Αναπτυξιακά Έργα

Προχωρούν οι εργασίες αποξήλωσης των πετρελαιοδεξαμενών από τον χώρο της ΚΕΤΑΠ

Με βάση το πλάνο που αρχικά έχει τεθεί από το Υπουργείο Ενέργειας προχωρούν οι εργασίες αποξήλωσης των πετρελαιοδεξαμενών από τον χώρο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), δηλαδή στο χώρο του παλιού διυλιστηρίου Λάρνακας.

Οι εργασίες αποξήλωσης ξεκίνησαν στις 26 περασμένου Ιανουαρίου και σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ΚΕΤΑΠ Χρύση Χατζηγρηγορίου μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί οκτώ μεγάλες δεξαμενές, οι οποίες αντιστοιχούν με πέραν της μισής συνολικής χωρητικότητας των δεξαμενών που διέθετε η ΚΕΤΑΠ (χωρητικότητα 137 χιλιάδων τόνων).

Η πρώτη φάση αποξήλωσης των εγκαταστάσεων προνοεί την κατεδάφιση 22 δεξαμενών από το χώρο του παλιού διυλιστηρίου και σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πορεία των εργασιών η φάση αυτή υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα.

Την αποξήλωση των πετρελαιοδεξαμενών έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία «General Smontaggi» με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Η Β΄ φάση προνοεί τη διενέργεια μελετών όσον αφορά τα επίπεδα ρύπανσης του υπεδάφους με σκοπό την αποκατάσταση ολόκληρου του χώρου του πρώην διυλιστηρίου.

Στα πλαίσια της Γ΄ φάσης θα ξηλωθεί η μονάδα ασφάλτου, το χημείο και τα αγκυροβόλια.Ασκεί πιέσειςΤην ίδια ώρα που οι εργασίες αποξήλωσης του ΚΕΤΑΠ προχωρούν κανονικά, ο Δήμος Λάρνακας εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχίες όσον αφορά το καυτό θέμα απομάκρυνσης από τα παράλια της πόλης των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου που ανήκουν στις ιδιωτικές εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε, ότι το αναθεωρημένο διάταγμα απομάκρυνσης των οχληρών υποδομών προβλέπει απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Και τούτο, μετά την αδυναμίατων εταιρειών να συμμορφωθούν με το αρχικό διάταγμα που έχει λήξει στο τέλος περασμένου Ιανουαρίου.

Μετά την τελευταία συνάντηση του δημάρχου Ανδρέα Βύρα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο Δήμος Λάρνακας έχει πετύχει επανεξέταση του οδικού χάρτη με τους κυριότερους χρονικούς σταθμούς μέχρι την υλοποίηση του αναθεωρημένου διατάγματος απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων καθώς και συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου στην επιτροπή παρακολούθησης που συνέστησαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας για άσκηση ελέγχου στη διαδικασία συμμόρφωσης των εταιρειών.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Λαρνακέων εστιάζονται στη συμμόρφωση των εταιρειών υγραερίου, κατά πόσο δηλαδή θα γίνει εφικτή η απομάκρυνση όλων των υποδομών τους σε δύο χρόνια από σήμερα.

Σχετικά νέα

X
Translate »