Γενικά

Πινακίδες αυτοκινήτων κατά βούληση

Πράσινο άναψε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών στο νομοσχέδιο που επιτρέπει σε όσους επιθυμούν, να αποκτήσουν πινακίδες οχημάτων της δικής τους αρεσκείας. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό τον Σεπτέμβριο του 2015, συζητήθηκε στην Επιτροπή ως πρώτο θέμα μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2016 και ξανά χθες.  

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με την καταβολή ανάλογου τιμήματος ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα μπορεί μέσω δημοπρασίας να αποκτήσει την πινακίδα που επιθυμεί μέσω διαδικασίας δημοπράτησης ιδιωτικών αριθμών αυτοκινήτων, που ουσιαστικά θα είναι μια προσωπική πινακίδα. Η πινακίδα θα ανήκει στον πολίτη και όχι στο όχημα και θα αποτελείται από συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών.

Οι «προσωπικές πινακίδες» έχουν την έννοια ότι ο κάτοχος ενός οχήματος που τις αποκτά –θα γίνεται διαδικασία πλειστηριασμού– θα μπορεί να τις μεταφέρει στο επόμενό του όχημα όταν πωλήσει αυτό που τις φέρει ή ακόμα και να τις πωλήσει σε τρίτο πρόσωπο, πάντα μετά από έγκριση.

Οι πινακίδες θα μπορούν να έχουν μέχρι και οκτώ ψηφία και αριθμούς συνολικά και θα έχουν το μέγεθος των ψηφίων των υφιστάμενων κοινών πινακίδων αυτοκινήτων. Κατά τη χθεσινή συνεδρία, μετά από αμφιβολίες που εκφράστηκαν και από την Αστυνομία και από βουλευτές, αν θα είναι ευδιάκριτες πινακίδες που θα περιέχουν ανάμεικτα γράμματα και αριθμούς, συμφωνήθηκε προσθήκη πρόβλεψης ώστε να μην είναι ανάμεικτα γράμματα και αριθμοί.

Με τη νέα ρύθμιση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θεσμοθετείται ο ιδιωτικός αριθμός για χρήση σε οποιοδήποτε όχημα που επιλέγει ο κάτοχος του ιδιωτικού αριθμού. Ο Έφορος Μηχανοκινήτων (δηλαδή ο υπουργός Συγκοινωνιών ή ο διευθυντής του ΤΟΜ), θα μπορεί να δημοπρατήσει συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών που δεν σχετίζεται με την τρέχουσα παραχωρούμενη γραμματοσειρά.

Στις διαστάσεις των προσωπικών πινακίδων ο περιορισμός είναι μόνο τα υφιστάμενα ελάχιστα μεγέθη πινακίδων και γραμμάτων – αριθμών. Ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Σωτήρης Κολέτας παρουσίασε στους βουλευτές διάφορα δείγματα τέτοιων πινακίδων, ώστε να έχουν οπτική εικόνα και κατανόηση για το τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν.

Όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνεδρία, η συζήτηση του νομοσχεδίου θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, με το ΑΚΕΛ να συνεχίζει να εκφράζει ενδοιασμούς ότι η νέα δυνατότητα για πινακίδες οξείνει τον διαχωρισμό μεταξύ πλουσίων που μπορούν να πληρώνουν έξτρα για τέτοιες πινακίδες και φτωχών που δεν θα έχουν τέτοια ευχέρεια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπονται και αλλαγές στο χρώμα των πινακίδων των «Z» από κόκκινο σε άσπρο. Μετά από συζήτηση, συμφωνήθηκε ότι τα οχήματα ενοικίασης που θα ενοικιάζονται με συμβόλαια διάρκειας πέραν των έξι μηνών, θα μπορούν να έχουν λευκές πινακίδες και αυτά που ενοικιάζονται για λιγότερο από έξι μήνες θα συνεχίσουν να έχουν κόκκινες πινακίδες.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις «προσωπικές πινακίδες» αναμένεται ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο, τα έσοδα του ΤΟΜ και του υπουργείου Μεταφορών και κατ’ επέκταση του κρατικού ταμείου, από τις πινακίδες οχημάτων. Αυτό διαφάνηκε και από την εισαγωγή της δυνατότητας πλειστηριασμών αριθμών οχημάτων, αλλά και τη δυνατότητα απευθείας επιλογής και «αγοράς» συγκεκριμένου αριθμού έναντι σταθερής χρέωσης (€100) αμέσως μετά τη λήξη του πλειστηριασμού για κάθε γράμμα.

Σημαντικά πρόσθετα έσοδα αναμένονται και από τη δυνατότητα εξασφάλισης με πλειστηριασμό ειδικών πινακίδων που θα αναγράφουν πάνω ψηφία και αριθμούς που επιθυμεί κάποιος (π.χ. ΚΙΚΑ1307, ΑΙΓΙΑ001, ΜΑΡΙΑ1234, ΜΙΚΕ2017 κ.τ.λ).

Εκατομμύρια ευρώ για τις πινακίδες της ματαιοδοξίας

Το σύστημα των «προσωπικών πινακίδων» στα αυτοκίνητα έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες ως κότα με χρυσά αβγά. Έρευνα του «Φ» δείχνει ότι την επιλογή αυτή την έχουν πολλές χώρες. Μάλιστα, αποκαλούνται «πινακίδες ματαιοδοξίας» (vanity plates) και σε πολλές περιπτώσεις, σε διάφορες χώρες, οι πινακίδες είναι πιο ακριβές από το αυτοκίνητο. Παρόμοια συμβάντα είχαμε και στην Κύπρο όπου ιδιοκτήτες οχημάτων πλήρωσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ για τον αριθμό της αρεσκείας τους στη σειρά γραμμάτων που ίσχυε την ημέρα της εγγραφής, ποσό τώρα που θα μπορούν να πάρουν πινακίδες με γράμματα και αριθμούς που επιθυμούν.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν περίπου 10 εκατ. αυτοκίνητα με εξατομικευμένες πινακίδες. Στην Ευρώπη τα πρωτεία κατέχουν οι ιδιοκτήτες ακριβών οχημάτων στη Βρετανία. Στη Γερμανία, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει 2 γράμματα και μέχρι 4 νούμερα της επιλογής του, μετά τα γράμματα της περιοχής. Επίσης σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Καναδά και Χονγκ Κονγκ τέτοιες πινακίδες είναι επιτρεπτές.

Οι πινακίδες «FACEBK» στον Καναδά αγοράστηκαν έναντι €955.000. Οι πιο ακριβές πινακίδες στην Αγγλία είναι αυτές που γράφουν «F1» και αγοράστηκαν έναντι €691.000.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα χρήματα έναντι των οποίων δημοπρατούνται οι πινακίδες, πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εκεί, για να έχει κάποιος αποκλειστικά τις πινακίδες με τον αριθμό «5», αποκτήθηκαν έναντι €5,4 εκατ., οι πινακίδες με το «7» για €3,65 εκατ. Το «1» πωλήθηκε έναντι €11,4 εκατ.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »