Εκπαίδευση

Πρωτιά στα σχολεία οι άνδρες και οι γυναίκες στα πανεπιστήμια

Υψηλότερα τα ποσοστά των γυναικών που σπουδάζουν- Οι άνδρες τελειώνουν την εκπαίδευση στο σχολείο

Μπορεί οι γυναίκες να μην ανεβαίνουν με την ίδια ευκολία όπως οι άνδρες την εργασιακή κλίμακα και να υστερούν σε διευθυντικές θέσεις αριθμητικά, όμως το επίπεδο της εκπαίδευσης τους είναι πολύ πιο ευρύ από αυτό των ανδρών.

Η ανισότητα, όπως θα δούμε, στα εργασιακά δεν αντικατοπτρίζεται και στην εκπαίδευση όπου περισσότερες γυναίκες ολοκληρώνουν τον κύκλο των πανεπιστημιακών τους σπουδών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Εξετάζοντας το επίπεδο εκπαίδευσης, παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, όσον αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, στη δευτεροβάθμια και ανώτερη εκπαίδευση τα ποσοστά διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό γυναικών και ανδρών ηλικίας 25 – 64 ετών (18,7% των γυναικών και 19% των ανδρών) είχαν ολοκληρώσει την κατώτερη βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης, το 2017 στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας παρατηρήθηκε ότι μικρότερο ποσοστό γυναικών (35%) συγκριτικά με τους άνδρες (42,5%) στην Κύπρο είχαν ολοκληρώσει την ανώτερη βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι αφού το 38,5 % των ανδρών στην Κύπρο είχε ολοκληρώσει πανεπιστημιακές, σε σύγκριση με το 46,3% των γυναικών.

Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη παρατηρείται πλειονότητα γυναικών σ’ αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης, με τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών να παρατηρούνται στα κράτη μέλη της Βαλτικής καθώς και στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Σλοβενία.

 

Στην Ε.Ε.

Σχετικά νέα

X
Translate »