Κοινωνία

Πέντε χωρισμένοι μπαμπάδες, πέντε ιστορίες – «Είμαστε γονείς δεύτερης κατηγορίας»

«Ο πατέρας λογαριάζεται γονιός μόνο όταν μιλάμε για το ποσό της διατροφής που πρέπει να δίνει»  λέει στον REPORTER ο Μάριος Πανάου, Πρόεδρος της νεοσύστατης οργάνωσης Cyprus Fatherhood Initiative ενώ σημειώνει πως ο πατέρας παντού, στο οικογενειακό δίκαιο, στα ΜΜΕ, στη κοινωνία παρουσιάζεται ως απαξιωμένος  γονιός δεύτερης κατηγορίας ή ως άτσαλος γονιός ή ως αυστηρός γονιός ή ως εξαφανισμένος γονιός.

O κύριος Πανάου σημειώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατεράδες που χώρισαν και ζουν μακριά από τα παιδιά τους, τα οποία βλέπουν μόνο συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα είναι αρκετά και δυσεπίλυτα.

17 χιλιάδες παιδιά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στην Κύπρο περίπου 17 χιλιάδες ανήλικοι μεγαλώνουν χωρίς τον πατέρα τους, ενώ στο 95% των περιπτώσεων τη φύλαξη των παιδιών έχει η μητέρα» σημειώνει ο κύριος Πανάου.

Όταν το εν διαστάσει ζευγάρι φτάσει στο δικαστήριο σύμφωνα με τον κύριο Πανάου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο πατέρας βλέπει τα παιδιά του τρία τρώρα την εβδομάδα και σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα τρία τρίωρα γίνονται μόνιμο διάταγμα.

Δεν είναι  λίγες οι φορές σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Cyprus Fatherhood Initiative, «που ο πατέρας λογαριάζεται «γονιός» μόνο όταν μιλάμε για το ποσό διατροφής που πρέπει να δίνει, που οποιοσδήποτε πατέρας που αγαπά τα παιδιά του κι έχει την οικονομική δυνατότητα, ποτέ δεν αρνήθηκε να συνεισφέρει γι’ αυτά».

Ο κύριος Πανάου θέτει και μια άλλη διάσταση του θέματος για τα παραδείγματα που παίρνουν αυτά τα παιδιά. ««Τι μήνυμα δίνεται σε τούτα τα 17000 παιδιά; Τι μήνυμα δίνεται στα αγόρια που περιλαμβάνονται σ’ αυτά, ως προς το τι μπαμπάδες πρέπει να γίνουν; Όταν με κάθε δυνατό τρόπο δίνεις το μήνυμα σε ένα σημερινό αγόρι πως ο πατέρας είναι γονιός δεύτερης κατηγορίας, άτσαλος, αυστηρός, βίαιος, ανέκφραστος, μακριά από τα παιδιά με τη θέση του να είναι έξω από το σπίτι απλά για να φέρνει λεφτά, σε τι πατέρα θα εξελιχθεί αυτό το αγόρι;»  διερωτάται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και οι άνδρες θύματα διακρίσεων «Έχω δει, κατά καιρούς, τους βασικούς υποψηφίους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, να βγαίνουν και να μιλούν για «ισότητα των δύο φύλων». Παρατηρώ διαχρονικά, πως ο τρόπος με τον οποίο η «ισότητα» αυτή γίνεται αντιληπτή, είναι μονάχα με την απόδοση επιπλέον δικαιωμάτων στο γυναικείο φύλο, σε διάφορους τομείς» σημειώνει ο κύριος Πανάου.

Ωστόσο σπεύδει να εξηγήσει πως θέση της οργάνωσης που εκπροσωπεί είναι η εξίσωση δικαιωμάτων και ευκαιριών στα δύο φύλα σε όλους τους τομείς. «Αναγνωρίζω πως υπάρχει «χάσμα» όσον αφορά τους μισθούς, ακριβώς λόγω του ότι οι θέσεις διοίκησης / πολιτικές θέσεις / υψηλόμισθες θέσεις κατέχονται κυρίως από άντρες… Εκείνο που δυστυχώς δε γίνεται αντιληπτό, είναι πως και τα δύο φύλα τυγχάνουν διακρίσεων.

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Cyprus Fatherhood Initiative επισημαίνει πως «ανάμεσα σ’ άλλα, και οι άντρες τυγχάνουν θύματα διάκρισης. Επειδή όταν, από την κοινωνία και την πολιτεία, με διάφορους τρόπους αναπαράγονται απηρχαιωμένες, σεξιστικές νοοτροπίες για εντελώς διακριτούς ρόλους ανάμεσα στα δύο φύλα, τότε και τα δύο φύλα τυγχάνουν διάκρισης»

Οι προσωπικές ιστορίες πέντε πατεράδων 

Καθημερινά, σύμφωνα με τον κ. Πανάου, επικοινωνούν με το σύνδεσμο χωρισμένοι μπαμπάδες οι οποίοι αναφέρουν τις δικές τους, προσωπικές ιστορίες σχετικά με τη σεξιστική διάκριση που υφίσταται εις βάρος τους:

Π.Π. (Λευκωσία)
«Χωρίς τη δική μου συγκατάθεση, αγνοώντας το υπάρχον διάταγμα επικοινωνίας και παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει εκφράσει με γραπτή επιστολή του αντίθετη θέση πάνω στο θέμα διακοπής μαθημάτων του γιού μου, το Οικογενειακό Δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα της μητέρας του παιδιού μου (δηλαδή την ανεπίσημη και ανεπιβεβαίωτη σύμφωνο γνώμη της δασκάλας του παιδιού) ώστε το παιδί να χάσει μία βδομάδα από τα μαθήματά του και να πάει στο εξωτερικό με τη μητέρα του για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα! Κάτι τέτοιο δε θα ήταν προς το συμφέρον του παιδιού να γίνει εν καιρώ διακοπών; Η θέση μου ως πατέρα παραβλέπεται εντελώς; Η γραπτή θέση ολόκληρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παραβλέπεται εντελώς, για χάρη της μάνας;»

Ν.Δ. (Λεμεσός)

«Μου έδωσαν μονάχα κάποιες ώρες τη βδομάδα να βλέπω το γιο μου, ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεση, που ένας Θεός ξέρει πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Καλοκαίρι καιρό, έπιανα το γιο μου από τις 2 μέχρι τις 5, τρεις φορές τη βδομάδα. Δε φτάνει που οι ώρες ήταν λίγες και δεν είχα έστω μια διανυκτέρευση… Πού να πάω με το παιδί μου κατακαλόκαιρο; Τι να προλάβω να κάνω μαζί του μέσα σε τόσο λίγες ώρες; Αυτοί είναι οι μπαμπάδες που θέλετε να έχουν τα παιδιά σας;»

Γ.Μ. (Λάρνακα)

«Επειδή ήμουν ο «πατέρας» και όχι η «μάνα» και παρόλο που ζητούσα από κοινού φύλαξη όταν βρεθήκαμε σε διάσταση, βρέθηκα μονάχα με κάποιες ώρες επισκέψεων τη βδομάδα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτή είναι η «ισότητα των δύο φύλων» που θέλουν;»

Χ.Ι. (Λευκωσία)

«Ήθελα επιτέλους να έχω κι εγώ τα παιδιά μου στις γιορτές! Τα προηγούμενα χρόνια που ισχυε το προσωρινό διάταγμα, δεν είχα τα παιδιά μου. Στο δικαστήριο που εγέρθηκε εκ νέου το θέμα μετά από δικό μου αίτημα, και πάλι αποφάσισε να αφήσει τα παιδιά με τη μάνα τους και τη φετινή χρονιά, ώσπου να εκδικαστεί η κυρίως υπόθεση. Όταν πήρα το λόγο για να ζητήσω το δίκαιό μου, μόνο που δε με πέταξαν με τις κλωτσιές. Πρέπει να δεχόμαστε την αδικία εις βάρος μας χωρίς να έχουμε δικαίωμα καν να μιλήσουμε!»

Σ.Φ. (Λευκωσία)

«Έχω μηνιαίο μισθό 1245 ευρώ. Είμαι χωρισμένος πατέρας δύο παιδιών. Μου επιδικάστηκε διατροφή που σήμερα ανέρχεται στα 730 ευρώ. Αυτό μου αφήνει 515 ευρώ για να βγάλω το μήνα, να πληρώνω το νοίκι του μικρού διαμερίσματος που μένω, το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, τη βενζίνη, το φαΐ αλλά και ό,τι  άλλα έξοδα κάνω όταν είναι τα παιδιά μου μαζί μου… Σημειωτέον πως η πρώην μου διέμενε στο σπίτι που είναι κληρονομική μου περιουσία (για περίοδο τριών χρόνων), κάτι που ήταν επίσης εν γνώσει του Οικογενειακού Δικαστηρίου, όταν μου επέβαλε τη διατροφή, χωρίς να ληφθεί καν υπόψη το άμεσο όφελος που είχε η άλλη πλευρά! Το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε με την απόφαση του δικαστηρίου να πληρώσω “με τον παχουλό μου μισθό”, όπως είπαν και τα έξοδα της άλλης πλευράς.  Ό,τι άλλο και να ειπωθεί, είναι περιττό!»

Μήνυμα και ανοιχτή πρόσκληση προς τους υποψηφίους Προέδρους

Ο κ. Πανάου τελειώνει με μια ανοικτή πρόσκληση/ πρόκληση προς τους πολιτικούς: «Εσείς, η κοινωνία, οι πολιτικοί, όσοι λαμβάνετε τελοσπάντων αποφάσεις … αν θέλετε πράγματι να αποκαταστήσετε την πατρότητα, αλλάξετε όλα τα πιο πάνω αλλά κυρίως, κάμετε τα απαραίτητα βήματα ώστε να προετοιμαστούν σωστά οι μπαμπάδες του αύριο. Λάβετε μέτρα, όχι μόνο για ισότιμη μεταχείριση των δύο γονιών στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά και για προβολή / προώθηση ισότιμου ρόλου ανάμεσα στα δύο φύλα σε όλους τους τομείς. Λάβετε μέτρα στα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών, στις παιδικές σειρές, στα σχολεία, στις σχολές γονέων… Επιμορφώστε τους χωρισμένους γονείς και ακολουθήστε επιτέλους πολιτική από κοινού φύλαξης, όπως λένε όλες οι σύγχρονες έρευνες πως είναι το σωστό να κάμετε … ‘Έτσι ώστε στο μέλλον, αν τούτο είναι δυνατό, όλοι οι μπαμπάδες να είναι ενεργά και θετικά αναμεμειγμένοι στις ζωές των παιδιών τους… Για καλό των ίδιων των παιδιών, αλλά και της κοινωνίας μας …

«Ως πρόεδρος του νεοσύστατου συνδέσμου Cyprus Fatherhood Initiative, απευθύνω σε όλους τους υποψηφίους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ανοικτή πρόσκληση / πρόκληση (επειδή η επίλυση αυτού του ζητήματος περί προκλήσεως πρόκειται…) να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις έτσι ώστε να πετύχουμε μια πραγματική «ισότητα των δύο φύλων» σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανόμενου και του γονικού ρόλου. Θεωρώ ότι η ισότητα των δύο φύλων όσον αφορά το γονικό τους ρόλο, αποτελεί κλειδί για την επίτευξη μιας γενικότερης ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς. Ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει αντιληπτό και από εσάς, τους υποψηφίους προέδρους, και πως θα τοποθετηθείτε δημόσια στο πλευρό μας για επίτευξη πραγματικής ισότητας…» καταλήγει ο κύριος Μάριους Πανάου.

Ανακαλύψτε το πληρέστερο πόρταλ της πόλης www.cityoflarnaka.com

Σχετικά νέα

X
Translate »