Τουρισμός

Περισσότερα ξενοδοχεία ανοιχτά το χειμώνα

Αυξάνεται χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές και κατά τη χειμερινή περίοδο, γεγονός που αποτελεί θετική ένδειξη στην προσπάθεια των τουριστικών φορέων για περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου.

 Ήδη το τουριστικό ρεύμα παραμένει αυξημένο και μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ επιτυγχάνεται σιγά σιγά και ο στόχος της έναρξης της τουριστικής σεζόν από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου 2015/2016 παρέμειναν ανοιχτές 142 ξενοδοχειακές μονάδες από τις συνολικά 406 που λειτουργούν παγκύπρια. Την ίδια ώρα, την αντίστοιχη περίοδο του 2016/2017 παρέμειναν ανοικτά επιπλέον 22 ξενοδοχεία (164 από τα 406). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες που παρέμειναν ανοικτές αφορούν την Πάφο και την Λεμεσό.

Τα στοιχεία για την επικείμενη χειμερινή περίοδο δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί από τον ΚΟΤ.

€16 εκατ για επιμήκυνση της τουριστική περιόδου

Σε μια άλλη εξέλιξη, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον εμπλεκομένων και εν δυνάμει επενδυτών για το σχέδιο χορηγιών επενδύσεων εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστική περιόδου που εξήγγειλε στις αρχές Αυγούστου ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ). Το σχέδιο αφορά την προγραμματική περίοδο 2014 – 20 και έχει συνολικό προϋπολογισμό τα 16 εκατομμύρια ευρώ

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews η Διευθύντρια του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας του ΚΟΤ, Αννίτα Δημητριάδου, αν και οι αιτήσεις δεν έχουν αρχίσει να υποβάλλονται σε μεγάλο βαθμό, εντούτοις ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων που παρευρέθηκαν στις ημερίδες ενημέρωσης και πληροφόρησης για το σχέδιο, τις οποίες διοργάνωσε ο ΚΟΤ σε όλη την Κύπρο, καταδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει.

Το σχέδιο αποτελείται από τρείς πυλώνες, οι οποίοι εστιάζουν:

(α) Στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο συνεδριακός και ο αθλητικός,
(β) στην αναβάθμιση, στον εκσυγχρονισμό και στον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, και στην εξυπηρέτηση των διαφοροποιημένων εποχιακών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων του χειμερινού τουρίστα (wintersun) αλλά και του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, καθώς και
(γ) στον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό υπηρεσιών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση των ειδικών ενδιαφερόντων. Μέσα από το κομμάτι αυτό επιδιώκεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση της ποιότητας και σύνθεσης του τουριστικού προϊόντος, η επέκταση του σε νέες αγορές, και η στήριξη παρεμφερών προς τον τουρισμό κλάδων της οικονομίας. Όπως υπολογίζεται, ο τρίτο άξονας θα βοηθήσει περισσότερους αιτητές καθώς προβλέπει επενδύσεις και παρεμβάσεις για εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό εγκαταστάσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση των ειδικών προϊόντων, πχ ποδόσφαιρο, ποδηλασία, κολύμβηση κτλ, καθώς και έργα εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου ξενοδοχειακού προϊόντος

Σύμφωνα με την κ. Δημητριάδου, η ένταση ενίσχυσης στους επιχειρηματίες των δύο πρώτων πυλώνων, υπολογίζεται στο 10% – 30%, ενώ για τον τρίτο άξονα η επιχορήγηση θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% για κάθε επιχείρηση, με μέγιστο ποσό τις 200 χιλιάδες ευρώ από αίτηση.

Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού και παρεμφερούς τουριστικού προϊόντος, μεταξύ άλλων, μέσω της περαιτέρω αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Η παροχή ενισχύσεων για την ενθάρρυνση και στήριξη επενδύσεων και παρεμβάσεων για το σκοπό αυτό, στόχο έχουν να αμβλύνουν τους περιορισμούς της τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι η εποχικότητα της τουριστικής κίνησης και το μονοδιάστατο τουριστικό προϊόν.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, εντάσσεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση του ΚΟΤ για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού καθώς και στην προσπάθεια για επέκταση της τουριστικής περιόδου και ειδικότερα της εποχικότητας.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων άρχισε από 4 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.  Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΚΟΤ οι απαντήσεις του Οργανισμού στις διάφορες ερωτήσεις που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι κατά τις ημερίδες ενημέρωσης.

Σχετικά νέα

X
Translate »