Uncategorized

Πέραν των 500 αιτήσεων για άδεια πατρότητας

Επιστολή στη Βουλή ετοιμάζεται να καταθέσει το ΑΚΕΛ την προσεχή Δευτέρα, ζητώντας τη διόρθωση προνοιών της νομοθεσίας, που προνοούν ότι για να καταστεί δικαιούχος του δικαιώματος της άδειας πατρότητας ο πατέρας πρέπει να έχει προηγουμένως τελέσει γάμο.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, με επιστολή προς τη Βουλή, ζητά όπως ετοιμαστούν προτάσεις για τροποποίηση του άρθρου 29Α του περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμου (για την καταβολή του επιδόματος) και του περί προστασίας της πατρότητας νόμου, ώστε να διαγραφούν εκείνες οι πρόνοιες που παραπέμπουν στην υποχρέωση σύναψης γάμου προκειμένου να μπορούν να επωφεληθούν οι πατέρες από τις πρόνοιες των δύο προαναφερθεισών νομοθεσιών.

Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, σε διάφορα άρθρα της νομοθεσίας περί πατρότητας γίνεται αναφορά σε «σύζυγο της μητέρας» ή παρόμοιες διατυπώσεις που αποκλείουν πατέρες να επωφεληθούν και να αξιοποιήσουν δικαιώματα που προβλέπονται από τις πιο πάνω νομοθεσίες γιατί δεν έχουν συνάψει γάμο πριν την απόκτηση του παιδιού τους.

Η κ. Κουκουμά αναφέρεται «σε ένα όχι ασήμαντο κενό» της νομοθεσίας περί πατρότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υποδεικνύοντας ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις έχουν διαφοροποιηθεί και πολλά ζευγάρια πρώτα αποκτούν παιδί και μετά τελούν γάμο ή υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης. Η προτεινόμενη διόρθωση της νομοθεσίας θα συνεπάγεται μεγαλύτερη δαπάνη για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που σε αυτό το στάδιο οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έχουν υπολογίσει.

Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ετήσια δαπάνη για την εφαρμογή της άδειας πατρότητας εκτιμάται στα €4,5-5 εκατ.

Πάντως, ζωηρό είναι το ενδιαφέρον των πατέρων για αξιοποίηση της άδειας πατρότητας. Πέραν των 500 αιτήσεων έχει παραλάβει το υπουργείο Εργασίας σε μερικές εβδομάδες και πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας μήνας από την εφαρμογή της νομοθεσίας (1η Αυγούστου 2017).

Ως γνωστόν, η πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία κατοχυρώνει το δικαίωμα σε άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων και σε συζύγους των οποίων η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ή έχουν υιοθετήσει παιδί ηλικίας μέχρι 12 ετών. Επίσης, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του πατέρα στην περίπτωση πολύδυμων ή πρόωρων κυήσεων κατά την οποία τα νεογέννητα τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδες για λόγους υγείας.

Όσον αφορά στον υπολογισμό του επιδόματος πατρότητας εφαρμόζεται η ίδια φόρμουλα όπως στην περίπτωση του επιδόματος μητρότητας.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »