ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο συμπολίτης μας Ανδρέας Καυκαλίας, ο νεότερος σε ηλικία στενός συνεργάτης του Σταύρου Μαλά

Aν και το επίθετο του είναι συνυφασμένο με την Λεμεσό είναι γέννημα θρέμμα της Λάρνακας. Με ιδιαίτερη συμπάθεια στα Πανεπιστήμια και στις βιβλιοθήκες πέρασε το ένα τρίτο της ζωής του μέσα σ’ αυτά.

Ο νεότερος σε ηλικία στενός συνεργάτης του Σταύρου Μαλά

Γεννηθείς το 1982 σήμερα κατέχει πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών καθώς και πτυχίο Συγκριτικής Λογοτεχνίας. Κατέχει επίσης δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων από το Geneva School of Diplomacy και είναι υποψήφιος διδάκτωρ. Αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι “από αυτούς που πιστεύουν ότι η πανεπιστημιακή μόρφωση είναι το παν. Πανεπιστημιακή μόρφωση χωρίς κοινωνική, στα δικά μου μάτια είναι σαν μια επένδυση που χρεοκόπησε”.

Ο λόγος για τον Ανδρέα Καυκαλιά, μέλος του κεντρικού επιτελείου του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά.

Πως είναι να συμμετέχεις σε εκλογικό επιτελείο υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας;

Όταν ο Σταύρος Μαλάς με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω στο κεντρικό του επιτελείο, αν και ήμουν between jobs που λέμε, ήταν κάτι που με χαροποίησε γιατί από την μια οι απόψεις του, ο τρόπος σκέψης και προσέγγισης του στην μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων είναι πάρα πολύ κοντά στην δική μου. Δεν νομίζω να υπάρχει ή να έχει υπάρξει άλλο πολιτικό πρόσωπο με το οποίο έχω τόσο μεγάλη ταύτιση απόψεων. Και πιστέψτε με οι απόψεις μου δεν είναι ούτε απλές, ούτε οι πατροπαράδοτες. Από την άλλη το βρήκα σαν μια πολύ μεγάλη πρόκληση και εμπειρία ζωής. Πέραν από αυτά όμως υπάρχει άγχος, πίεση συνεχής μετακίνηση και λογιών λογιών θέματα τα οποία πρέπει να διαχειριστείς ισορροπημένα. Δεν ϕτάνουν αυτά είμαι και νιόπαντρος –ευτυχώς που κατάϕερα να πάω έστω και μια βδομάδα honeymoon – διαϕορετικά όπως λέει και η Ρενέ (η γυναίκα μου) θα ήμουν ο μόνος που θα έκανα μήνα του μέλιτος με υποψήϕιο πρόεδρο.

Είναι εύκολη η συνεργασία με τον Σταύρο Μαλά; Ακούει και υιοθετεί τις απόψεις των συνεργατών του;

Ο Σταύρος Μαλάς είναι άνθρωπος απαιτητικός και μεθοδικός, γι’ αυτό και εμείς οι συνεργάτες του προσπαθούμε να αποδίδουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ταυτόχρονα όμως χαρακτηρίζεται από πηγαία ευγένεια και ηρεμία, χαρακτηριστικά που αποδεικνύονται θησαυρός τις κρίσιμες στιγμές. Η ειδοποιός του διαϕορά από το στερεότυπο του πολιτικού που κυριαρχεί στην Κύπρο είναι ότι ο Σταύρος Μαλάς ακούει. Είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής του κουλτούρας ότι ξέρει να ακούει, να αναλύει, να συγκρίνει και μετά να τοποθετείται. Στοιχεία κεϕαλαιώδη για ένα ηγέτη που θέλει να ηγείται μιας σύγχρονης χώρας. Φαινόμενα αλαζονείας και αυταρχισμού που παρατηρούνται σε αυτή την κυβέρνηση πρέπει να είναι καθολικά κατακριτέα.

andreas2.jpg

Γιατί Σταύρο Μαλά και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Πρώτα-πρώτα είναι άνθρωπος πεντακάθαρός, αδιάϕθορος ο οποίος ϕέρνει στον δημόσιο διάλογο χαρακτηριστικά πάρα πολύ θετικά, σχεδόν αγνώριστα στον μέχρι τώρα πολιτικό πολιτισμό. Είναι υπέρμαχος του τεκμηριωμένου λόγου και καθόλου επιρρεπής στον λαϊκισμό. Επίσης αντιλαμβάνεται την Προεδρία ως ένα αξίωμα προσϕοράς και όχι ως ένα εργαλείο εξυπηρέτησης οικείων και συνεργατών. Εδώ είναι σημαντικό να επισημάνω ότι ο Σταύρος Μαλάς δεν έχει οποιασδήποτε μορϕής βαρίδια, παρόλο που οι πολιτικοί του αντίπαλοι θέλουν να τον παρουσιάσουν ως κάποιον εγκάθετο του ΑΚΕΛ. Ο Σταύρος Μαλάς είναι ένας ευρυμαθής, συγκροτημένος άνθρωπος που στηρίζεται από ένα κόμμα, που όπως έχει δείξει και στον παρελθόν, ξέρει να στηρίζει ανεξάρτητους προέδρους.

Οι φίλοι και οι γνωστοί που σε βλέπουν δίπλα στον Σταύρο Μαλά δεν ζητούν κάποια εξυπηρέτηση;

Η αλήθεια δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής και αυτό εν μέρει οϕείλεται και στον τρόπο που πολιτευόμαστε γενικότερα. Ο Σταύρος Μαλάς δεν ακολουθεί αυτές τις απαράδεκτες παλαιοκομματικές πελατειακές μεθόδους ψηϕοθηρίας. Δεν περιϕέρεται από τον ένα τόπο στον άλλο και να κλείνει το μάτι στους εν δυνάμει ψηϕοϕόρους του, δημιουργώντας τους την εντύπωση ότι σε περίπτωση εκλογής του θα τύχουν κάποιας ευνοϊκής μεταχείρισης. Αυτές οι πελατειακές σχέσεις πρέπει επιτέλους να εξαϕανιστούν από την κοινωνία της Κύπρου εξ’ ολοκλήρου.

Ποια είναι η αντίδραση των πολιτών που συναντάτε στις περιοδείες σας; Ποια είναι τα παράπονα και τα αιτήματα τους;

Αρχικά πρέπει να σας πω ότι ο κόσμος έβλεπε τον Σταύρο Μαλά με σκεπτικισμό, κυρίως λόγω της περιρρέουσας και της κακής εικόνας που δικαίως ή αδίκως ϕέρει το κόμμα της Αριστεράς το τελευταίο διάστημα, καθώς και της καθολικής απαξίωσης του λαού προς την πολιτική και τους πολιτικούς. 

Ο Σταύρος Μαλάς, όμως, με τον μετριοπαθή του χαρακτήρα και τον τεκμηριωμένο λόγο, μέρα με τη μέρα πείθει και αυτό αποτυπώνεται από την αυξητική τάση των ποσοστών της υποψηϕιότητας. Είναι σημαντικό εδώ να πω ότι η μόδα του τσουβαλιάσματος χωρίς ενημέρωση είναι ένα μεγάλο καρκίνωμα το οποίο πρέπει να βρεθούν τρόποι καταπολέμησής του. Κατά την δική μου άποψη ο μοναδικός τρόπος είναι ο ειλικρινής διάλογος με άτομα σκεπτόμενα μεν, απογοητευμένα δε, που θέλουν πέρα από το να κατακρίνουν, να είναι δεκτικά στο να ακούσουν. Η εμμονή στην συνεχή κατακραυγή δεν είναι πολιτική θέση.

Υπήρξαν στιγμές που μετάνιωσες για την απόφαση σου να εμπλακείς στον προεκλογικό αγώνα;

Υπήρξαν στιγμές κούρασης και απόλυτης εξουθένωσης αλλά δεν μπορώ να πω ότι με πτόησαν. Αυτό που πιστεύω θα με πτοήσει – το οποίο βρίσκω πολύ απομακρυσμένο σενάριο –  είναι τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Είναι κάτι που θα μου είναι δύσκολο να διαχειριστώ.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες στείλεις σε όλους εκείνους τους νέους που απεχθάνονται την πολιτική και δεν ψηφίζουν στις εκλογές;

Το μήνυμα είναι απλό και πλέον κοινότοπο. Αν δεν ψάξεις, αν δεν ενημερωθείς, αν δεν διεκδικήσεις, και απλά βυθιστείς στη λογική της υπεραπλούστευσης και του επιφανειακού τσουβαλιάσματος, τότε πολύ απλά θα είσαι έρμαιο των εξελίξεων και κάποιοι άλλοι, τους οποίους ενδεχομένως να θεωρείς και υπεύθυνους για την παρούσα κατάσταση, να συνεχίζουν να αποφασίζουν για σένα και εσχάτως να σε κυβερνούν. Η λογική του τσουβαλιάσματος, πέρα του ότι βολεύει, το μόνο που καταφέρνει είναι να διαιωνίζει την βασανιστική μετριότητα της πολιτικής ζωής και τίποτε άλλο.

andreasddd.PNG
Eπιμέλεια: Σταύρος Αντωνίου

Σχετικά νέα

X
Translate »