Όμορφα της Πόλης

Σε εξέλιξη η άσκηση «Αργοναύτης» στο Λιμάνι Λάρνακας

Στη δεύτερη φάση της περνάει σήμερα η πολυεθνική Πολιτικοστρατιωτική Άσκηση Αργοναύτης 2018, με εκπαιδευτική εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», που προνοεί υποδοχή αμάχων.

Η άσκηση αρχίζει στις 5:30μμ στο Λιμάνι Λάρνακας όπου είχαν καταπλεύσει το 2006, 70 χιλ άμαχοι από το Λίβανο.

Το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αποτελεί ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών, και στοχεύει στην προετοιμασία των κυπριακών Αρχών και Υπηρεσιών, για διαχείριση πιθανής επιχείρησης εκκένωσης αμάχων, λόγω ανθρωπογενούς κρίσης ή φυσικής καταστροφής σε γειτονική χώρα, κατά την οποία χρησιμοποιείται η Κύπρος ως ασφαλές ενδιάμεσο καταφύγιο.

Την άσκηση θα παρακολουθήσουν ξένοι προσκεκλημένοι και παρατηρητές, 250 τον αριθμό από 25 χώρες.

Μετά το πέρας της Εκπαιδευτικής Εφαρμογής του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραθέσει δεξίωση σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και στους εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών, στον χώρο του Λιμανιού Λάρνακας. Κατά τη χθεσινή ημέρα η άσκηση διεξήχθη επί χάρτου με επίκεντρο το Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

Αύριο είναι η τελική φάση της άσκησης, και θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Μαρί, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε πολεμικό πλοίο ή στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ».

Σχετικά νέα

X
Translate »