Η Γνώμη σας

Προσβάσιμες Παραλίες – Καλοκαίρι για όλους

Στην Λάρνακα αλλά και γενικότερα στην Κύπρο όταν αναφερόμαστε στην λέξη προσβασιμότητα στη παραλία (αλλά και γενικότερα) σκεφτόμαστε άμεσα το αναπηρικό αμαξίδιο. Αλλά (δυστυχώς) δεν είναι μόνο αυτό. Η Κύπρος στερείται υποδομών προσβασιμότητας για όλους, τουλάχιστον στις διακρίσεις υπάρχει μια θλιβερή “ισότητα” και “ομοιογένεια”.
Εν έτει 2018 με την ύπαρξη καινοτόμων, φτηνών, δεν χωρούν δικαιολογίες για την μή ύπαρξη έστω συγκροτημένου πλάνου για επίτευξη του στόχου της πρόσβασης στις παραλίες για όλους (άτομα με αναπηρία, άτομα τρίτης ηλικίας, έγκυες, κλπ.)

 

 

Οι παραλίες και η πρόσβαση έχουν πολύπλευρη σημασία και γεννούν πολύπλευρη ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι μόνο η διαδρομή στο κύμα αλλά μια σειρά υπηρεσιών και εγκαταστάσεων που πρέπει να παρέχονται έστω και σε μή μόνιμη βάση όπως, αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, διαδρόμοι,ράμπες, χώροι σκίασης, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ κτλ.
Δεδομένο ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα ούτε και μπορεί όλες οι παραλίες να είναι εξοπλισμένες με τέτοιου είδους υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. Όμως η θέληση μας τουλάχιστον, πρέπει να εκφράζεται με πλάνο και σχεδιασμό δράσεων και βημάτων τα οποία θα υλοποιούνται σιγά σιγά.

 


Όσο περισσότερες υπηρεσίες παρέχουμε τόσο πιο κοντά θα είμαστε στην επιτυχία της καθολικής πρόσβασης από όλους.
Η εισαγωγή ενός αμφίβιου οχήματος για άτομα τρίτης ηλικίας και για άτομα με μικρή ή μεγάλη δυσκολία κίνησης, η δημιουργία ενός μή μόνιμου, η εισαγωγή συστήματος καθοδήγησης για άτομα με προβλήματα ή αναπηρία στην όραση ώστε να εισέρχονται στη θάλασσα και να επιστρέφουν στην θέση τους στην ακτή, αυτόνομα χωρίς βοήθειες. Περαιτέρω η ύπαρξη μιας κινητής τουαλέτας συγκεκριμένων προδιαγραφών καθώς και κάδου απορριμμάτων για χρήση από άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο.


Όλα τα πίο πάνω μπορούν να αποτελέσουν μια βάση ενός ευρύτερου πλάνου προσβασιμότητας στις παραλίες είναι δείγμα και του μέλλοντος που επιθυμούμε αλλά εξίσου πρόκειται για μία ποιοτική αναβάθμιση της πρόσβασης στις παραλίες μας, καθώς και ένα καθοριστικό ισχυρό μέσο αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος για την προώθηση, προσέλκυση και προβολή της Κύπρου μας διεθνώς.

Mάριος Κουκουμάς
Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ Λάρνακας

Σχετικά νέα

X
Translate »