Going out

Πέραν των 800 χορευτών στο 11ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11:00 π.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων των Κεντρικών Γραφείων του Δήμου Λάρνακας (6ος όροφος), σύσκεψη σχετικά με τη διοργάνωση του 11ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού.

Το 11ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, έχει γίνει πλέον ο πιο πετυχημένος θεσμός σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Φέτος, φιλοξενεί συγκροτήματα από Αίγυπτο, Ισραήλ, Κροατία, Βουλγαρία, Κοζάνη, Ουκρανία, Πόντο, Γεωργία, Αρμενία και 16 συγκροτήματα από την Κύπρο- συμμετέχει  το  Μουσικό Σχήμα «Αιγαιοπελαγίτικα», με τη Βάσω Νικολή στο τραγούδι.

14302621_10157523743825515_546938163_n

Το Φεστιβάλ αυτό, είναι η μεγαλύτερη γιορτή της παράδοσης και δίκαια θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στο χώρο της παράδοσης, αφού 800 χορευτές θα δώσουν το παρών τους κατά τη διάρκεια του.   Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες, τα συγκροτήματα, πρόθυμα θα λάβουν μέρος σε αυτό το μεγάλο γεγονός.    Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Παραδοσιακής Φορεσιάς της Μεσογείου», στη Στέγη  Γραμμάτων και Τεχνών, από τον  Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Λάρνακας Παναγιώτη Κιτιπό.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα πολιτισμών με ζωντανή μουσική και οργανοπαίκτες, ένα σύνολο χρωμάτων και παραδοσιακών αυθεντικών φορεσιών. Ένα πανηγύρι χαράς που θα έχει και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσει η Λάρνακα και όλη η Κύπρος.    Πάνω από 50.000 θεατές ντόπιοι και ξένοι, παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων, ενώ μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης που προσφέρει στη μαθητιώσα νεολαία ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας, χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των γειτόνων λαών και ταυτόχρονα να κρατήσουν βαθιά στην ψυχή τους τη δική μας κληρονομιά, πράγμα που θα τους επιτρέψει να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και να είναι πάντα περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε.

 

Μεγάλη είναι η συνεισφορά των εθελοντών στο 11ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού. Ο εθελοντισμός είναι μια μεγάλη δύναμη και σίγουρα όλα τα μεγάλα κοινωφελή έργα δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τους εθελοντές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από τους εθελοντές – μέλη του Ομίλου μας, που σημειωτέον δεν πληρώνουν ούτε ετήσια συνδρομή, γιατί ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος είναι καθαρά μη κερδοσκοπικός οργανισμός, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές θα προσφέρουν τις γνώσεις και την τέχνη τους.   Στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια οι διοργανωτές απευθύνουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Μας δένει η αγάπη για όλα τα όμορφα και ωραία, μας δένει η συγκίνηση για τη μουσική που βγαίνει από το ζουρνά και το λαούτο, μας δένει η αγάπη για τούτη την πατρίδα που όσο μικρή κι αν είναι μας κάνει περήφανους κάθε μέρα και πιο πολύ».

14284937_10157523743690515_1878209517_o

Της Τελετής Έναρξης και του Προγράμματος, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. θα προηγηθεί μεγάλη παρέλαση των συγκροτημάτων με αφετηρία τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας στη λεωφόρο Αθηνών και τέρμα την Εξέδρα Παραλίας στις Φοινικούδες, όπου θα γίνουν οι παραστάσεις.   Κατά την Τελετή Λήξης, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου  θα τιμηθούν όλοι οι χορηγοί που για 11η συνεχή χρονιά προσφέρουν οικονομική και ηθική στήριξη στους διοργανωτές.   Επίσης, σημαντική είναι και η πρωινή Παρέλαση και οι χοροί στους κεντρικούς δρόμους της Λάρνακας και στις Πλατείες Αγίου Λαζάρου και Ερμού, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 10.30 π.μ., όπου η πόλη της Λάρνακας χορεύει στους ρυθμούς της παράδοσης.   Και φέτος η γιορτή μεταφέρεται στο Δήμο Γερίου, όπου στις 9 Σεπτεμβρίου  μια μεγάλη Παρέλαση θα διασχίσει τους δρόμους του Γερίου. Ήχος, πολύχρωμες φορεσιές και ζωντανή μουσική από το κάθε συγκρότημα. Τα συγκροτήματα θα καταλήξουν στην Πλατεία  Αγίου Μηνά όπου θα δώσουν μια φαντασμαγορική παράσταση.

 

Μια συνεργασία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας με το Δήμο Γερίου που συνεχίζεται εδώ και 6 χρόνια. Φέτος γίνεται προσπάθεια  για να μπει στο Βιβλίο Γκίνες με τη συμμετοχή 600 χορευτών στο Συρτό Κυπριακό Χορό.   Χορηγοί Επικοινωνίας: CAPITAL, EF-EM 99, ΡΙΚ   Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και τα συμμετέχοντα συγκροτήματα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας.

14273553_10157523738970515_389009409_o

 

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »