Breaking News

Οικονομία

Νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ στα οικόπεδα για πρώτη κατοικία (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 29 Οκτωβρίου, η επιτροπή οικονομικών ενημερώνεται για το σχέδιο “ΕΣΤΙΑ” το οποίο στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα κόμματα θέλουν να συζητηθεί και το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων και στους συνεπείς δανειολήπτες ούτως ώστε να μην μετατραπούν σε κακοπληρωτές.

Με την εν λόγω θέση συμφώνησε και ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου τονίζοντας πως πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η αρχή της ισότητας.

Παύλος Ιωάννου – Χρηματοοικονομικός Επίτροπος
Αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα με το σχέδιο Εστία, είναι τα εισοδηματικά κριτήρια. Πως είναι δυνατόν κάποιος με περιουσία €0,5 εκ. να παίρνει ενίσχυση και κάποιος με €25 χιλ. και €30 χιλ. να μένει εκτός.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί εντός των δύο επόμενων βδομάδων νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά οικοπέδου από νεαρά ζευγάρια για σκοπούς ιδιοκατοίκησής.

Η πρόταση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2018 έτσι ώστε να καλύψει και όσους πολίτες έχουν ήδη προβεί στην αγορά γης για τον συγκεκριμένο σκοπό με την επιστροφή του 14% του ΦΠΑ.

Αβέρωφ Νεοφύτου – Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών
Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019 θα υπάρχει σχέδιο ενώπιον μας και επιστροφή του 14% του ΦΠΑ. Θα πληρώνουν 19% θα τους επιστρέφουν το 14%. Άρα μόνο 5% θα είναι το κόστος για αγορά οικοπέδου.

Ως μια θετική εξέλιξη χαρακτήρισαν την εν λόγω πρόταση τα κόμματα καθώς το θέμα τέθηκε εκ μέρους τους μετά την επιβολή του 19% ΦΠΑ στη μη ανεπτυγμένη οικοδομήσιμη γη.

Σχετικά νέα

X
Translate »