Τουρισμός

Μέλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας η Χοιροκοιτία

Η Χοιροκοιτία είναι πλέον το νέο Μέλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.

Η Χοιροκοιτία είναι ευρέως γνωστή για τον νεολιθικό οικισμό, έναν από τους 9 αρχαιότερους χώρους στον κόσμο και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Κοινότητα Χοιροκοιτίας ήταν μέχρι σήμερα λιγότερο γνωστή ως αγροτουριστικός προορισμός, παρ’ όλο που διαθέτει απαράμιλλη γραφικότητα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η ΕΤΑΠ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι η Χοιροκοιτία εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικό αγροτουριστικό χωριό με ποικίλα σημεία ενδιαφέροντος.

Ο πυρήνας του χωριού με τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια συντηρείται και αναβαθμίζεται συνεχώς, με ομοιόμορφες ξύλινες πινακίδες επί των παραδοσιακών κτιρίων. Επίσης δραστήριοι επιχειρηματίες έχουν λειτουργήσει χώρους παραδοσιακών δραστηριοτήτων στο κέντρο του χωριού, όπως το Εργαστήρι Καλαθοπλεκτικής του Πέτρου Νικολάου και τα Εργαστήρια της Ρήγαινας, που προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να εμπλακεί στην παρασκευή διαφόρων τοπικών προϊόντων. Πολύ πρόσφατα επίσης έχει ανοίξει και ο αρχαίος ελαιόμυλος της Χοιροκοιτίας όπου εκτίθενται αυθεντικά αντικείμενα και εργαλεία παραγωγής ελαιόλαδου.

Υπάρχει επίσης μονοπάτι της φύσης μήκους 2 χιλιομέτρων. , που ξεκινά από την πλατεία του χωριού και περνά από τον ποταμό του Αγίου Μηνά και τη σπηλιά όπου κρύβονταν οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τους πειρατές. Για τον θρησκευτικό τουρισμό η Χοιροκοιτία διαθέτει την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του Πέρση του 19ου αιώνα, της Αγίας Παρασκευής, των αγίων Αγ. Δημητρίου, Γεωργίου, Παρασκευής, Φανουρίου, Νεκταρίου, Κυριάκου και την εκκλησία της Παναγίας του Κάμπου, με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Σχετικά νέα

X
Translate »