Εκπαίδευση

Με το δεξί η έναρξη των Παγκυπρίων Εξετάσεων

Για το περιβάλλον και τη ρύπανση του, κλήθηκαν να απαντήσουν στο εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, οι υποψήφιοι των Παγκύπριων Εξετάσεων 2018. Όπως ανέφεραν οι μαθητές μετά από το πέρας της εξέτασης, ανέμεναν δυσκολότερα θέματα, ενώ τα βρήκαν ευκολότερα σε σύγκριση και με τα περσινά. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που τα χαρακτήρισαν στον «Φ» ως εύκολα και βατά, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που μίλησαν για μεστό δοκίμιο ως προς τις ασκήσεις, στο οποίο είτε πρόλαβαν οριακά να απαντήσουν είτε έχασαν κάποιο ερώτημα.

Τις τελικές οδηγίες διόρθωσης και τις απαντήσεις των θεμάτων θα ετοιμάσουν σήμερα μετά από συνάντηση τους οι θεματοθέτες με τους διορθωτές. Στη συνέχεια ακολουθεί το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας.

πως σχολίασε στον «Φ», ο πρόεδρος τους Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ), Δημήτρης Ταλιαδώρος: «Το εξεταστικό δοκίμιο δεν σπρώχνει τα παιδιά προς τα κάτω και τους δίνει τη δυνατότητα να γράψουν».  Σχετικά με το θέμα της Γλώσσας, ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε πως «είναι ένα επίκαιρο θέμα, που τα παιδιά το έχουν συζητήσει κατ’ επανάληψη, στο δημοτικό, το γυμνάσιο και τις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου. Έχει μπει και στο παρελθόν στις εξετάσεις και είναι στα “SOS”», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όμως, είναι γεγονός ότι έχουμε γλωσσικό πρόβλημα, λεξιπενία και αδυναμία στη διατύπωση, την εκφορά και τη γραφή του ελληνικού γραπτού λόγου».

Ως προς τη λογοτεχνία, παρά τις αλλαγές που έγιναν φέτος, αυξάνοντας την ύλη με 10 πρόσθετα κείμενα, εντούτοις επιλέχθηκαν δύο από τα 10 παλαιότερα. «Για να βοηθήσουν τα παιδιά, προτίμησαν και έβαλαν από αυτά που διδάσκονταν και τα προηγούμενα χρόνια και όχι από τα καινούρια», είπε και σχολίασε πως λόγω της εμπειρίας του εκπαιδευτικού ότι έχουν διδαχθεί καλύτερα. Νέο, ήταν και το λογοτεχνικό βιβλίο. Πρόκειται για την Αστροφεγγιά, του Ιωάννη Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου, στο οποίο όπως σχολίασε ο κ. Ταλιαδώρος, η απάντηση μπορούσε να βγει από τα αποσπάσματα που επιλέχθηκαν, χωρίς να αποτελούσε προϋπόθεση ο μαθητής να θυμόταν το βιβλίο.

Σε διευθετήσεις για τους τελειόφοιτους μαθητές προχώρησε το υπουργείο Παιδείας μετά από αίτημα της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Όπως ανεφέρουν σε ανακοίνωση τους, με βάση τα όσα αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, «θα δίνεται στους τελειόφοιτους μαθητές εκατοστημόριο (percentile rank) ούτως ώστε να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και το οποίο θα προσδιορίζει τη θέση κατάταξης του μαθητή ανά μάθημα και ανά πλαίσιο πρόσβασης». Επίσης, δίδεται το δικαίωμα στους τελειόφοιτους μαθητές που παραπέμπονται σε αντεξέταση λόγω μη πλήρους φοίτησης, να παρακαθήσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις της περιόδου Μαΐου – Ιουνίου για σκοπούς πρόσβασης.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »