Κοινωνία

Παρουσιάστηκε το κολοκάσι στο Φεστιβάλ Mount Athos Area KOUZINA, που γίνεται στην Χαλκιδική

Το κυπριακό κολοκάσι παρουσιάστηκε από το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας –  Πρεσβευτή Γαστρονομίας στο μεγαλύτερο γαστρονομικό γεγονός, το Φεστιβάλ Mount Athos Area KOUZINA, που πραγματοποιείται στην Ανατολική Χαλκιδική.

Σε δελτίο Τύπου του Συλλόγου αναφέρεται ότι «η αποτελούμενη από 17 άτομα αντιπροσωπεία του, συμμετείχε από τις 15 – 18 Μαίου, στην εναρκτήρια εβδομάδα του Φεστιβάλ ΚΟΥΖΙΝΑ το οποίο άρχισε από την Αρναία Χαλκιδικής και συνεχίστηκε στο Παλαιοχώρι και Νεοχώρι αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοφίνου, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαιχωρίου και δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι κατέγραψαν όλες τις εκδηλώσεις».

Στην Αρναία την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας «υποδέχθηκαν χορωδίες και χορευτικά σχήματα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Τέσσερις παλιές συνταγές του αρνιώτικου λουκάνικου παρουσιάστηκαν από γυναίκες μέλη του Γυναικείου Συλλόγου Αρναίας και έδωσαν το στίγμα της μεγάλης ιστορίας του, ενώ η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του παραδοσιακού καφενείου στην Αρναία».

Σύμφωνα με το δελτίο «η  δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Παλαιοχώρι όπου οι γυναίκες του χωριού για να υποδεχθούν το κόσμο στόλισαν τα μπαλκόνια με τα πολύχρωμα υφαντά χαλιά τους, τραγούδησαν, χόρεψαν και μαγείρεψαν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τις γλυκιές και αμυλώδεις πατάτες Παλαιοχωρίου. Στην πλατεία του χωριού στρώθηκαν τραπέζια στα οποία τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων πατατόπιτες, μοσχαράκι με πατάτες, μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες μέχρι και γλυκά με πατάτες».

Παράλληλα «γυναίκες μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας παρουσίασαν δύο συνταγές για το κυπριακό κολοκάσι, που αποτελεί Π.Ο.Π. προϊόν της Κύπρου. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν κολοκάσι γιαχνί με σέλινο και κολοκάσι τηγανιτό τύπου τσιπς γαρνιρισμένο με ρίγανη».

Σημειώνεται ότι «ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας ως γνήσιος πρεσβευτής γαστρονομίας μετέφεραν την παράδοση και τη κουλτούρα της Κύπρου μέσα από τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα. Στα  τραπέζια για γευσιγνωσία τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων λευκαρίτικα λουκούμια, ζιβανία, κουμανταρία, τριαντάφυλλο, πουρέκια, καττιμέρια, πισίες, κουλούρια, σουτζιούκκο, δάκτυλα, χαλλούμι και άλλα».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ανατολική Χαλκιδική η αντιπροσωπεία του Συλλόγου «επισκέφθηκε μεταξύ άλλων επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, ενώ τον Οκτώβριο θα υποδεχθεί στην Κύπρο τους εκπροσώπους της Ελληνικής περιοχής  για το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »