Uncategorized

Πράσινο φως από το Υπουργικό για αναβολή των δημοτικών εκλογών

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για αναβολή των δημοτικών εκλογών για δυόμιση χρόνια έκανε η Κυβέρνηση, καθότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών και κατατέθηκε σήμερα στο Υπουργικό από τον αρμόδιο υπουργό. Έτσι πλέον, η μπάλα όσον αφορά το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών για δυόμιση χρόνια βρίσκεται πλέον στα κόμματα και συγκεκριμένα στη Βουλή.
Όπως δήλωσε ο Σωκράτης Χάσικος, έπειτα από την έγκριση του νομοσχεδίου, η παράταση κρίθηκε αναγκαία, αφού βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η διαδικασία έγκρισης της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Βουλή, η οποία θα μειώσει τους δήμους από 30 σε 22 εντός σε ορίζοντα δύο ετών. Ο κ. Χάσικος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν διασύνδεει το παρόν νομοσχέδιο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το σκεπτικό της απόφασης
«Το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε ο κ. Χάσικος, «στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε η θητεία των Συμβουλίων των Δήμων που έχουν εκλεγεί στις Δημοτικές Εκλογές του 2011 παραταθεί κατά δυόμιση χρόνια, ως επίσης και η θητεία των Κοινοτικών Συμβουλίων».
Η παράταση, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κρίθηκε αναγκαία, καθότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η διαδικασία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για έγκριση της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως υπέδειξε περεταίρω, στην πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενδέχεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η μείωση των Δήμων από 30 σε 22 μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων.
«Η θητεία των Συμβουλίων που έχουν εκλεγεί το 2011 κρίνεται απολύτως αναγκαία να παραταθεί, διότι πώς είναι δυνατόν να προχωρούμε σε εκλογές πλήρους θητείας όταν την ίδια στιγμή θα πρέπει στα μισά της θητείας αυτής κάποιοι Δήμοι να συγχωνευτούν με κάποιους άλλους. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε πολλά νομικά ζητήματα ως αποτέλεσμα της μείωσης των Δήμων από 30 σε 22», επεσήμανε.
«Θέλω να πιστεύω», συνέχισε, «ότι λόγω του ότι είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τη μεταρρύθμιση, η Βουλή θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για παράταση των υφισταμένων Συμβουλίων ενόψει ιδιαίτερα και του γεγονότος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της, και μέσα στο πλαίσιο που λειτουργεί σήμερα είναι απόλυτα κατανοητό ότι, έχει προδιαγράψει τον κύκλο της και άρα θα πρέπει κατεπειγόντως να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση».

 

Περί δημοκρατικότητας
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί της δημοκρατικότητας της εισήγησης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «ε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κατάργηση εκλογών. «Εκείνο που σκοπείται είναι παράταση της θητείας. Κάτι ανάλογο έγινε και το 1999, όπου οι κοινοτικοί άρχοντες διορίζονταν από την Κυβέρνηση και μετά από λήψη απόφασης για εκλογές δόθηκε παράταση στους υφιστάμενους.
Δεν θεωρώ ότι καθοιονδήποτε τρόπο το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Αντίθετα, προς εξυπηρέτηση της δημοκρατίας αλλά κυρίως για τον Κύπριο φορολογούμενο, ο οποίος επωμίζεται τα όσα επωμίζεται μέσα από τις γνωστές συνθήκες και προβλήματα που περνά σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μάλλον προς το καλύτερο θα είναι νοουμένου ότι θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση».

 

Γνωμάτευσε η Νομική Υπηρεσία
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για έγκριση του νομοσχεδίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι κατά καιρούς εκφράστηκαν διάφορα κόμματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, ενώ κάποια προβληματίζονται. «Δημοκρατία έχουμε, η Βουλή η ίδια μπορεί να αποφασίσει είτε να ψηφίσει υπέρ της παραμονής των παρόντων Συμβουλίων είτε να απορρίψει το νομοσχέδιο και να προχωρήσουμε στις εκλογές».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει γίνει νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου και η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο θέμα αυτό.

 

Αποσύνδεση από Κυπριακό
Κληθείς να πει αν το νομοσχέδιο διασυνδέεται με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την προσδοκία για εξεύρεση λύσης σύντομα, ο κ. Χάσικος είπε: «Να μου επιτρέψετε να μην το διασυνδέσω. Είναι καθαρά προς όφελος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τρία χρόνια συζητούμε τη μεταρρύθμιση, είναι η ώρα που πρέπει ο καθένας μας να πάρει τις αποφάσεις του».
Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή έχοντας υπόψη ότι η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές είναι η 4η Νοεμβρίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «έχουμε τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής».

 

Απαράδεκτη πρωτοβουλία
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς κομμάτων ήρθε από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Κυριάκο Κυριάκου να κάνει λόγο για απαράδεκτη η πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής.  Όπως υποστήριξε ο κ. Κυριάκου, η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, για αναβολή των δημοτικών εκλογών είναι απαράδεκτη, κυρίως για το χρονικό σημείο, αλλά και για τη δικαιολογία που επικαλέστηκε  και αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Η Κυβέρνηση», είπε ο κ, Κυριάκου, «είχε όλο το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και με αυτή την αναβολή των εκλογών, το αποτέλεσμα θα είναι να καθυστερήσει κι άλλο τη μεταρρύθμιση.
Ως Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών», συνέχισε, «θεωρούμε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Βουλής, θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές και υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοτεχνικού ελέγχου, καθώς και να ψηφιστούν  οι νομοθεσίες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Οι τοπικές εκλογές λειτουργούν ως φυσικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου».
Περαιτέρω, ισχυρίστηκε πως η αναβολή των εκλογών θα στείλει στις ελληνικές καλένδες τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ότι: «Η αναβολή των εκλογών βολεύει το κυβερνών κόμμα που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να χάνει τη δυνατότητα τοπικών συμμαχιών που είχε το 2011, που του επέτρεψε να εκλέξει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων. Επειδή βλέπει να χάνει και στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα, επιθυμεί να τις αναβάλει. Είναι ολοφάνερα λοιπόν τα μικροκομματικά κίνητρα του κυβερνώντος κόμματος πίσω από αυτή την απόφαση».
reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »