Οικονομία

Πετρίδης: Εξετάζονται κίνητρα για βελτίωση των ξενοδοχειακών μονάδων

Μοχλός ανάπτυξης αποτέλεσε ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίο προήδρευσε σύσκεψης για τον τουρισμό με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Ενδεχομένως δε, ο κύριος λόγος που καταφέραμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, και αυτό οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα. Έχουν αξιοποιηθεί πλήρως τα κίνητρα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες τουριστικές κλίνες, για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι να λέμε ότι αυξήθηκε ο τουρισμός περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Λόγω των πολλών αιτήσεων για αναπτύξεις, παρουσιάζονται και κάποιες καθυστερήσεις και συζητήσαμε τρόπους που θα βελτιώσουν και την ικανότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών για να διεξέλθουν όλες αυτές τις αιτήσεις. Συζητήσαμε, επίσης, το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και αφορά στον νέο τρόπο κατάταξης των ξενοδοχείων. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση των ξενοδοχείων, ούτως ώστε να μπορέσουν να είναι πιο ανταγωνιστικά, να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό.

Επίσης, συζητήσαμε και ένα παλαιότερο θέμα που αφορά κάποιες παλιές οικοδομές ξενοδοχείων, οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες και προκαλούν μια ακαλαισθησία. Ο λόγος που δεν κατεδαφίζονται είναι ότι παλιότερα υπήρχαν πιο υψηλοί συντελεστές δόμησης που θα χάνονταν με νέες αναπτύξεις. Θα πάρουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε, σε περίπτωση κατεδάφισης αυτών των παλιών οικοδομών, να μην χάνεται ο συντελεστής για τις νέες αναπτύξεις. Έτσι, και με αυτόν τον τρόπο, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω το (τουριστικό) προϊόν μας. Επίσης, θα μελετήσουμε και κίνητρα για υφιστάμενες οικοδομές, ούτως ώστε να εμπίπτουν (στο πλαίσιο) αυτού του (μέτρου) κινήτρου».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρης Λοιζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τουρισμός, μετά το 2013, ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης της οικονομίας και υπάρχουν ακόμα προοπτικές». «Χρειάζεται», πρόσθεσε «μια προσεκτική διαμόρφωση υποδομών και υπηρεσιών».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ κ. Άκης Βαβλίτης τόνισε ότι επείγει η εξέταση από τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους του νομοσχεδίου, στο οποίο αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Υπουργός και αφορά νέα κίνητρα κατάταξης των ξενοδοχείων. Κάλεσε, εξάλλου, το Νομοθετικό Σώμα να εγκρίνει το ταχύτερο δυνατό την ίδρυση Υφυπουργείου Τουρισμού

Σχετικά νέα

X
Translate »