Οικονομία

Περιμένουν καλά νέα για την ενιαία ανάπτυξη – Καταθέτει πρόταση ο επενδυτής

Μετά τις απανωτές αναβολές, καθυστερήσεις και ενστάσεις υποβάλλεται τελικά την Παρασκευή από τον στρατηγικό επενδυτή η πολυαναμενόμενη προσφορά για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στο υπουργείο μεταφορών.

Η προσφορά θα υποβληθεί από την ισραηλινών συμφερόντων κοινοπραξία Ampa Ltd και Israel Shipyards Ltd, η οποία είναι και η μόνη από τις τρεις κοινοπραξίες ή εταιρείες που είχαν αρχικά επιδείξει ενδιαφέρον, που παρέμεινε στο παιχνίδι.

Οι αμερικανικών συμφερόντων Peninsular and Oriental Steam Navigation Company (P&O) and Cabo Marina S. de R.L. de C.V. και η China Communications Construction Company Limited, απέσυραν νωρίς το ενδιαφέρον τους.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αποσύρθηκε μετά από σχετική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα ο όρος για το πλαφόν στο εμπόριο, που αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι για την ισραηλινή κοινοπραξία και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την υποβολή της προσφοράς.

Το υπουργείο προχώρησε σε αύξηση του ετήσιου ενοικίου που θα πληρώνει ο επενδυτής προς το κράτος από τις €400 χιλ. στις €700 χιλ. ενώ ενδέχεται να υπάρχει διαφορά στο ποσοστό επί των εσόδων που θα κληθεί να καταβάλει ο επενδυτής προς το κράτος, πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης ότι η αξιολόγηση της προσφοράς θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και αν η προσφορά εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον θα πέσουν οι υπογραφές για την τελική συμφωνία ανάθεσης του έργου το οποίο υπολογίζεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2019.

Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο δήμος αναμένει με μεγάλη αγωνία το έργο αυτό διότι χρονολογείται εδώ και μερικές δεκαετίες.

«Στην κατάσταση που είναι σήμερα η μαρίνα σε μια από της πιο σημαντικές περιοχές της πόλης δεν προσφέρει τίποτα στην ανάπτυξη της πόλης, διότι δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό σκαφών ή μεγάλα σκάφη για επιδιόρθωση τα οποία καταφεύγουν στη Λεμεσό», είπε.

Όσον αφορά το τι περιλαμβάνει το project είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να κατατεθεί η προσφορά διότι ο επενδυτής μπορεί να έχει προβεί σε αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμού του.

Σχετικά νέα

X
Translate »