Επιχειρήσεις

Προσπάθειες για θέσμιση ενιαίου κατώτατου μισθού στην ΕΕ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv, το θέμα για ένα ενιαίο κατώτατο μισθό ανάμεσα στην ΕΕ ξεκίνησε από την Γερμανία τον περασμένο Ιανουάριο και η συζήτηση μεταφέρθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο συγκεκριμένο σημείο οι διαβουλεύσεις έχουν γίνει εντονότερες μεταξύ των κρατών μελών για θέσμιση του.

Όπως αναφέρει το δημοσιέυμα στο θέμα αυτό έχει γίνει μεγάλη πρόοδος παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και αρκετές διαφωνίες γύρω από τη θέσπιση βασικού μισθού και την απόσπαση εργαζομένων. Σύμφωνα με λεγόμενα ευρωβουλευτή στην Euractiv, οι ευρωβουλευτές δεν συμφωνούν μεταξύ τους ενώ ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κορντερί δήλωσε ότι «αποτελεί ρεαλιστική φιλοδοξία» και «αναγκαιότητα» η θέσπισή του.

Επίσης αναφέρεται πως σήμερα 6 χώρες, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία, δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό ενώ παράλληλα η διαφορά μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες είναι αρκετά μεγάλη.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους εταίρους οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα είναι τα Ανατολικά κράτη, όπου ο βασικός μισθός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »