Πολιτιστικά

Ο Σπύρος Αγαθού και ο Αντώνης Τζιαρρίδης μιλούν στο Cityoflarnaka.com για το «Let’s Hippo»

Tης Άντρης Πογιατζή

To «Lets Hippo» αφορά στη διαδρομή 20 ιπποπόταμων, οι οποίοι ξεκινούν συμβολικά το ταξίδι τους από την Αφρική.  Είναι εμπνευσμένοι από τα πέτρινα ιπποποταμάκια του Ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά που φτιάχνονται από τα παιδιά στην Κένυα με πολλή αγάπη.  Με αυτά ως πρότυπο, κατασκευάσαμε στην Κύπρο 20 μεγάλους ιπποπόταμους από Fiber Glass (διαστάσεων 80 cm πλάτος x 120 cm ύψος x 160 cm μήκος) οι οποίοι φιλοτεχνήθηκαν αφιλοκερδώς από αξιόλογους Κυπρίους καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες ανέλαβαν από ένα ιπποπόταμο τον οποίο δημιούργησαν σύμφωνα με τη δική τους έμπνευση και ύφος και που φέρει την υπογραφή τους.

Στη συνέχεια καλέστηκαν Εταιρίες οι οποίες προσφέροντας το πόσο των €5,000 υιοθέτησαν τον δικό σας ιπποπόταμο. Με τον τρόπο αυτό, οι Εταιρείες έδειξαν έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία τους αποκτώντας ένα έργο τέχνης φιλοτεχνημένο με αγάπη και για καλό σκοπό.

Στις 27 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε σε μια όμορφη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Προεδρικού ζεύγους, όπου θα παρουσιάστηκαν οι 20 ιπποπόταμοι και οι 20 εταιρίες – οργανισμοί που τους αποκτήσουν μέσω κλήρωσης, στη παρουσία ΜΜΕ, καλλιτεχνών αλλά και φίλων του Ιδρύματος Σοφία για Παιδιά.

Οι ιπποπόταμοι όμως  δεν σταμάτησαν εκεί. Θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους για να γνωριστούν από κοντά και με το κοινό της Κύπρου. 2 – 12 Ιουλίου θα εκτίθενται στο The Mall of Cyprus και 13-29 Ιουλίου θα φιλοξενηθούν από την Hermes Airports στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Το κοινό θα μπορεί να προσφέρει με τη σειρά του στα παιδιά, μέσα από διάφορες ενέργειες όπως βγάζοντας selfie με τους ιπποπόταμους για τη συγκέντρωση επιπλέον χρηματικού ποσού αλλά και αγοράζοντας συλλεκτικά t-shirts που δημιούργησαν νέοι σχεδιαστές με θέμα τους ιπποπόταμους.

Μεταξύ των 20 καλλιτεχνών που στήριξαν την προσπάθεια του Ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά και συμμετείχαν στο πρότζεκτ είναι και δυο Λαρνακείς συμπολίτες μας, ο Σπύρος Αγαθού και ο Αντώνης Τζιαρρίδης, οι οποίοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στη πόλη μας.

Τους συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί τους σχετικά με αυτή την εμπειρία.

 

 

Σπύρος Αγαθού

Από πού εμπνεύστηκες για τη δημιουργία του ιπποπόταμού σου;

Η ιδέα και η προσέγγιση προς τον ιπποπόταμό μου ήταν το παιχνίδι, αφού έχει όψη αρκετά χαριτωμένη και παιδική. Έτσι, τον μετονόμασα «Δούρειο Hippo» και τον μετέτρεψα σε ένα υπερμεγέθες παιχνίδι.

Μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη περιγραφή του; Πώς προσέγγισες τη δημιουργία του από πλευράς χρωμάτων και μοτίβων;

Ο «Δούρειος Hippo», ως ένα υπερμεγέθες παιχνίδι, απομακρύνει τον ιπποπόταμο από τις ανάγκες του βιοπορισμού και τον επιστρέφει πανηγυρικά στα χωρικά ύδατα της παιδικότητας. Καλούμαστε, λοιπόν, να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της πόλεώς μας και να τον υποδεχθούμε ως φορέα της ευθυμίας, της ανεμελιάς και της ακλόνητης πίστης σε ένα χαρούμενο αύριο.

Πλέον, ο ιπποπόταμος, είναι ένα μεγάλο κυλιόμενο παιχνίδι με το οποίο μπορεί καθένας να παίξει, να σύρει και να μεταφέρει.

Βλέποντας τον ιπποπόταμό μου και τη χαρούμενη και παιδική πλευρά του, δεν θα μπορούσα να μην χρησιμοποιήσω χρώματα παιδικά, απαλά τα οποία του προσδίδουν τη νέα του ταυτότητα.

Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στο πρότζεκτ «Let’s Hippo» του Sophia Foundation και της Partners Y&R; Τι σημαίνει αυτό το πρότζεκτ για σένα;

Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να στηρίξει τους συνανθρώπους μας είναι πάντοτε πράξη υψίστης αλληλεγγύης και γίνεται με καθαρά συναισθήματα που εμπεριέχουν αγάπη. Σε κάνει να υπερβείς τον ατομικισμό σου και να σκεφτείς συλλογικά. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από τις πολλαπλές και πολύχρονες δράσεις του Sophia Foundation.

Όταν η τέχνη γίνεται το μέσο έκφρασης κοινωνικής αλληλεγγύης για να στηρίξει τους συνανθρώπους μας,  σε μια εποχή που πολλές έννοιες ή έχουν χάσει τη σημασία τους ή είναι εντελώς παρεξηγημένες, μας δίνει την ευκαιρία να  ξαναέρθουμε σε επαφή με αυτή και μέσα από αυτή να προσφέρουμε.

Ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Sophia Foundation, τόσο για τη στήριξη από την πρώτη στιγμή, όσο και για την ευκαιρία που μου έδωσε για να προσφέρω και εγώ στο ελάχιστο σε αυτή την μεγάλη και δυνατή προσπάθεια.

Βιογραφικό:

Ο Σπύρος Αγαθού γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία. Κατάγεται από τη Λάρνακα, όπου ζει και εργάζεται.

Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Pietro Vannucci» Περούτζια, στην Ιταλία. Το 2003 έγινε δεκτός για Μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Φοίτησε στο Τμήμα Θεωρίας και Πρακτικής των Σύγχρονων Τεχνών.

Τον Οκτώβριο του 2007 παρουσίασε την πρώτη του προσωπική έκθεση με τίτλο «ΜΙΜΝΗΣΚΩ» στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά και το 2016, στην ίδια Γκαλερί, τη δεύτερη του με τίτλο «ΜΙΜΝΗΣΚΩ ΙΙ».

 

Αντώνη Τζιαρρίδης

Από πού εμπνευστήκατε για τη δημιουργία του ιπποπόταμού σας;

Ο μακρινός ιπποπόταμος συναντά το κυπριακό ντεπόζιτο, ένα στοιχείο εμβληματικό της δικής μας κυριολεκτικής και μεταφορικής ανομβρίας. Ως Hippopozito, λοιπόν, εφόσον φέρει και παρέχει το νερό, γίνεται ταυτόσημος με την ελπίδα, τη δημιουργικότητα και την ευόδωση. Γίνεται ταυτόσημος με την ίδια τη ζωή που είναι το ίδιο πολύτιμη σ’ όλους τους τόπους της Γης.

Μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή του; Πώς προσεγγίσατε τη δημιουργία του από πλευράς χρωμάτων και μοτίβων;

Έχω κρατήσει το λευκό χρώμα και τον έχω τοποθετήσει σε μεταλλική βάση όπως και τα ντεπόζιτα που κοσμούν το αστικό μας πεδίο. Πρόσθεσα βρύσες δημιουργώντας ένα παραλληλισμό με το θηλαστικό.

Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας  στο πρότζεκτ «Let’s Hippo» του Sophia Foundation και της Partners Y&R; Τι σημαίνει αυτό το πρότζεκτ για εσάς;

Με ευχαριστεί και με συγκινεί ιδιαίτερα η συμμέτοχη μου! Χαίρομαι που μπορώ δημιουργώντας να βοηθήσω σε όλη αυτή την προσπάθεια του Sophia Foundation και της Partners Y&R.

Βιογραφικό:

Ο Αντώνης Τζιαρρίδης γεννήθηκε το 1980. Ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης. Έχει δυο ατομικές εκθέσεις και εχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό και είναι ένας εκ των δυο της εικαστικής ομάδας spyrA art studio.

    

 

Επιμέλεια
Άντρη Πογιατζή
(Δημοσιογράφος)

Σχετικά νέα

X
Translate »