Επιχειρήσεις

Σημαντικά θέματα στο ξεκίνημα μιας Επιχείρησης

Καθημερινά ειδικά το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων νέων επιχειρήσεων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Επιχειρήσεις που συχνά δημιουργούνται από νεαρά άτομα, άντρες και γυναίκες που διψούν για δημιουργία. Επιχειρήσεις καινοτόμες πολλές φορές ή ακόμα και πιο κοινότυπες που όμως στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων τους με ένα διαφορετικό, φρέσκο και ευφάνταστο τρόπο.
Φεύγοντας από την τουλάχιστον οικονομική ασφάλεια που προσφέρει η εργοδότηση από κάποιον τρίτο με σκοπό τη δημιουργία μιας επιχείρησης που επιτρέπει στον καθένα να είναι αφεντικό του εαυτού του φέρει ένα συναίσθημα απίστευτης ικανοποίησης. Σημαντική προϋπόθεση φυσικά είναι να έχει προυπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός και υλοποίηση ενός πλάνου που ελαχιστοποιεί τυχόν λάθη και παραλήψεις που μπορούν να αποβούν μοιραία στην πορεία ή να μην επιτρέψουν στην επιχείρηση να επιτύχει τους στόχους της στο έπακρο.

Προτού μπαρκάρει κάποιος σ’ αυτό το ταξίδι δημιουργίας όποιο κι αν είναι αυτό, είναι σημαντικό να λάβει υπόψη κάποια σημαντικά θέματα που αναφέρονται επιγραμματικά πιο κάτω.

 

 

i. Επιχειρηματική ιδέα
Είναι σημαντικό να εξετάσετε κατά πόσο μια ιδέα που έχετε είναι πραγματικά μοναδική ή υπάρχει ήδη. Είναι πολύ φυσικό μια καλή ιδέα που έχετε να βρίσκεται στο μυαλό εκατοντάδων άλλων ανθρώπων, ακόμα και να έχει ήδη υλοποιηθεί. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι καθίσταται απαγορευτική η ενασχόλιση σας με τη συγκεκριμένη ιδέα αλλά βοηθά να προγραμματιστείτε με ένα διαφορετικό τρόπο λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που υπό άλλες συνθήκες πιθανόν να μη χρειαζόταν. Για παράδειγμα, πως μπορείτε να διαφοροποιήσετε τη δική σας ιδέα σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα, ίσως και να δημιουργήσετε μία καλύτερη.
Μελετήστε εκ βάθος την οικονομική πλευρά της ιδέας. Εξετάστε κατά πόσο είναι πραγματικά βιώσιμη με τον τρόπο που έχετε φανταστεί να την υλοποιήσετε. Αν υπάρχει ήδη κάτι παρόμοιο, πόσο επικερδές φαίνεται να είναι για τους δημιουργούς? Παρά τον υπέρμετρο ενθουσιασμό και θέληση για δημιουργία, είναι σημαντικό να κριθεί νηφάλεια η βιωσιμότητα ενός εγχειρήματος.

 
ii. Πλάνο
Δημιουργήστε ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός στην υλοποίηση του οράματός σας. Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών συχνά παραλείπουν αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο προετοιμασίας καταφεύγοντας απευθείας στο στάδιο της υλοποίησης ενός ημιτελούς πλάνου που συχνά αποδεικνύεται καταστροφικό. Η διαδικασία και μόνο της ετοιμασίας ενός επιχειρηματικού πλάνου θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιθανά προβλήματα, λύσεις αλλά και ιδέες που υπό άλλες συνθήκες πιθανόν να σας διέφευγαν.

 
iii. Επιλογή επιχειρηματικής οντότητας
Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να λάβετε είναι η επιλογή της επιχειρηματικής οντότητας μέσω της οποίας θα δραστηριοποιηθείτε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχουν θετικά και αρνητικά, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα κατάλληλο λογιστή/σύμβουλο ο οποίος θα σας καθοδηγεί σ΄αυτό το ταξίδι δημιουργίας αναλαμβάνοντας όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ούτως ώστε να μπορείτε να αφοσιωθείτε στην υλοποίηση της ιδέας σας. Η επιλογή ενός ιδανικού συμβούλου με τον οποίο να μπορείτε να συζητήσετε τα διάφορα θέματα που άπτονται της επιχείρησης μπορεί να ανεβάσει την επιχείρηση σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

 
iv. Εξεύρεση συνεργατών
Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε αφορά την εξεύρεση συνεργατών είτε αυτοί είναι συνεταίροι είτε εργοδοτούμενοι. Εξοπλίστε την επιχείρηση σας με ικανά άτομα που διψούν για εργασία και δημιουργία. Άτομα στα οποία όχι μόνο μπορείτε να βασιστείτε να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους στο έπακρο αλλά που θα πάρουν πρωτοβουλίες να ανεβάσουν την επιχείρηση πάνω από τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό.

 


v. Χρηματοδότηση
Σκεφτείτε πως θα χρηματοδοτήσετε τη δημιουργία της επιχείρησης σας αλλά και το κόστος της προσωπικής σας διαβίωσης τόσο κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού όσο και κατά τα πρώτα στάδια υλοποίησης. Η εξεύρεση χρηματοδότησης ή ακόμα και η όλη διαχείρηση των οικονομικών, λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μπορεί να φοβίσει τον καθένα χωρίς όμως να χρειάζεται. Υπάρχουν διάφορες πηγές χρηματοδότησης και κατάλληλα άτομα να σας βοηθήσουν αρκεί να μελετήσετε το θέμα και να λάβετε βοήθεια από κατάλληλους συμβούλους εάν κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο. Σίγουρα δεν είστε οι πρώτοι που δοκιμάζετε ένα τέτοιο εγχείρημα. Πολλοί άλλοι το έχουν επιτυχημένα δοκιμάσει, αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματά τους.

 
vi. Γνώσεις – Εμπειρία
Ένας αποτρεπτικός παράγοντας στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων είναι συχνά το επίπεδο γνώσης/πείρας ή ορθότερα η έλλειψη αυτής. Κατανοήστε ότι δε χρειάζεται να γνωρίζετε να πάντα σχετικά με το αντικείμενο σας προτού προχωρήσετε στη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης. Ίσως αυτή είναι και η πιο σημαντική συμβουλή που συχνά ακούγεται από επιτυχημένους επιχειρηματίες. Η διαχείρηση μιας επιχείρησης συνοδεύεται με συνεχή μάθηση σε σημείο που θα εκπλαγείτε με τις γνώσεις που θα αποκομίσετε όχι μόνο κατά τους πρώτους μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριοποίησης σας.

 
Αντιθέτως, πολύ πιο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί το να υπερεκτιμήσει κάποιος τις δυνατότητες του θεωρώντας ότι γνωρίζει τα πάντα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ενέργειες που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Το ορθό θα ήταν να γνωρίζει κάποιος πραγματικά μέχρι που εκτείνεται το εύρος γνώσεων του και απ΄εκεί και πέρα να εντοπίσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλύψει τις οποιεσδήποτε ελλείψεις του.

 
vii. Προώθηση
Στο σημερινό περιβάλλον υπέρμετρου ανταγωνισμού είναι όλο και πιο σημαντική η εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής προώθησης μιας επιχείρησης. Η κατάλληλη προώθηση συχνά αποδεικνύεται ο καταλυτικός παράγοντας της επιτυχίας. Σιγουρευτείτε ότι ο κόσμος τον οποίο στοχέυετε θα σας γνωρίσει το συντομότερο και με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ο μόνος τρόπος να σας τιμήσουν μακροπρόθεσμα.

 
Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά ακόμα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας. Τα πιο πάνω σημεία όμως συνοψίζουν τα πιο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εάν το θέλετε πραγματικά, πιστέψτε το, οργανωθείτε κατάλληλα και προχωρήστε. Δε θα κοιτάξετε ποτέ ξανά πίσω.

 
Mάριος Καζίκας 
Διευθύνων Σύμβουλος 

kf

Σχετικά νέα

X
Translate »