Οικονομία

Πάνω οι τιμές κατοικιών σε όλες τις επαρχίες

Άνοδος τιμών κατοικιών σε όλες τις επαρχίες, για πρώτη φορά από το 2008, καταγράφουν τα στοιχεία. Σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, το δ’ τρίμηνο του 2017 ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων και ο δείκτης τιμών οικιών, σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση, 0,9% και 0,2%, αντίστοιχα και σε ετήσια βάση αύξηση 3,3% και 0,9%.

Η Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση της επισημαίνει ότι η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στον τομέα των ακινήτων στηρίζεται, σύμφωνα με σχετικούς δείκτες της οικονομίας, σε υγιή θεμελιώδη δεδομένα. Οι συναλλαγές ακινήτων, οι άδειες οικοδομής, η ζήτηση για οικιστικά δάνεια και οι δείκτες εμπιστοσύνης στην κτηματαγορά καταγράφουν αύξηση, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζει να κινείται ανοδικά, υποβοηθούμενη επίσης από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

«Ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας που έφτασε κατά τη διάρκεια της κρίσης», αναφέρεται κατά λέξη. Προστίθεται όμως ότι, σημαντικότερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά αυτά που εξασφαλίζονται από πρώτη κατοικία.

Σχετικά με τις μεταβολές των τιμών στις επαρχίες, η πιο μεγάλη αύξηση σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκε στη Λεμεσό και είναι της τάξης του 2,9%. Αύξηση 0,8% κατέγραψε η Λευκωσία, 0,5% η Λάρνακα, 0,8% η Πάφος και 1,4% η Αμμόχωστος.

Στην επαρχία Λεμεσού διαφαίνεται μια σημαντική ανάκαμψη των τιμών, ειδικά στα διαμερίσματα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών σημείωσαν μείωση 0,2% στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,6% στην επαρχία Λεμεσού, 0,3%  στη Λάρνακα, 1,1% στην Πάφο και 2,2% στην Αμμόχωστο. Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην Πάφο (2,2%) και την μεγαλύτερη μείωση στην Αμμόχωστο (1,9%).

Πηγή: philenws.com

Σχετικά νέα

X
Translate »