Breaking News

Αναπτυξιακά Έργα

Πρώτο βήμα για νέα προβλήτα στο Βασιλικό

Με μήκος 200 μ. και μέχρι 13 μ. βάθος – Ξεκινά διαδικασία για συγχρηματοδότηση από Ε.Ε

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα για την κατασκευή νέας και σημαντικών διαστάσεων προβλήτας στο λιμάνι Βασιλικού, που θα εξυπηρετεί σειρά ιδιόμορφων φορτίων που σήμερα εξυπηρετούνται από το λιμάνι Λάρνακας ή και Λεμεσού.

Η Αρχή Λιμένων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» υποβάλλει σήμερα την αίτηση για συγχρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε. ενώ παράλληλα, στην τελευταία έκδοση της Εφημερίδας της Δημοκρατίας προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την απαραίτητη γεωλογική έρευνα.

Πρόκειται για προβλήτα που θα έχει μήκος τουλάχιστον 200 μέτρα και θα αποτελεί ταυτόχρονα προέκταση του ενός εκ των δύο λιμενοβραχιόνων του λιμανιού του Βασιλικού, ενώ ο σχεδιασμός που γίνεται προβλέπει υποδομές στις οποίες θα μπορεί να εγκατασταθεί και γερανός, ώστε η προβλήτα να έχει αυξημένη λειτουργικότητα.

Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να φτάσει στα €35 εκατ. και θεωρείται βέβαιο ότι μέρος της δαπάνης θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές βολιδοσκοπήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα από τα πιο σημαντικά και δαπανηρά έργα που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, είναι η εκβάθυνση του πυθμένα εξωτερικά του λιμανιού του Βασιλικού σε βάθος 13 μέτρων από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Το βάθος του λιμανιού είναι σήμερα εννέα μέτρα.

Σε πρώτο στάδιο προωθείται μελέτη των γεωλογικών συνθηκών του βυθού, ώστε να καθοριστούν οι συνθήκες εκσκαφής για τη θεμελίωση των χερσαίων κατασκευών αλλά και εκβάθυνση.

Η νέα προβλήτα θα τεθεί υπό τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων και θα είναι συνδεδεμένη με το λιμάνι του Βασιλικού που έχει παραχωρηθεί στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού από το 1986 μέχρι και το 2036.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

Πηγή: philenews.com 

Σχετικά νέα

X
Translate »