Οικονομία

Πολύ πιο εύκολα θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα

Πρακτικές που εφάρμοσαν άλλες χώρες για αναχαίτιση των κόκκινων δανείων θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοίμασε. Οι τράπεζες θα αποκτήσουν νέα εργαλεία στα χέρια τους για να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, επιστρατεύοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις επικολλήσεις. Με τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή, καθώς και με το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση δανείων επιδιώκεται η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, κάτι που θα μειώσει την περαιτέρω επιβάρυνση στα απαιτούμενα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, θα καταστούν ταχύτερες οι διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Παράλληλα διασφαλίζεται ότι παλαιές δικαστικές αποφάσεις, χρέη δικαστικών αποφάσεων ή διαιτησίες θα καλύπτονται από τον νόμο, ενώ διαφοροποιείται η διαδικασία πώλησης του ακινήτου σε πιο σαφείς περιόδους χρήσης της επιφυλασσόμενης τιμής.

Επίσης περιορίζεται χρονικά το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή να αγοράσει το ακίνητο και διασφαλίζεται ότι ο ενυπόθηκος οφειλέτης επιτρέπει την είσοδο του ενυπόθηκου δανειστή στο ακίνητο για σκοπούς υπολογισμού της αγοραίας αξίας του ακινήτου.

Εξάλλου θα επιτρέπεται η επίδοση επιστολής και με άλλα μέσα και η επικόλληση και παύει να ισχύει το προνομιακό καθεστώς οφειλέτη όταν ο τελευταίος έχει λάβει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών του και όταν η αξία της κύριας κατοικίας υπερβαίνει τις €350.000.

Εξάλλου στις περιπτώσεις πώλησης δανείων από τον ενυπόθηκο δανειστή, καθίσταται δυνατή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων, σε μικρότερες υποθήκες ώστε να μη μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου. Στο μεταξύ με το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων, θα επιτρέπεται η πρόσβαση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στον μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων για σκοπούς αξιολόγησης του αξιόχρεου των δανειοληπτών.

Επίσης διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών και ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης και ειδικότερα η μεταφορά των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, των ωφελημάτων, της σειράς προτεραιότητας, της συνέχισης των αγωγών, της φύλαξης εγγράφων και εισάγεται το δικαίωμα συμψηφισμού.

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, διευρύνονται τα κριτήρια έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση περισσότεροι δανειολήπτες. Επίσης παύουν να έχουν προνομιακή μεταχείριση η Δημοκρατία και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για οφειλόμενα σε αυτές χρέη, όταν φυσικά πρόσωπα εντάσσονται σε προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής. Τερματίζεται και η προστασία του χρεώστη ο οποίος ενώ λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών του, εντούτοις παρουσιάζει καθυστέρηση στις πληρωμές του προς τους πιστωτές για περίοδο τριών μηνών.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »