Γενικά

Προειδοποιήσεις για βαριά πρόστιμα στους κυνηγούς την Κυριακή

Προειδοποιήσεις για τα πρόστιμα καθώς και το άναμμα φωτιών κατά την κυνηγετική εξόρμηση της Κυριακής κάνει η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας. Επίσης, προτρέπει τους κυνηγούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα φαινόμενα θερμοπληξίας

«H Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλά και ασφαλή κυνήγια και καλεί όσους θα εξορμήσουν την Κυριακή 19/8/2018, να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που θα τους φιλοξενήσουν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόστιμα

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, το εξώδικο πρόστιμο, για κυνηγό που θα εντοπιστεί να κυνηγά χωρίς να είναι κάτοχος ανανεωμένης άδειας κυνηγίου, είναι €2.000 συν το τέλος των αδειών κυνηγίου που δεν έχει ανανεώσει τα τελευταία χρόνια. Δηλ. εάν ένας κυνηγός δεν έχει ανανεώσει άδεια κυνηγίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια τότε το εξώδικο πρόστιμο που θα καλεστεί να πληρώσει θα είναι 2.000+(4Χ€77)=€2.308.

Πυρκαγιές

Επίσης, επισημαίνεται ότι, το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους, απαγορεύεται αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά. Παράλληλα καλούνται οι κυνηγοί, πριν εξορμήσουν να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

Λευκωσία   99445697

Λεμεσός    99445728

Λάρνακα / Αμμόχωστος                               99634325

Πάφος                99445679

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση το Τμήμα Δασών απευθύνει θερμότατη έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, δηλαδή να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων.

Τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές των κρατικών δασών, καθώς και στις περιοχές της υπαίθρου, και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, μετά από την πρόσφατη τροποποίηση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνων ή με πρόστιμο μέχρι € 50.000, ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000, ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στι ς ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Υπενθυμίζεται ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δάση μας και ότι ο κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Θερμοπληξία

Επιπρόσθετα προτρέπονται οι κυνηγοί όπως τηρούν τα πιο κάτω με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα θερμοπληξίας:

• Να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό,
• Να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
• Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων).
• Να αποφύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Η ανανέωση αδειών κυνηγίου συνεχίζεται από όλες τις εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα καθώς και από το διαδίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Σχετικά νέα

X
Translate »