Breaking News

Ιωάννα Αλεξάνδρου

Παρουσίαση Bιβλίου Γιώργου Γεωργή,«Η Ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Υποπροξενείου στην Κύπρο 1833-1864 / Μια ενδεικτική πτυχή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων».

 

Οι Εκδόσεις Εν Τύποις παραδίδουν στο αναγνωστικό κοινό μια νέα έκδοση, του Γιώργο Γεωργή με τίτλο «Η Ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Υποπροξενείου στην Κύπρο 1833-1864 / Μια ενδεικτική πτυχή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο αξιόλογος συγγραφέας και καθηγητής Γιώργος Γιωργής, γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1948 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Είναι διδάκτωρας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κings College. Διετέλεσε Μορφωτικός Ακόλουθος της Κύπρου στην Αθήνα (1982-1994, πρώτος Διευθυντής στο «Σπίτι της Κύπρου» και Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα (1997-2000). Είναι συγγραφέας πολλών αξιόλογων άρθρων και ερευνών.

Το βιβλίο του αποτελεί ενδεικτική καταγραφή μιας πτυχής των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας της περιόδου 1833-1864, που σχετίζεται με την Τουρκία.

Tο βιβλίο εξετάζει λεπτομερώς τις προσπάθειες ίδρυσης, την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Υποπροξενείου στην Κύπρο, ο συγγραφέας εξάγει ενδιαφέροντα συμπεράσματα, σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, εκείνη την εποχή.

Στην έκδοση περιγράφονται αναλυτικά οι διεθνείς κρίσεις, τα Μουσουρικά (1847), ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856), οι πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα, οι κυβερνητικές κρίσεις, η αστάθεια και η περιοδική όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, γεγονότα που επηρέασαν αρνητικά την οθωμανοκρατούμενη Κύπρο.

Ανιχνεύονται οι πολιτικές αντιδράσεις και στρατηγικές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις των καιρών, ενώ παράλληλα πληροφορεί για άγνωστες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτικού βίου, οι οποίες συνέβαλαν, με την όλη δράση ή αδράνειά τους, στις εξελίξεις εκείνης της περιόδου.

Στην έκδοση αναλύονται, επιπρόσθετα, αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες εξεχουσών προσωπικοτήτων της ελληνικής πολιτικής διπλωματίας. Και επειδή από την ίδρυσή του το 1864, το υποπροξενείο στην Λάρνακα αντιμετώπιζε την υποτιμητική στάση του Ελλαδικού Κέντρου, γίνεται εκτενής αναφορά στο έργο των πρώτων υποπροξένων στη Λάρνακα, του Δημήτριου Μαργαρίτη και του Φίλιππου Βάρδα.

Ο συγγραφέας επικεντρώνεται σε καίρια ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν τους υποπρόξενους κατά την θητεία τους, όπως η καλλιέργεια σχέσεων με αλλοεθνείς υποπρόξενους, η προστασία του κυπριακού ελληνισμού, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, η εξασφάλιση χορηγιών, βιβλίων, η ανέγερση εκπαιδευτηρίων, η αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής κατά τα έτη 1854-1856.

Ως γνωστό τα προξενεία είχαν ως έδρα τους την πόλη μας, το βιβλίο σκιαγραφεί πτυχές του κοινωνικού βίου της πόλης μας σε παλαιότερες εποχές.

H παρουσίαση του βιβλίου προγραμματίζεται για αύριο 20/3/2018, στη Δημοσιογραφική Eστία, παραθέτουμε πιο κάτω την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »