Εκπαίδευση

Ξεκαθαρίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το τοπίο στην εκπαίδευση

Ως η πιο κρίσιμη μέρα αξιολογείται, από όσους εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κρίση που ταλανίζει την δημόσια παιδεία τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες, η σημερινή αφού οι εκπαιδευτικές οργανώσεις καλούνται να απαντήσουν με ένα «ναι» ή «όχι» στην νέα κυβερνητική πρόταση που έχουν ενώπιον τους, 48 ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές.
Η πρόταση που έχουν ενώπιον τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποτελεί προϊόν της διαβούλευσης που έλαβε χώρα κατά κατά τη  συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης, των προέδρων των τριών συντεχνιών με την τριμελή υπουργική επιτροπή που συνέστησε το Υπουργικό Συμβούλιο για διαχείριση της κρίσης στην εκπαίδευση, αλλά και των χθεσινών ολοήμερων διεργασιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Μελετούν και αποφασίζουν
Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα μελετήσουν σήμερα σε ξεχωριστές συνεδρίες των συλλογικών τους οργάνων την νένα αναθεωρημένη κυβερνητική πρόταση, ενώ θα ακολουθήσει νέα κοινή συνεδρία το μεσημέρι, όπου θα αποφασίσουν και ακολούθως θα ανακοινώσουν, ποια είναι η τελική τους απάντηση.
Υπενθυμίζεται πως χθες, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού και ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, μετέβησαν γύρω στο μεσημέρι στο Προεδρικο Μέγαρο για να παραλάβουν την πρόταση και να την μεταφέρουν στη κοινή συνεδρία των τριών οργανώσεων που ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30 στα γραφεία της ΠΟΕΔ.
Η συνεδρία ωστόσο ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση στην απουσία των Προέδρων των δύο εκ των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Πτυχές πάντως της νέας κυβερνητικής πρότασης προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έσπευσε να αποκαλύψει από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παντελής Νικολαΐδης.

Οι νέες κυβερνητικές προτάσεις, όπως έγραψε ο κ. Νικολαΐδης, είναι οι εξής:

1. Στη βιολογική μείωση: 1 περίοδος +1 περίοδος πίστωση

2. Για τους Β.Δ. και Β.Δ. Α’ : 1 περίοδος

3. Υπευθυνότητα: μόνο για Γ’ Λυκείου

4.Νεοεισερχόμενοι: για φέτος τουλάχιστο ότι ισχύει με τους υπόλοιπους για το βιολογικό.

5. Απόσυρση των επιβαρύνσεων (penalties) για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σωκράτους: Έπεσαν νέες ιδέες και σκέψεις στο τραπέζι 

Μιλώντας στο στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γίαννος Σωκράτους επεσήμανε πως τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πολλές εξελίξεις ενώ απέφυγε να απαντήσει αν στα χέρια των οργανώσεων βρίσκεται πλαίσιο κοινής συμφωνίας και αρκέστηκε να πει πως έπεσαν νέες ιδέες και σκέψεις στο τραπέζι.

Ο κ. Σωκράτους πρόσθεσε πως όποιες αποφάσεις θα παρθούν θα παρθούν τις επόμενες ώρες, σημειώνοντας πως η κοινή συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, όπου αξιολογηθούν οι καινούριες προσεγγίσεις, όπως τις χαρακτήρισε.

Μυρίζει διάσταση απόψεων
Όπως διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες, μέσα από τις αναρτήσεις μελών των Δ.Σ των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τα επόμενα βήματα αρχίζουν να διίστανται.

Από τη μια ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ διέψευσε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κείμενο κοινής συμφωνάις ανάμεσα σε εκπαιδευτικες οργανώσεις και Κυβέρνησης ενώ τόνισε πως η Κυβέρνηση χρειάζεται να διανύσει μεγάλη απόσταση για να αποφευχθεί η ρήξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες, εμφανίστηκε κατηγορηματικός.

Από την άλλη, παρά τις πιο πάνω διαψεύσεις, σε ανάρτησή του αργότερα στο facebook, o πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί κειμένου συμφωνίας Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων, αναφέροντας ότι το έγγραφο που έχουν ενώπιον τους οι συντεχνίες μελετάται με υπευθυνότητα. Σημείωσε ταυτόχρονα πως ο εσωτερικός διάλογος που ήδη διεξάγεται εντός της ΠΟΕΔ είναι εποικοδομητικός.
Πηγή: reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »