καταβάλλεται το επίδομα ξεκινάει από την προηγούμενη Δευτέρα.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει πρόνοια για επανεξέταση των αιτήσεων, σε περίπτωση που ο αιτών θεωρήσει ότι έχει απορριφθεί λόγω λάθους η κα Παπαλαμπριανού απάντησε πως αν η αίτηση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, περιέχει όλα τα δικαιολογητικά και ορθά στοιχεία, αλλά δεν έχει γίνει δεκτή, τότε ο πατέρας μπορεί να υποβάλει εκ νέου την αίτηση για να διορθωθεί το λάθος.
Όσον αφορά στον χρόνο αναμονής, σημείωσε ότι αυτή την στιγμή εξετάζονται αιτήσεις ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες οι διαδικασίες να γίνουν ταχύτερες και η εξέτασή τους ακόμα πιο έγκαιρη.
Σε σχέση με το επίδομα μητρότητας, η κα Παπαλαμπριανού υπενθύμισε ότι δικαιούχοι είναι μητέρες για περίοδο που μπορεί να αρχίσει από δύο μέχρι εννέα εβδομάδες πριν από την εβδομάδα τοκετού και έχει διάρκεια 18 εβδομάδες. Τόνισε δε ότι αυτή αυξάνεται αν υπάρξει πολλαπλός τοκετός ή γέννηση πρόωρου παιδιού, το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε θερμοκοιτίδα για τουλάχιστον 21 ημέρες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους όπως τα δημοσίευσε η εφημερίδα «Σημερινή», σε μόλις τέσσερα χρόνια σημειώθηκε μείωση στις γεννήσεις κατά 7%. Μια σειρά κοινωνικών, οικονομικών και ψυχολογικών παραγόντων συνδυάζονται και ωθούν τα ζευγάρια να μην επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, ή να μην επιθυμούν τόσα παιδιά όσα στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός γεννήσεων είχε ως εξής:
  • 2012: 10.161 γεννήσεις (5.304 αγόρια και 4.857 κορίτσια)
  • 2013: 9.341 γεννήσεις (4.736 αγόρια και 4.605 κορίτσια)
  • 2014: 9.258 γεννήσεις (4.867 αγόρια και 4.391 κορίτσια)
  • 2015: 9.170 γεννήσεις (4.824 αγόρια και 4.346 κορίτσια)
  • 2016: 9.455 γεννήσεις (4.887 αγόρια και 4.568 κορίτσια)
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως για να υπάρξει σταθεροποίηση του πληθυσμού και όχι αύξηση, χρειάζεται ένας δείκτης γονιμότητας περίπου 2,3 παιδιών ανά γυναίκα, αλλά σήμερα ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών είναι μόνο 1,58 παιδιά ανά γυναίκα.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η Διευθύντρια Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου, τα αίτια του προβλήματος εντοπίζονται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές αλλαγές, η ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών που πλέον είναι μετά τα 30 έτη, όταν η γονιμότητα μειώνεται, κι αυτό διότι οι συνθήκες εργασίας και καριέρας έχουν τροποποιηθεί.
Στην ερώτηση πώς το κράτος βοηθάει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, απάντησε ότι βρίσκεται σε ισχύ σχέδιο επιδότησης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την διενέργεια εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η κα Κωνσταντίνου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας κάτι τέτοιο είναι μέσα στα πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Πρόνοιας θα πρέπει να δουν πώς βοηθούν τα νεαρά ζευγάρια και πώς τα ενθαρρύνουν μέσω διάφορων οικονομικών και κοινωνικών μέτρων ούτως ώστε να γίνονται γονείς και όχι μόνο μια φορά, αλλά περισσότερες», είπε.
 

Σχετικά νέα

X
Translate »