Οικονομία

Προβληματισμοί στον κατασκευαστικό κλάδο για το 19% ΦΠΑ

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και τροποποιεί τους περί ΦΠΑ νόμους του 2000 μέχρι το 2016. Προβληματισμός και ανησυχία είναι η πρώτη αντίδραση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων από το τροποποιητικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ. Έντονη είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, μέσω της τροποποίησης, διαγράφει από τον νόμο το άρθρο 11Β, το οποίο αφορά την απόδοση ΦΠΑ από τον πελάτη για ορισμένες συναλλαγές. Ουσιαστικά οι εργολάβοι θα πρέπει, από το 2018, να καταβάλλουν πλέον τον ΦΠΑ του 19% και να αναμένουν επιστροφή του ή συμψηφισμό του με τον φόρο όταν θα πωλήσουν. Βεβαίως η τροποποίηση αγγίζει γενικότερα τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον ΦΠΑ και λαμβάνουν κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Μέτρο προώθησης της ανάπτυξης
Μετά την οικονομική κατάρρευση του 2013, η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης της οικονομίας και συγκεκριμένα του τομέα των κατασκευών, δεν τους υποχρέωνε να πληρώσουν, και να το διεκδικήσουν, αφού υπολογιζόταν στη λογιστική πράξη. Πρακτικά, και είναι κάτι το οποίο αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται, πλέον, επιπρόσθετη χρηματοδότηση, για να είναι σε θέση να καλύπτουν και τον ΦΠΑ των έργων που εκτελούν.

Οι λόγοι της απόσυρσης
Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Οικονομικών, στην ανάλυση αντίκτυπου της προτεινόμενης τροποποίησης, οι στόχοι του μέτρου έχουν επιτευχθεί. Περαιτέρω, στην επιχειρηματολογία του για την αναγκαιότητα της κατάργησής του και της επιστροφής στην τάξη πραγμάτων που ίσχυε προ κρίσης αναφέρει ότι:

– Επιτεύχθηκαν οι στόχοι της βελτίωσης της ρευστότητας και της δραστηριότητας του τομέα.

– Το αποδεικνύουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα.

– Επιδιώκεται η αυτόνομη λειτουργία του οικοδομικού και του κατασκευαστικού τομέα.

– Αποφεύγεται η δημιουργία νέας “φούσκας” στον τομέα.

Η διαβούλευση 
Το αρμόδιο υπουργείο διαβουλεύθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα με ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων και άλλους οικονομικούς φορείς του τόπου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι συμμετέχοντες εισηγήθηκαν να μην καταργηθεί το μέτρο ή να μελετηθεί η κατάργησή του σε μεταγενέστερο στάδιο με την πάροδο 2 – 3 ετών. Σημειώνει, βεβαίως ότι έλαβε αριθμό αιτημάτων από επαγγελματικές οργανώσεις τόσο μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και απευθείας, τα οποία ζητούσαν την κατάργηση του άρθρου 11Β. Πλέον αναμένεται η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ποικίλες αντιδράσεις
Πηγές από την ΟΕΒ ανέφεραν στη “Σ” ότι η Ομοσπονδία δεν έχει αντίρρηση με την απόσυρση του μέτρου. Αντίθετα, πηγές από τον ΣΕΛΚ πνέουν μένεα, καθώς θεωρούν ότι η απόσυρσή του θα πλήξει την οικονομία, ακόμα και αυτές τις ξένες επενδύσεις. “Δεν είναι καιρός να αποσυρθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Σ” έγκυρη πηγή.

Παράδειγμα 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα το οποίο παραθέτουν όσοι εναντιώνονται στην απόσυρση του μέτρου. Φέρουν, ως παράδειγμα, επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να ανεγείρει ξενοδοχείο. Με την κυβερνητική τροπολογία, εάν ο εργολάβος κοστολογήσει την αξία του έργου στα €10 εκ., θα προσθέσει και €1,9 εκ. ΦΠΑ.

Στην παρούσα φάση, με τη λειτουργία του άρθρου 11Β, ο εργολάβος θα εκδώσει τιμολόγιο €10 εκ. και το €1,9 εκ. του ΦΠΑ θα το υπολογίσει ο ξενοδόχος και αυτόματα θα το λάβει πίσω, χωρίς να το καταβάλει στο Κράτος. Εάν η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών λάβει το “πράσινο φως” από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρουν, θα πρέπει, στη βάση του ίδιου παραδείγματος, ο ξενοδόχος να δανειστεί επιπλέον €1,9 εκ. για να το αποδώσει στον ΦΠΑ και ακολούθως να αιτηθεί την επιστροφή του, “μπλέκοντας” σε μια χρονοβόρα διαδικασία.

Ερωτήματα για ξένους επενδυτές
Οι ίδιοι κύκλοι θέτουν το ερώτημα του τι θα γίνει με τους ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στη χώρα με τα υφιστάμενα δεδομένα και ξαφνικά θα δουν το κόστος της επένδυσής τους να ανεβαίνει και να “βαλτώνουν” σε χρονοβόρες διαδικασίες. Όπως αναφέρουν, το ιδανικότερο για την οικονομία θα ήταν να μην αποσυρθεί το μέτρο, αλλά, στη χειρότερη, να διατηρηθεί για άλλα 2 – 3 χρόνια, ώστε η μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Από την εφημερίδα “Η Σημερινή”.

Σχετικά νέα

X
Translate »