Breaking News

Aστυνομικά νέα

Πώς εξασφάλιζαν τα πλαστά ευρώ τα αδέλφια από τη Λάρνακα-Η ιδέα από διάλεξη Πανεπιστημίου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εναντίον δύο αδελφών, ηλικίας 23 και 28 ετών, από τη Λάρνακα, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, εισαγωγής παραχαραγμένου νομίσματος και κυκλοφορίας παραχαραγμένου νομίσματος, αδικήματα που  διαπράχθηκαν από τηn 1/6/2018 μέχρι τις 2/8/2018 στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, στις 24 Ιουλίου λήφθηκε αλληλογραφία μέσω EUROPOL σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικές Αρχές της Αυστρίας διεξήγαγαν ποινική έρευνα σχετικά με κύκλωμα παραχάραξης χαρτονομισμάτων ευρώ, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2018 και αφορούσε την κατασκευή παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων ευρώ και την πώλησή τους με τη χρήση ψευδώνυμων σε συγκεκριμένη σελίδα στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα αποστέλνονταν στους παραλήπτες μέσω κανονικών φακέλων του Αυστριακού Ταχυδρομείου ή με δέμα συγκεκριμένης εταιρείας μεταφορών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη σελίδα του διαδικτύου που χρησιμοποιείτο για την πώληση των παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων είναι ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, στον οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες και χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο στις 26/06/2018 συνελήφθη στην Αυστρία ο κύριος δράστης και παραχαράκτης των χαρτονομισμάτων, ενώ από έρευνα της Αστυνομίας εντοπίστηκαν στην κατοχή του μεταξύ άλλων χειρόγραφες λίστες, αποδείξεις για δέματα, ένα βιβλίο με κωδικούς εντοπισμού των δεμάτων και ψευδώνυμα.

Υστερα από μελέτη των τεκμηρίων διαπιστώθηκε ότι την 01/06/2018 ο 23χρονος παράγγειλε και αγόρασε από τον παραχαράκτη 25 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των δέκα ευρώ και 15 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ.

Από εξετάσεις της Αστυνομίας στο Ταχυδρομείο Λάρνακας, διαπιστώθηκε ότι το δέμα έφτασε στην Κύπρο και στις 19/06/2018 ο 28χρονος το παρέλαβε από το  Κεντρικό Ταχυδρομείο Λάρνακας.

Δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων συνελήφθη χθες βράδυ στην κατοικία του στη Λάρνακα ο 28χρονος, ο οποίος ισχυρίστηκε στην Αστυνομία ότι πήρε ένα πακέτο από το ταχυδρομείο και το πέταξε. Λίγο αργότερα συνελήφθη και ο 23χρονος αδελφός του, ο οποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση.

Ωστόσο σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία και τα οχήματα των δύο υπόπτων, εντοπίστηκαν σε συρτάρι της σιφονιέρας του σαλονιού της οικίας τους 8 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και 9 χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Ανακρινόμενος από την Αστυνομία, ο 28χρονος είπε πως τα χαρτονομίσματα ήταν δικά του, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν επίσης τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένα τάμπλετ.

Ο 23χρονος αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση ενώ ο 28χρονος προέβη σε θεληματική κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι προέβη στην αγορά των χαρτονομισμάτων μετά από σχετική διάλεξη που αφορούσε τη συγκεκριμένη σελίδα του διαδικτύου, που παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ακόμα στο Δικαστήριο ότι για την υπόθεση μεταξύ άλλων αναμένεται να ληφθούν γύρω στις 10 καταθέσεις από το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, θα γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο έγινε η πληρωμή για το δέμα που στάλθηκε στην Κύπρο, ενώ αναζητούνται τεκμήρια για να εντοπιστούν τα υπόλοιπα πλαστά χαρτονομίσματα που παρέλαβε ο 28χρονος αφού η παραγγελία αφορούσε την αγορά περισσοτέρων χαρτονομισμάτων από αυτά που εντοπίστηκαν στο σπίτι του.

Το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διάταγμα κράτησης των δύο υπόπτων για τέσσερις ημέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »