Aστυνομικά νέα

Με θυροκόλληση θα γίνεται η επίδοση κλήσης

Τέρμα στους στρατηγικούς… απόντες επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο ώστε να περιορίσει όσους «εξαφανίζονται» για να μην παραλάβουν κλήση εμφάνισης στο δικαστήριο ή να πληρώσουν κάποιο εξώδικο. Το φαινόμενο έχει παραγίνει, αφού είναι χιλιάδες όσοι μονίμως δηλώνονται «μη εντοπισμένοι», με αποτέλεσμα εκατομμύρια οφειλές να μην εισπράττονται. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, βλέποντας το πρόβλημα και αφού συζήτησε το θέμα με εμπλεκόμενους, αποφάσισε να προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου με το οποίο θα εισάγεται η υποκατάστατη επίδοση ποινικής κλήσης. Με το νομοσχέδιο το οποίο στάληκε στη Βουλή για μελέτη και έγκριση, προβλέπεται ότι με άδεια δικαστηρίου θα θυροκολληθεί μια κλήση στην οικία του επηρεαζόμενου και η ενέργεια αυτή να θεωρείται ως επίδοσή της.

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» αρμοδίως, στις περιπτώσεις όπου οι αστυνομικοί μεταβαίνουν στη διεύθυνση που δηλώνει ένα πρόσωπο με σκοπό να του επιδώσουν μια κλήση και δεν ανευρίσκεται, τότε θα έχουν το δικαίωμα να αποταθούν στο δικαστήριο το οποίο να διατάξει τη θυροκόλληση της κλήσης στο σπίτι του. Αυτό θα θεωρείται ότι έλαβε γνώση της κλήσης και στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο τότε θα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Μάλιστα, θα επαφίεται στον επηρεαζόμενο να πείσει το δικαστήριο γιατί δεν εμφανίστηκε στην καθορισμένη μέρα ενώπιόν του.

Σήμερα, μια ποινική κλήση επιδίδεται από ιδιώτη στον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση που αυτός δεν είναι στο σπίτι τότε επιδίδεται στη σύζυγό του ή σε άλλο ενήλικο πρόσωπο που διαμένει στην ίδια οικία. Αν όμως στην οικία δεν απαντά κανείς, τότε ο ιδιώτης επιδότης, μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, παραδίδει την κλήση στην Αστυνομία που αρχίζει αυτή τις προσπάθειες εντοπισμού του κατηγορουμένου.

Όπως έχει διαφανεί, πολλοί είτε δηλώνουν ψεύτικη διεύθυνση είτε δεν ανοίγουν όταν αντιληφθούν τον επιδότη ή τον αστυνομικό, με αποτέλεσμα ποινικές υποθέσεις να εκκρεμούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, οφειλέτες που χρωστούν πρόστιμα στο κράτος μετά από καταδίκες στο δικαστήριο, βρίσκουν διάφορα κόλπα για να μην παραλάβουν την κλήση με αποτέλεσμα να παραμένει ανεπίδοτη για χρόνια. Η θυροκόλληση εκτιμάται ότι θα λύσει εν μέρει το πρόβλημα, αφού το επόμενο στάδιο είναι να εκδίδεται ένταλμα σύλληψης του επηρεαζόμενου.

Για σκοπούς αποσυμφόρησης των δικαστηρίων μελετάται παράλληλα η επέκταση των περιπτώσεων βεβαίωσης ομολογίας ενοχής επί ποινικών κλήσεων, όπου δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »