Οικονομία

Νέο λιμάνι Βασιλικού το 2021

Άναψε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο προς την πρόταση του Υπουργού Μεταφορών με την οποίαν εξουσιοδοτείται η Αρχή Λιμένων να βρει τα κονδύλια που απαιτούνται για τις υποδομές ανάπτυξης του συμπληρωματικού λιμανιού στο Βασιλικό. Η απόφαση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση χρηματοδότησης €100 εκατ. από την Κομισιόν για ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών στο λιμάνι για την έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Υπουργικό ενέκρινε την πρόταση με την οποία ανατίθεται στην Αρχή Λιμένων η εξεύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται με το Υπουργείο Οικονομικών να αποδέχεται όπως υπάρξουν και κρατικές εγγυήσεις στην περίπτωση δανεισμού.
Συγκεκριμένα στην απόφαση του Υπουργικού σημειώνεται πως «το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τις επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, ως επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».
Με βάση την απόφαση η Αρχή Λιμένων εξουσιοδοτείται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του νέου βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή «Λιμένα Λεμεσού-τερματικό 2» στο Βασιλικό μέχρι το τέλος του 2021.
Παράλληλα, η Αρχή Λιμένων καλείται να εξετάσει τους τρόπους χρηματοδότησης των έργων είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού. Στο ενδεχόμενο δανεισμού θα πρέπει να προσκομιστεί στο Υπουργείο Οικονομικών το απαραίτητο υλικό ώστε να εξεταστεί το η παροχή κρατικής εγγύησης για την λήψη του δανείου. Πάντως το απαιτούμενο κονδύλι ανέρχεται στα €130 εκατ.

Σχετικά νέα

X
Translate »