Εκπαίδευση

Παγκύπριες Εξετάσεις 2018: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε(ΦΩΤΟΣ)

Λίγες μόλις μέρες πριν από την ανακοίνωση του Οδηγού για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, έχουμε μαζέψει για σας τις πιο ουσιαστικές αλλαγές και πληροφορίες που πρέπει να έχετε υπόψην σας έτσι ώστε να μπορέσετε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές και να αποφύγετε τα λάθη στη συμπλήρωση των αιτήσεων.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Παγκύπριες εξετάσεις έχουν διπλό στόχο:
  • Η χορήγηση απολυτηρίου
  • Εξαγωγή Γενικού Βαθμού Κατάταξης – Πιστοποιητικού Πρόσβασης (ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας)
1η αίτηση-Πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου 2018
Εντός των επόμενων ημερών θα το Υπουργείο Παιδείας θα δημοσιοποιήσει τις ημερομηνίες, σίγουρα εντός Μαρτίου, όπου οι μαθητές θα μπορούν να προχωρήσουν στην αίτησή τους για τις Παγκύπριες εξετάσεις.
Σε αυτό το πρώτο στάδιο, η αίτηση θα εξυπηρετεί σε τρεις σκοπούς:
  1. Δήλωση μαθημάτων για Απόλυση
  2. Δήλωση Πλαισίων Πρόσβασης για σχολές Κύπρου και Ελλάδας
  3. Δήλωση Σειράς προτίμησης για σχολές Κύπρου
Σε μεταγενέστερο στάδιο κάπου μεταξύ αρχές και μέσα Ιουλίου του 2018 οι μαθητές θα κληθούν να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο της αίτησης, αν και εφόσον το επιθυμούν φυσικά.
Στο δεύτερο αυτό στάδιο, οι μαθητές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση σειράς προτίμησης για σχολές Ελλάδας, από δύο Επιστημονικά Πεδία(βάσει των προεπιλεγμένων Πλαισίων Πρόσβασης που θα έχουν κάνει στο πρώτο στάδιο της αίτησης το Μάρτιο). Αυτό συνεπάγεται και ότι η αίτηση του Μάρτη έχει μεγάλη σημασία για τα επόμενα στάδια.
Οι αιτήσεις  υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στο Κέντρο Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) που λειτουργεί σε κάθε σχολείο.
Εξέταση για σκοπό απόλυσης :
Για σκοπούς απόλυσης οι μαθητές θα εξεταστούν στα εξής πέντε (5) μαθήματα:
  • Νέα Ελληνικά και
  • Στα τέσσερα (4) μαθήματα Κατεύθυνσης τα οποία επέλεξαν για τη Γ΄ τάξη Λυκείου, σύμφωνα με την Κατεύθυνση που ακολουθούν.
Εξέταση για σκοπούς πρόσβασης σε ΑΑΕΙ
Σύμφωνα με τα νέα Πλαίσια Πρόσβασης στα ΑΑΕΙ, η πρόσβαση στις Πανεπιστημιακές και Πολυτεχνικές Σχολές γίνεται με εξέταση σε τέσσερα μαθήματα, ενώ στα ΤΕΙ, ΑΞΙΚ και ΑΣΠΑΙΤΕ γίνεται με τρία  μαθήματα
Και στις δύο περιπτώσεις, το ένα μάθημα είναι πάντα αυτό των Νέων Ελληνικών
Για σκοπούς Πρόσβασης οι μαθητές δικαιούνται να δηλώσουν μέχρι και 7 μαθήματα και μέχρι 2 ειδικές εξετάσεις:
  • Πρακτική Δοκιμασία,
  • Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου- Αρμονία
Οι υποψήφιοι δηλώνουν τα μαθήματα Πρόσβασης και τις ειδικές εξετάσεις που επιθυμούν (Πρακτική Δοκιμασία και Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου – Αρμονία) για κάθε Πλαίσιο Πρόσβασης που επιλέγουν.
Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μαθήματα Πρόσβασης ανεξαρτήτως των μαθημάτων της Κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει στο Λύκειο. Μπορούν επίσης να επιλέξουν όσα Πλαίσια Πρόσβασης αντιστοιχούν στα επιλεγόμενα από τους ίδιους μαθήματα Πρόσβασης(μέχρι 7)και μέχρι δύο ειδικές εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά επίπεδα του ιδίου μαθήματος για διαφορετικά Πλαίσια Πρόσβασης (π.χ. Μαθηματικά Κ.Κ. για ένα Πλαίσιο Πρόσβασης και Μαθηματικά Κατεύθυνσης για άλλο Πλαίσιο Πρόσβασης).
Επιλογή Σχολών για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας τον Ιούλιο
Επισημαίνουμε και πάλι ότι τα Πλαίσια Πρόσβασης τα επιλέγει ο μαθητής από το Μάρτιο. Με βάση λοιπόν αυτά τα πλαίσιο πρόσβασης ισχύουν τα εξής:
Οι υποψήφιοι επιλέγουν Σχολές/Τμήματα με βάση τα επιλεγόμενα και έγκυρα Πλαίσια Πρόσβασης και τα επιλεγόμενα Επιστημονικά Πεδία (μέχρι 2) βάσει του ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ. Υπενθυμίζουμε ότι όλα όσα αναφέρουμε θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας .
Υπολογισμός του βαθμού πρόσβασης για εισαγωγή σε ΑΑΕΙ της Κύπρου 
Υπολογίζεται ένας ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ για κάθε επιλεγόμενο και ΕΓΚΥΡΟ Πλαίσιο Πρόσβασης.
  1. Στον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης κατά Πλαίσιο Πρόσβασης, θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα μαθήματα του συγκεκριμένου έγκυρου Πλαισίου Πρόσβασης.
  2. Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί στον υποψήφιο πριμοδότηση αθλητή, ο Βαθμός του στην ειδική εξέταση της Πρακτικής Δοκιμασίας θα συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης του υποψηφίου σε κάθε επιλεγόμενο Πλαίσιο Πρόσβασης.
  3. Σε περίπτωση απουσίας του υποψηφίου σε μάθημα επιλεγόμενου Πλαισίου Πρόσβασης, το συγκεκριμένο Πλαίσιο Πρόσβασης θα ακυρώνεται.
Υπολογισμός βαθμού πρόσβασης για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας 
Υπολογίζεται ένας βαθμός πρόσβασης για κάθε Επιστημονικό Πεδίο που δηλώνει ο υποψήφιος με βάση τα επιλεγόμενα και ΕΓΚΥΡΑ Πλαίσια Πρόσβασής του και τον ενδεικτικό ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ –ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν μέχρι και δύο (2) Επιστημονικά Πεδία για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας.
Πηγή:
EurostudiesCy

Σχετικά νέα

X
Translate »