Αναπτυξιακά Έργα

Νέες επενδύσεις αλλάζουν το προφίλ της πόλης μας

Στο χορό των πολυώροφων κτηρίων και των σύγχρονων ξενοδοχείων μπαίνει για τα καλά η πόλη του Ζήνωνα η οποία, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί ιδιωτών επενδυτών, σε λιγότερο από πέντε χρόνια δεν θα θυμίζει το «φτωχό συγγενή» των άλλων πόλεων.

Νέα και ανανεωμένα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, πολυώροφα κτήρια και πολυτελή διαμερίσματα μερικών εκατομμυρίων προωθούν ξένοι και ντόπιοι επενδυτές τα οποία αναμένεται σύντομα να αλλάξουν το προφίλ της πόλης.

Ο πολιτικός μηχανικός του δήμου Ανδρέας Καρακατσάνης σε δηλώσεις στη StockWatch απαρίθμησε τα νέα έργα που βρίσκονται στα σκαριά επισημαίνοντας ότι η Λάρνακα μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης.

Το «Κίτιον» μετατρέπεται σε πύργο

Στο χώρο του εγκαταλειμμένου από το 2012 ξενοδοχείου «Κίτιον», απέναντι από τον αστυνομικό σταθμό της πόλης παρά το παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων και πολύ κοντά με το καινούργιο ξενοδοχείο Radisson Blu, θα ανεγερθεί ένα άλλο πιο ψηλό οικιστικό κτίριο πέραν των 20 ορόφων από την εταιρεία Quality Group σε συνεργασία με την Newman Holdings.

Αν και η δημοτική αρχή άναψε το πράσινο δίνοντας θετική άποψη, εντούτοις το έργο φαίνεται ότι θα πλέξει μέσα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού θα περάσει και από το συμβουλίου παρεκκλίσεων λόγω του ότι έχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους (μέχρι 10 ορόφους επιτρέπεται στην περιοχή) και αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Το project θα περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, καταστήματα, χώρους αναψυχής, εστιατόρια, καφετέριες και χώρους στάθμευσης.

Η γραφική Πιαλέ Πασά με δικό της πολυώροφο

Προσφάτως κατατέθηκε αίτηση και εξασφάλισε την καταρχήν συγκατάθεση της δημοτικής αρχής ξένος επενδυτής για πολυώροφο κτήριο περίπου 60 μέτρων επί της Πιαλέ Πασά. Το έργο θα αποτελείται από 15 ορόφους με πολυτελή διαμερίσματα.  Αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2019.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει, η πρώτη φάση αναδόμησης του ξενοδοχείου Castle η οποία θα περιλαμβάνει πολυεστιατόριο, καφετέριες και beach bar πάνω στην παραλία.

Το έργο θα φέρει τη σφραγίδα του Λιβανέζου επιχειρηματία Antone Saniour, ο οποίος όταν εξήγγειλε το έργο ανακοίνωσε και την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου 13 ορόφων απέναντι ακριβώς από το Castle hotel, το οποίο εντούτοις μέχρι στιγμής παραμένει στα χαρτιά.

Στα χαρτιά παρέμενε από το 2014 και το μεγαλεπήβολο έργο του ρώσου επιχειρηματία Nikolay Potapenko, που αγόρασε το γνωστό καφεστιατόριο Hobos και το χώρο δίπλα που ήταν το πρώην δημαρχείο το οποίο κατεδαφίστηκε επειδή ήταν ετοιμόρροπο, στην καρδιά του παραλιακού μετώπου των φοινικούδων.

Το έργο παρέμενε στα χαρτιά λόγω μιας διαφοράς που προέκυψε μεταξύ του ρώσου επιχειρηματία και του δήμου Λάρνακας. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε έτσι ο ρώσος επενδύτης διαφοροποίησε τα σχέδια του και σήμερα βρίσκεται στο στάδιο εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις διάφορες υπηρεσίες για να καταθέσει τα νέα σχέδια στην πολεοδομική αρχή του δήμου.

Το project θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο στο χώρο που ήταν το δημαρχείο και διαμερίσματα στο χώρο του καφεστιατορίου Hobos.

Παρά τις αντιδράσεις αναμένεται ότι θα προχωρήσει και το Metropolis Mall.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρακατσάνης, στις 25 Ιανουαρίου το έργο εξετάστηκε από το συμβούλιο παρακλήσεων και πήρε το δρόμο για το υπουργικό συμβούλιο.

Οι επιχειρηματίες αναμένουν τώρα την εκλογή του νέου προέδρου και το διορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα ανάψει το πράσινο ώστε να προχωρήσει το έργο, παρά βέβαια τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από καταστηματάρχες της πόλης ότι θα μειωθεί ο κύκλος εργασίας τους.

Πάντως το Metropolis Mall θα γίνει με τις ευλογίες της Μητρόπολης αφού η γη ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού και έχει εκμισθώσει στη νοτιοαφρικανική εταιρεία Acsion Ltd.

Το όλο έργο θα αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο. Το ισόγειο θα περιλαμβάνει 100 καταστήματα (ένδυσης, υπόδησης, παιδικά, αθλητικά, οπτικά είδη, χώρος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπος κ.λπ.), υπεραγορά, πολυκατάστημα και χώρο στάθμευσης, ενώ στο υπόγειο θα χωροθετηθεί χώρος στάθμευσης και αποθηκευτικοί χώροι.

Η αγορά εμπλουτίζεται με καινούργια ξενοδοχεία

Η εταιρεία Radisson Hotels εκτός από το πεντάστερο ξενοδοχείο παρά τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού της πόλης το οποίο θα λειτουργήσει εντός του Μαρτίου, προωθεί και ένα δεύτερο ξενοδοχείο στην πόλη του Ζήνωνα το Radisson Blu Conference and Airport Hotel το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2019.

Στο δρόμο Λάρνακας Ορόκλινης το Lenios hotel το οποίο για αρκετά χρόνια παρέμενε κλειστό και ερημωμένο έχει υποστεί ολικό λίφτινγκ και θα ανοίξει τις πύλες του το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπό τη νέα ονομασία LeBay. Θα είναι τριών αστέρων και θα διαθέτει 108 κλίνες.

Το επίσης εγκαταλειμμένο για χρόνια ξενοδοχείο Μάικλ στην ίδια περιοχή αγοράστηκε από ξένους επενδυτές και στη θέση του γίνεται ένα πολυτελές ξενοδοχείο υπό την ονομασία Solaar hotel το οποίο θα διαθέτει 130 κλίνες και αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους τουρίστες εντός του 2019.

Πηγή: stockwatch.com

Σχετικά νέα

X
Translate »