Breaking News

Επιχειρήσεις

Οι Startups με κυπριακό DNA

Seed capital, angel investors, incubators, accelerators και πάει λέγοντας. Ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος, γεμάτος δυσεξήγητες ορολογίες, που μπαίνει πλέον και στη ζωή των εν δυνάμει νέων επιχειρηματιών. Είναι ο κόσμος των startups – ελληνιστί νεοφυών επιχειρήσεων – που άρχισαν δειλά – δειλά να αναπτύσσονται και από Κύπριους με όραμα.

Αν και δύσκολο να οριστεί, startup συνιστά μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα – η πρώτη εταιρική μορφή υλοποίησης μιας ιδέας – η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Είναι νέα και καινοτόμος σε μια αγορά, έχει κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο, ταχεία ανάπτυξη ή προοπτικές για κάτι τέτοιο. Ο στόχος της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης αποτελεί ρίσκο, όμως αυτό είναι που προσελκύει και χρηματοδότες, η προοπτική της εξάπλωσής της στην παγκόσμια αγορά.

Πολλοί πιστεύουν ότι μια startup εταιρεία πρέπει να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο δραστηριότητας την υψηλή τεχνολογία. Αυτό αποτελεί μύθο. Εκείνο που προσδιορίζει μια εταιρεία ως startup είναι ο υπέρτατος στόχος των γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης και όχι το αντικείμενό της. Συνεπώς, νεοφυής είναι η επιχείρηση που ο λόγος ύπαρξής της είναι να προσφέρει μια καινοτόμο λύση σε ένα πρόβλημα ή μια επιθυμία των πελατών της και που στοχεύει να αναπτυχθεί δημιουργώντας αξία για τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζομένους της.

Υψηλού ρίσκου χρηματοδότηση
Όπως τόνισε η co-founder του Startup Cyprus και αντιπρόεδρος του European Startup Network, Σταυριάνα Κοφτερός, η διαδικασία για τη δημιουργία μιας startup αρχίζει με τη διεξαγωγή έρευνας για την επικύρωση, την αξιολόγηση και την ανάπτυξη της ιδέας πάνω στην οποία θα στηριχθεί.

Όταν μια startup είναι στη φάση της εκκίνησης, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει, να τεστάρει, να εξετάσει μέσω του the lean startup way, προκειμένου να φανεί αν αξίζει να υλοποιηθεί η ιδέα ή όχι. Αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σε μια αγορά και αν η ιδέα – προϊόν αποτελεί όντως λύση σ’ αυτό. Μέχρι να γίνει αυτό, μιλάμε για σκέτη ιδέα.

Τονίζεται ότι η αποδεδειγμένη επιχειρηματική ευκαιρία μπορεί να σηκώσει χρηματοδότηση, ενώ η σκέτη ιδέα όχι ή τουλάχιστον όχι εύκολα, αν δεν σε λένε Elon Musk! Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της ιδέας μπορεί να βρεθεί ποικιλοτρόπως. Είτε από επιχειρηματικούς αγγέλους, δηλαδή, ιδιώτες που επενδύουν κεφάλαια με υψηλό ρίσκο είτε από πλατφόρμες crowdfunding είτε από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου (venture capital) ή ακόμη και από τις τσέπες των ιδίων των 3Fs – friends, family and fools (εμπνευστών). Και απ’ εκεί και πέρα, αρχίζουν τα διάφορα στάδια υλοποίησης και χρηματοδότησης.

Τονίζεται ότι λόγω και του χαρακτηριστικού της γρήγορης ανάπτυξής τους, πολλές startups τελικώς αποτυγχάνουν και λίγες τα καταφέρνουν να επιτύχουν. Εξού και θεωρούνται επενδύσεις υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλών αποδόσεων, εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία.

Η Avocarrot και άλλες με DNA Κυπριακό    
Στην Κύπρο, η άνθιση των startups ξεκίνησε πριν από πέντε, περίπου, χρόνια και ήδη έγιναν αξιοσημείωτα βήματα. Αρκετές τέτοιου τύπου εταιρείες από Κύπριους entrepreneurs έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στο εξωτερικό, κάποιες εκ των οποίων εξαγοράστηκαν από κολοσσούς.  Αν και έχουν γίνει, όμως, αρκετά, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να βοηθηθούν οι Κύπριοι επιχειρηματίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης startup αποτελεί η τεχνολογική πλατφόρμα Avocarrot, η οποία ιδρύθηκε από τέσσερις Κύπριους. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη, ώστε βραβεύτηκε ως μια από τις οκτώ πιο υποσχόμενες startups στον κόσμο από την Google στο Silicon Valley. Σήμερα έχει εξαγοραστεί από τον γερμανικό κολοσσό Glispa Global Group.

Αν και με κυπριακό DNA, η Avocarrot ιδρύθηκε στο Λονδίνο, όπως και πολλές άλλες κυπριακές startups, οι οποίες έχουν ως έδρα τους ξένες χώρες, αναλόγως και του angel investor τους. Ακριβώς επειδή μια startup στοχεύει σε ένα μεγάλο κοινό, η μικρή Κύπρος δεν είναι δυνατό να αποτελεί αποκλειστική αγορά – στόχο για τους Κύπριους entrepreneurs, τόνισε με έμφαση η Σταυριάνα Κοφτερός. «Μια startup δεν μπορεί να έχει υψηλές προοπτικές ανάπτυξης σε μια αγορά των 800 χιλιάδων, όπως είναι η κυπριακή», σημείωσε. Εξάλλου, για τις startups η αγορά – στόχος πρέπει να είναι ολόκληρος ο κόσμος. Η Κύπρος είναι το κατάλληλο σημείο για το πρώτο δοκιμαστικό βήμα, όμως οι δυνατότητες των νεοφυών επιχειρήσεων δεν σταματούν εδώ, εξού και η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από ποικίλες πηγές και χώρες.

Πέραν της Avocarrot, κυπριακές startups είναι, μεταξύ άλλων, οι PollFish, Proto.io, Foody, StudentLife, Cellock,Bandster, VideoBrewer, Shopguin και Prediti, Politica.

Η πλατφόρμα Avocarrot, που ιδρύθηκε από Κύπριους, βραβεύτηκε ως μια από τις οκτώ πιο υποσχόμενες startups στον κόσμο από την Google στο Silicon Valley κι ακολούθως εξαγοράστηκε από τον κολοσσό Glispa Global Group.

Πηγή:

Σχετικά νέα

X
Translate »