Γενικά

Οι Λυσιώτες γιορτάζουν αλλά και αξιώνουν επιστροφή

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες συγκεντρώσεις των Λυσιωτών στα τελευταία 44 χρόνια της προσφυγιάς τους

Ήταν μια πραγματική μυσταγωγία, η ‘‘ΗΜΕΡΑ  ΜΝΗΜΗΣ ΛΥΣΗΣ’’, όπου οι Λυσιώτες μαζεύτηκαν μαζικά, από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου για να γιορτάσουν την Παναγία τους και στη συνέχεια να ανταμωθούν και να ξαναζήσουν έστω και για λίγο τις όμορφες εικόνες της αγαπημένης Λύσης.

Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, τον Λυσιώτη Οικονόμο Πατέρα Γεώργιο Καπαρή. Ο Επίσκοπος τίμησε τον Μητροπολίτη και Λυσιώτες για την προσφορά τους στη Λύση.

Όλοι προσκύνησαν με δέος την Αγία Εικόνα της Παναγίας της Λύσης που μεταφέρθηκε από το Λυσιώτη Οικονόμο Γεώργιο Καπαρή, από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στο Μενεού.

Ακολούθησε συνεστίαση – δείπνο με την παραδοσιακή Λυσιώτικη σούβλα που ετοίμασε ο γνωστός μας Δόγκανος και σερβιρίστηκε με τη βοήθεια του Γυναικείου τμήματος του ΑΣΙΛ και των Προσκόπων της Λύσης.

Στο καλλιτεχνικό μέρος ο Δημήτρης Σουρουλλάς με τη Χριστιάνα Παύλου, το μουσικό τους σχήμα υπό τη γενική επιμέλεια της Μάρας Φιλίππου, έδωσαν χρώμα και άρωμα στην εκδήλωση και καταχειροκροτήθηκαν.

Το πρόγραμμα έντυσε χορευτικά το μουσικό εργαστήρι του Λυσιώτη Μάριου  και Στέλλας Λαού το οποίο επίσης καταχειροκροτήθηκε. Η έκτακτη εμφάνιση του επίσης Λυσιώτη Δημήτρη Φανή διεύρυνε τον ορίζοντα της επιτυχίας της εκδήλωσης.

Η όλη εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εμπλουτίστηκε με την παρουσία αντιπροσωπειών των τεσσάρων αδελφοποιημένων Δήμων της Ελλάδας με τον Δήμο Λύσης, Κιλκίς, Αυδήρων, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Αττικής  και Λήμνου, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν σύντομους χαιρετισμούς.

Τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ανέγνωσε η αναπληρώτρια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου η οποία παρέστη και στον εσπερινό.

Χαιρετισμό – καλωσόρισμα απεύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Λύσης Αντρέας Καουρής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

‘‘Η αγάπη για την Λύση, ο πόνος, ο καημός, η πικρία, το παράπονο και ένα απέραντο γιατί, συναντώνται τούτη την ώρα σ’ αυτή  εδώ την γωνιά του φιλόξενου  Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού με το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής.

Η μνήμη και η σκέψη μας είναι καρφωμένες κάθε μέρα και κάθε στιγμή στη Λύση της ομορφιάς, της αρετής και της δημιουργίας.

Γιορτάζουμε την Παναγίας μας για άλλη μια χρονιά  στην προσφυγιά  και διατρανώνουμε την πίστη, την αποφασιστικότητα και την βαθιά μας προσήλωση στον γυρισμό, ξαναχτίζοντας από την αρχή ό,τι ωραίο αφήσαμε εκείνη την μαύρη καταχνιά του 1974. Είναι χρέος, υποχρέωση και ευθύνη μας να ξαναγυρίσουμε στην αγαπημένη μας Λύση’’.

Ο Δήμαρχος Λύσης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους χορηγούς: Τον Δήμαρχο  Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρο Ανδρονίκου για τις διευκολύνσεις, το υπό την Μαρία Κοντοβούρκη Γυναικείο Τμήμα του ΑΣΙΛ, τους Προσκόπους της Λύσης υπό τον Λουκά Γρηγορά, την οικογένεια του Αντρέα Κωνσταντή, τους αδελφούς Ανδρέου για την γενναιόδωρη χορηγία τους να καλύψουν δωρεάν όλες τις ανάγκες της εκδήλωσης σε κρέας, το γαλακτοκομείο Αλάμπρα, τους Αδελφούς  Ιωακείμ, τον Τάκη Πογιατζή που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν τις δραστηριότητες του Δήμου Λύσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασαν οι Νεφέλη Βασιλείου  και Αγνή Σιάλαρου.

Σχετικά νέα

X
Translate »