Αναπτυξιακά Έργα

Ποιοι είναι οι πέντε μνηστήρες για το λιμάνι Λάρνακας;

H διαδικασία αξιολόγησης των 5 προτάσεων που έχει ενώπιόν του το υπουργείο Μεταφορών για το λιμάνι Λάρνακας, θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα

Εταιρείες με κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών την περασμένη Παρασκευή για τις πέντε προσφορές που έχει ενώπιόν του για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας κατέγραψε μία κινεζική εταιρεία και τέσσερις κοινοπραξίες. Τόσο η εταιρεία από την Κίνα όσο και εταιρείες που συμμετέχουν στις τρεις από τις τέσσερις κοινοπραξίες δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τέταρτη κοινοπραξία (AVI Giant Corp. Ltd & Affiliates) που κατέθεσε την πέμπτη προσφορά για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας είναι κυπριακή, και συνδέεται με την εταιρεία Vouros, η οποία είχε συμμετάσχει στην κοινοπραξία που είχε κερδίσει τον προηγούμενο διαγωνισμό για τη Λάρνακα, η υλοποίηση του οποίου όμως δεν προχώρησε ποτέ.

 
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, έναν μήνα πριν να κατατεθούν οι προτάσεις ενδιαφέροντος για τη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας στο Υπουργείο Μεταφορών, ο υπουργός Μάριος Δημητριάδης είχε προβλέψει ότι τουλάχιστον τέσσερις σοβαρές κοινοπραξίες θα εκδήλωναν ουσιαστικό ενδιαφέρον για το έργο. Οι σοβαρές, σύμφωνα με τον υπουργό, προσφορές αποδεικνύεται ότι προέρχονται από ΗΠΑ – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Αγγλία και Κίνα. Συγκεκριμένα, στην κοινοπραξία IGY Marinas και DP World, η IGY με έδρα τη Φλόριντα διαχειρίζεται 12 μαρίνες σε τέσσερις χώρες καθώς και στην Καραϊβική, ανάμεσά τους σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Μαΐάμι. Η IGY Marinas συμπράττει για την προσφορά της στη Λάρνακα με τη γνωστή από την ανάληψη των θαλάσσιων υπηρεσιών και της εκμετάλλευσης του τερματικού σταθμού γενικού εμπορίου στο λιμάνι Λεμεσού, DP World από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην επόμενη κοινοπραξία συμπράττουν δύο ισραηλινές εταιρείες. Η Ampa Ltd αναπτύσσει και διαχειρίζεται μεγάλες αναπτύξεις, όπως εμπορικά κέντρα και γραφειακά συγκροτήματα, προσφέροντας και λύσεις χρηματοδότησης για συναφείς αναπτύξεις. Η Ampa συμπράττει με την Israel Shipyards, πρώην κρατική ισραηλινή εταιρεία κατασκευής σκαφών θαλάσσης, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε το 1995. Με έδρα τη Χάιφα, η Israel Shipyards έχει να επιδείξει στο πεδίο του διαγωνισμού του Υπουργείου Μεταφορών, τη διαχείριση μιας προβλήτας στο λιμάνι της Χάιφας.

 

Στην τρίτη διεθνή κοινοπραξία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας πρωταγωνιστεί ο όμιλος MACE με έδρα το Λονδίνο. Πρόκειται για διεθνή κατασκευαστικό όμιλο, ο οποίος παρουσιάζει έσοδα της τάξης των 1,77 δισ. στερλίνων, και έχει στο πορτφόλιο του, έργα όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Mace συμπράττει για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας με την εταιρεία από το Γιβραλτάρ Sea Alliance, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή σκαφών. Από το 2008, η Sea Alliance επεκτάθηκε στη διαχείριση μαρίνων, με σημαντικότερο μέχρι στιγμής έργο της το Karpaz Gate Marina, δηλαδή τη μαρίνα στον Άγιο Θέρισο στα κατεχόμενα στη βόρεια ακτή της Καρπασίας. Έχοντας να επιδείξει το βραβείο για την καλύτερη μαρίνα του 2017 για το Karpaz Gate Marina, η Sea Alliance καταβάλλει προσπάθειες να επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης τριών μαρίνων στην Ελλάδα και στη μελέτη αγοράς μίας ακόμα μαρίνας στη νότια Τουρκία, ενώ έχει αναλάβει και τη διαχείριση μιας μαρίνας στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Τέλος, η μοναδική μη κοινοπραξία που συμμετέχει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας είναι η κινεζική εταιρεία China Communications Construction Co (CCCC). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κίνα, κρατικής ιδιοκτησίας, και τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας. Η CCCC μόλις πριν δύο χρόνια εξαγόρασε έναντι 879 εκατ. δολαρίων μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Αυστραλία. Τα λιμάνια που έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται η CCCC βρίσκονται σε Πακιστάν, Μαυριτανία, Μαλαισία, Ινδονησία, Μακάο, Μάλτα και Σουδάν.

 
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, η διαδικασία αξιολόγησης των 5 προτάσεων που έχει ενώπιόν του για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα, και κατόπιν θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι, των οποίων οι προτάσεις κρίθηκαν ικανοποιητικές να υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους. Αν η διαδικασία δεν προσβληθεί σε οποιοδήποτε στάδιό της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του 2017 να καταλήξει.

Πηγή:politis.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »