Εκπαίδευση

Οι δαπάνες του κράτους για συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες

Ποσά εκατομμυρίων για Συνοδούς- Είναι αυτό αρκετό; – Τι μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σύνδρομο Down

 

Σημαντικά ποσά ύψους πολλών εκατομμυρίων θα δαπανήσει φέτος το κράτος για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών με Ειδικές Ανάγκες σε μιαν προσπάθεια ενίσχυσης της μάθησης σε όλους του μαθητές.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Είναι όμως αρκετό αυτό;

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Σύνδρομο Downκαι μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες κο Ανδρέα Χριστοδούλου μας αναφέρθηκε, ότι για το 2014 μεχρι το 2020 η ΕΕ έστειλε 13εκ. για την εκπαίδευση και την υγεία των παιδιών με ειδικές ανάγκες  για τα οποία γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος αναφορικά με τα συγκεκριμένα κονδύλια.

 

Η θέση των οργανωμένων γονιών για προάσπιση των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι ότι τα άτομα που πρέπει να ενταχθούν στις κανονικές τάξεις αυξάνονται, αφού οι γονείς γνωρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών τους για ίση μεταχείριση.

 

“Θέση μας είναι ότι η δημιουργία ειδικών μονάδων αντικατοπτρίζει την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να εντάξει τα συγκεκριμένα παιδιά στο σχολικό σύστημα”, αναφέρει.

 

Εκτός από τα λεφτά πρέπει να γίνει η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για το πώς διδάξουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες.

 

Αυξήθηκε μεν ο αριθμός των συνοδών αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της καθυστέρησης πρόσληψης συνοδού με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν πολύ πίσω από την ύλη ενώ παρατηρήθηκε ότι δεν τηρείται πάντα η πρόνοια της διαφοροποίηση της ύλης ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του.

 

Παράλληλα μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει έλεγχος για την εφαρμογή της ενιαίας εκπαίδευσης. Τα λεφτά δεν είναι μόνο η λύση αλλά και η πρόνοια του ελέγχου για την εφαρμογή της διαφοροποίησης της ύλης και άλλων προγραμμάτων.

 

Επί του οικονομικού ζητήματος μας ανέφερε ότι τα κονδύλια δεν είναι αρκετά αφού δεν υπάρχουν απαραίτητα ποσά για κάλυψη της υποστηρικτικής τεχνολογίας και  έχουν προνοήσει κάτι για αυτό το θέμα. (Πχ για παιδιά που μιλούν μέσω υπολογιστών).

Στη Δημοτική εκπαίδευση προορίζονται ποσά €7.953.000 τα οποία δαπανούνται ως εξής:

Το μεγαλύτερο ποσό ύψους   6.985.000 εκ. θα δοθεί για την επιχορήγηση της εργοδότησης σχολικών βοηθών/συνοδών παιδιών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση και αφορά στην  Αμοιβή εξακοσίων τριάντα οκτώ (638) σχολικών βοηθών/συνοδών παιδιών με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων 13ου μισθού, φιλοδωρήματος αποχώρησης και 12% συνεισφορών εργοδότη (8,3% Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 1.2% Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, 2% Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και 0,5% Ταμείο Βιομηχανικής Κατάρτισης). Πρόσθετα, περιλαμβάνει την  Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη, την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη (638 Χ €10 Χ 10 μήνες) και τις Αντικαταστάσεις 638 σχολικών βοηθών/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, λόγω αδειών τοκετού και λοχείας.

 

Ποσό ύψους 338.500 χιλιάδων για αμοιβές σχολικών βοηθών/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες που εργοδοτούνται σε Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία ή επεκτείνουν την απασχόλησή τους σε Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, στα Δημόσια Νηπιαγωγεία Μάνα, Κοινωνική Μέριμνα Αγίων Ομολογητών και Καϊμακλίου, και σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στα οποία απαιτείται διανυκτέρευση.

 

Ποσό ύψους 18, 000 αναφορικά με την αμοιβή μίας (1) Σχολικής Βοηθού για την μονάδα Βαρήκοων που εργάζεται με το καθεστώς των Σχολικών Βοηθών των Κοινοτικών Νηπιαγωγείων.

 

Αναφορικά με τη Μέση Εκπαίδευση θα δαπανηθούν ποσά  ύψους €3.121.769 που προορίζονται να καλύψουν την καταβολή των ακόλουθων χορηγιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες:

 

Ποσό 2.596.786 εκ. για την επιχορήγηση της εργοδότησης από τις Σχολικές Εφορείες Μέσης Εκπαίδευσης Σχολικών Βοηθών/Συνοδών Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες για παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση και θα καλύψουν την αμοιβή διακοσίων ογδόντα δύο (282) Σχολικών Βοηθών Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες  συμπεριλαμβανομένων 13ου μισθού, και 11,5% εισφορά εργοδότη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.ά.

 

Καθώς και ποσό 2,000 χιλιάδων για Ειδικά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς Συνοδούς και Ειδικές Μονάδες.

Σχετικά νέα

X
Translate »