Εντός των ημερών ανακοινώνονται, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριο Δημητριάδη, οι προσφοροδότες που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας για υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού / μαρίνας Λάρνακας.Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, η επικεφαλής του Γραφείου του Υπουργού, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, εκπρόσωπος του Τμήματος Δημοσίων Εργων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας που απαρτίζεται από τον Δήμαρχο Λάρνακας, τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Πύλας και Ορόκλινης, εκπροσώπους του ΚΟΤ, των Συνδέσμων Ξενοδόχων και του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της πόλης  και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι “μέσα στις επόμενες λίγες μέρες θα ανακοινωθούν αυτοί που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο” των προσφορών για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας και πρόσθεσε πως “είναι θέμα έγκρισης από το Συμβούλιο Προσφορών”.

Το σημαντικό συνέχισε “είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αξιόλογες εταιρείες και θα μπούμε πια στη δεύτερη φάση της διαδικασίας που είναι και η πιο κρίσιμη. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε με το έργο μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτός είναι ο στόχος μας, τουλάχιστον να υπάρξει κάποια συμφωνία/ επιλογή του επενδυτή. Το ενδιαφέρον είναι σοβαρό και αυτό μας επιτρέπει να έχουμε αισιοδοξία”.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση. Η Λάρνακα είναι μια πόλη που έχει σημαντικές προοπτικές και τα θέματα που έχουν τεθεί είναι ζητήματα που απασχολούν την πόλη εδώ και χρόνια, όπως η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, ένα θέμα που συζητήθηκε πριν λίγες μέρες στο Υπουργείο με τον Υπουργό Παιδείας”. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης “κάποιες διαφορές σχετικά με το ναυάγιο Ζηνοβία και συντηρήσεις δρόμων που έχουν σχέση με την τουριστική ανάπτυξη αφού αφορούν το δρόμο που περνά μπροστά από τα ξενοδοχεία”.

Ερωτηθείς για την χαώδη κατάσταση που δημιουργείται λόγω της παράνομης στάθμευσης μπροστά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Λάρνακας, ο Υπουργός παραδέχθηκε πως “όντως είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εκεί με τους χώρους στάθμευσης. Υπάρχει ξεκάθαρη γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι την ευθύνη για την αστυνόμευση την έχει η Αστυνομία και αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Λευκαρίτης έχει ήδη κάνει διαβήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης”.

Οσον αφορά το θέμα του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι “μέσα στις επόμενες μέρες θα κλείσει και η δεύτερη πτέρυγα του Μουσείου και μάλλον θα ανοίξει ξανά αρχές του επόμενου χρόνου. Αυτό σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, αλλά αυτές οι συντηρήσεις/αναβαθμίσεις κρίνονται αναγκαίες οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως “εμείς είμαστε έτοιμοι μόλις μετακινηθούν τα γήπεδα αντισφαίρισης να αρχίσουμε την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Λάρνακας” προσθέτοντας πως “για να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές θα πρέπει πρώτα να μετακινηθούν τα γήπεδα του τένις”.

Κληθείς να σχολιάσει την απογοήτευση που νοιώθουν οι Λαρνακείς από το γεγονός ότι η πόλη τους είναι παραμελημένη από την κυβέρνηση και ότι είναι ο φτωχός συγγενής, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως “εγώ δεν πιστεύω ότι η Λάρνακα είναι ο φτωχός συγγενής. Θα έλεγα ότι έχουν γίνει έργα στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία για να γίνουν και άλλα έργα, απλώς κάποια έργα έχουν καθυστερήσει όχι μόνο εξ υπαιτιότητας της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι “η συνάντηση ήταν πράγματι εποικοδομητική”, ότι “σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λάρνακας θίξαμε θέματα που απασχολούν την πόλη και ενημερωθήκαμε για αρκετά από αυτά τα ζητήματα. Πήραμε κάποιες απαντήσεις για τα θέματα αυτά, κάποιες είναι θετικότατες γιατί υπάρχει προοπτική να γίνουν σύντομα κάποια έργα, ενώ για ορισμένα άλλα υπάρχει καθυστέρηση”.

Πρόσθεσε ότι “σίγουρα θα προχωρήσουμε τα έργα αυτά με άλλες ενέργειες και δικές μας και σε συνεργασία με το Δήμο και να προσπαθήσουμε να τα επαναφέρουμε στην επικαιρότητα. Ένα θέμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι νομίζω πως ήρθε η ώρα της Λάρνακας και πολύ σύντομα θα αρχίσουν τα έργα να γίνονται κάποια έργα, μεταξύ των οποίων ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας που μας απασχολεί και υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά νομίζω ότι θα αρχίσει να έρχεται στην επικαιρότητα”.

Ακόμα συνέχισε ο κ. Λευκαρίτης “έχουμε ενημερωθεί για τις ενέργειες που γίνονται για το λιμάνι και τη μαρίνα και τα αρχαιολογικά θέματα για τα οποία είμαστε σε αρκετά καλό δρόμο. Το Μουσείο μπορεί να κλείσει για κάποιο χρόνο αλλά όπως έχουμε ενημερωθεί θα γίνουν αρκετές εργασίες οι οποίες θα επαναφέρουν μια καλή εικόνα του μουσείου της Λάρνακας”.

Ερωτηθείς για την άσχημη κατάσταση των δρόμων στη Λάρνακα, ο κ. Λευκαρίτης απάντησε πως “ένα θετικό είναι ότι θα γίνει επίστρωση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο εντός των επόμενων μηνών. Στο συγκεκριμένο τομέα φαίνεται να υπάρχει μια θετική κατάληξη, ωστόσο σίγουρα δεν είναι εκείνο που θέλουμε δηλαδή να είναι η τελική μορφή της όλης περιοχής αλλά είναι μια μέση λύση”.

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία που είναι ερειπωμένα ή έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους στην τουριστική περιοχή της Λάρνακας, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ είπε πως “αυτά είναι θέματα των ιδιωτών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί και θα ήταν καλά ορισμένοι ιδιώτες να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες για να διορθώσουν τα ξενοδοχεία τους, προσθέτοντας περισσότερες κλίνες αλλά και να επωφεληθούν και οι ίδιοι” από τις αφίξεις τουριστών.

Σημείωσε επίσης ότι “υπάρχει πολύ θετική ενημέρωση για το θέμα του τουρισμού αφού φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, αυτές τουλάχιστον είναι οι ενδείξεις”.

Τέλος όσον αφορά το ψηφιδωτό επί της οδού Κυριάκου Μάτση που παρουσιάζουν τους άθλους του Ηρακλή, στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι εντός Μαΐου θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόταση για εγκαταλελειμμένης γειτνιάζουσας κατοικίας, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ανασκαφές για εμφάνιση και του υπόλοιπου μέρους του ψηφιδωτού που εικάζεται ότι πρόκειται για λουτρό της Ρωμαϊκής περιόδου.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι η γενικότερη θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι οι αρχαιότητες που έρχονται στο φως από ανασκαφές, να παραμένουν στο χώρο όπου έχουν ανευρεθεί, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.

ΚΥΠΕ