Αναπτυξιακά Έργα

Πρώτα η Δημοτική Αγορά και μετά η αυλή Ζουχούρι

Της Άντρης Πογιατζή

Η Λάρνακα συνεχίζει σε ρυθμούς ανάπτυξης και ετοιμάζεται για τα επόμενα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν.

Η αντίστροφή μέτρηση για την ανέγερση της νέας Δημοτικής αγοράς ξεκίνησε αφού τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα σύμφωνα με δηλώσεις  του Δήμαρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα στην ιστοσελίδα μας.

Η ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς, που εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης, είναι μια ενέργεια όπου επιτέλους θα πάρει σάρκα και οστά μετά από αρκετό καιρό υπομονής και καθυστέρησης των σχεδίων. Το έργο αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή στο εμπορικό κέντρο της πόλης αφού θα αλλάξει πλήρως την άσχημη εικόνα που υπάρχει στο χώρο και θα προσδώσει ένα νέο πρόσωπο στο κέντρο.  Για την αποκατάσταση και ανέγερση της Δημοτικής αγοράς είχε προκηρυχτεί διαγωνισμός όπου οι ενδιαφέρουσες εταιρείες κατάθεσαν τις προσφορές τους και ανάμεσα σε έξι εταιρείες, κέρδισε η εταιρεία Lois Builders.

Το έργο  

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως «συγκεκριμένα η ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριολογικά συνδεδεμένες μεταξύ τους, δηλαδή το κτίριο όπου θα στεγάζεται η ανοικτή Δημοτική Αγορά και χώρους εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού και το κτίριο που θα παρέχει τους χώρους στάθμευσης».

Η ανοικτή Δημοτική Αγορά θα είναι κυκλικής μορφής με 11 ανοικτά καταστήματα στο ισόγειο που θα είναι τοποθετημένα σε κυκλική διαρρύθμιση. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν 700 τ.μ., και 1.200 τ.μ. θα είναι τοπιοτεχνημένοι χώροι πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν 4 εστιατόρια, μικρή γκαλερί και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτιρίου θα υπάρχει κήπος με αρωματικά κυπριακά φυτά και 3 μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

Ουσιαστικά το έργο θα αποτελείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριακά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής, τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου.

Τι γίνεται με το χώρο στάθμευσης  

Βέβαια, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το θέμα του χώρου στάθμευσης. Η Δημοτική Αγορά που αποτελεί τον βασικότερο χώρο στάθμευσης, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από το κοινό και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης προς το κοινό και αυτό ίσως προκαλέσει ταλαιπωρία στους δημότες.

Τον Γενάρη του 2020 η Ζουχούρι

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Βύρα μας ανέφερε ότι τα έργα για την ανάπλαση του τεμένους Ζουχούρι αναμένεται να ξεκινήσουν τον Γενάρη του 2020.

Ο κύριος Βύρας μας ανέφερε ότι η απόφαση αυτή του Δήμου Λάρνακας οφείλεται στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη Δημοτική Αγορά και σε περίπτωση που τα δυο αυτά μεγάλα έργα της πόλης γίνονταν ταυτόχρονα, θα είχε ως αποτέλεσμα να «μπλοκαριστεί» εντελώς το κέντρο και να ταλαιπωρηθεί αρκετά το κοινό λόγω και της μικρής απόστασης που έχουν μεταξύ τους.

Επιπλέον, αφού στη Δημοτική Αγορά θα διεξάγονται έργα και δεν θα είναι διαθέσιμος ο χώρος στάθμευσης, το κοινό θα μπορεί να χρησιμοποιεί την Ζουχούρι.

Επιμέλεια
Άντρη Πογιατζή
Δημοσιογράφος

Σχετικά νέα

X
Translate »