Επιχειρήσεις

Μέτρα για τα εισαγόμενα οχήματα στην ΕΕ στηρίζει η Κύπρος

Η Κύπρος υποστήριξε την πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας, για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λήψη περιοριστικών μέτρων σε σχέση με το υφιστάμενο ελεύθερο καθεστώς, για τις εξαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων από χώρες – μέλη της Ε.Ε. σε  άλλα κράτη μέλη χαμηλότερου εισοδήματος.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Συγκεκριμένα, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που στήριξε την πρωτοβουλία των άλλων τριών χωρών – μελών στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο υπουργών, η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από την γ. διευθύντρια του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ολυμπία Στυλιανού.

 

Μετά την Κύπρο, την πρωτοβουλία Βουλγαρίας, Σλοβενίας και Πολωνίας, υποστήριξαν ακόμα τέσσερις χώρες, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Λεττονία, δηλαδή συνολικά οκτώ χώρες – μέλη. Κάτι που σημαίνει ισχυρή πίεση για να τεθεί το θέμα των εισαγωγών μεγάλων αριθμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με ρυπογόνους κινητήρες από μια ομάδα χωρών της Ε.Ε. σε άλλη.

 

Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει σοβαρό πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων μείωσης των ρύπων από τις μεταφορές, για το 2020, γεγονός που θα σημαίνει μεταξύ άλλων και σημαντικό κόστος από τις ποινές που προβλέπονται στο σύστημα δικαιωμάτων ρύπων. Το κόστος αυτό, είναι φανερό ότι θα μετακυλισθεί είτε στους πολίτες μέσω φόρων, είτε στους ιδιοκτήτες οχημάτων μέσω τελών.

 

Ένας συνδυασμός αυξημένων τελών για ρυπογόνα οχήματα, μαζί με σημαντικά κίνητρα για αγορά αισθητά λιγότερων ρυπογόνων, με κινητήρες τελευταίας γενιάς με πολύ λιγότερους ρύπους, μέσω νέων τελών κυκλοφορίας, είναι η μια κατεύθυνση προς την οποία προχωρά η κυβέρνηση, για σταδιακή μείωση των ρύπων στις μεταφορές.

 

Ωστόσο, το πρόβλημα που δημιουργείται στην Κύπρο, από την εισαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων, ιδιαίτερα με ντίζελ κινητήρες, σε σημαντικό ποσοστό έναντι των εισαγωγών καινούργιων οχημάτων δεν συμβάλλει στη μείωση των ρύπων στις μεταφορές και την επίτευξη των στόχων για το 2020 που είναι το ζητούμενο.

 

Το ίδιο και στις υπόλοιπες επτά χώρες που ζητούν περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο ελεύθερου εμπορίου που έθεσε η Ε.Ε., τονίζοντας ότι το ελεύθερο πλαίσιο που ισχύει στην Ε.Ε. ουσιαστικά βοηθά στο να απαλλαγούν χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία για αριστεροτίμονα οχήματα και η Βρετανία για δεξιοτίμονα, από τον ρυπογόνο στόχο παλιών τους οχημάτων, μεταφέροντας τον στις χώρες όπου λόγω χαμηλού εισοδήματος των πολιτών ή και άλλων, βρίσκουν ευρεία αγορά τα παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Το πρόβλημα αναμένεται να  επεκταθεί με την επεκτεινόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας τέτοιων οχημάτων σε περιοχές και πόλεις της Ευρώπης, οπό ταν και τα ντίζελ μεταχειρισμένα οχήματα θα αποσύρονται και θα εξάγονται ακόμα πιο φθηνά σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων από τη Βρετανία, επηρεάζει ειδικά την Κύπρο σε περίπτωση Brexit, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», έχει ήδη τεθεί επί τάπητος στις επαφές των πλευρών.

Σχετικά νέα

X
Translate »