Αναπτυξιακά Έργα

Μάριος Δημητριάδης: Τέλη Απριλίου αναμένονται οι προσφορές για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Τέλη Απριλίου αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές από τις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες, από το Ισραήλ και τη Κίνα, για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας στη Λάρνακα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Μεταφορών ομολόγησε ότι θα ήθελε «να είχε τελειώσει η διαδικασία του έργου για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας πριν το τέλος της θητείας» του, σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν κατέστη δυνατόν».

Όμως, σημείωσε, «είμαστε κοντά στο τέλος, είμαστε πιστεύω σε καλό δρόμο και με λίγη επιμονή και υπομονή θα μπορέσει να γίνει αυτό το μεγάλο έργο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτό το έργο είναι μονόδρομος και δεν έχει να κάνει τόσο με χρήματα, ο σκοπός δηλαδή δεν είναι να βγάλει το κράτος χρήματα, αλλά να γίνουν κάποιες υποδομές για το καλό της πόλης, μιας πόλης που μπορεί το συγκεκριμένο έργο να αλλάξει την όψη της».

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός είπε πως «η ημερομηνία υποβολής των προσφορών για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας ήταν η 16η Μαρτίου, ωστόσο οι δύο συμμετέχοντες ζήτησαν κάποιες παρατάσεις με αποτέλεσμα να δοθούν περίπου 6 εβδομάδες.
Επομένως, γύρω στα τέλη Απριλίου θα μπορέσουμε να έχουμε τις προσφορές από τις δύο τελικά ενδιαφερόμενες εταιρείες, που είναι Κοινοπραξίες από το Ισραήλ και τη Κίνα, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημητριάδης είπε πως στο λιμάνι Λεμεσού «μπορεί να γίνονται μικροατυχήματα» παραδέχθηκε όμως ότι «ένα σοβαρό δυστύχημα όντως έχει γίνει και αφορούσε ένα μηχανικό, ο οποίος ανέβηκε πάνω σε ένα μηχάνημα για να το φτιάξει».

Το δυστύχημα δεν έγινε την ώρα της εργασίας, είπε και σημείωσε πως «υπάρχουν Αρχές, όλα τα ατυχήματα διερευνώνται και αναλόγως αποδίδονται ή δεν αποδίδονται ευθύνες».

Εξήγησε ότι «έχουν ευθύνες οι διαχειριστές να λειτουργούν με κάποια πρότυπα και πιστέψτε με λειτουργούν με πολύ καλύτερα πρότυπα απ’ ό,τι προηγουμένως,  με πολύ καλύτερες δικλείδες ασφαλείας. Δυστυχώς όμως τα ατυχήματα συμβαίνουν».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «πάντοτε μιλούμε για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας».

Στις δηλώσεις του ο Μάριος Δημητριάδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ήταν μια παραγωγική συνεργασία με τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας».

Αυτό που έχει σημασία, σημείωσε, «είναι πάντα να προσπαθούμε ο καθένας με το δικό του τρόπο για το καλό του τόπου και για τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για το καλό της πόλης, στην οποία έχουν εκλεγεί».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν την αποχώρησή του και επίσημα από το Υπουργείο Μεταφορών, ο φίλος ο Μάριος είναι μαζί μας για να μας ενημερώσει για το έργο του λιμανιού και της μαρίνας, μας ικανοποιεί» και αποδεικνύει «ότι ανταποκρίθηκε και επέλεξε ότι αυτές τις τελευταίες του ώρες στο Υπουργείο να είναι εδώ μαζί μας».

Χαρακτήρισε το έργο της ενιαίας ανάπτυξης μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας «ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θέλουμε αυτή τη φορά να υλοποιηθεί γιατί αφορά την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, αφορά το μήνυμα που δίνουμε για νέες επενδύσεις και ότι κάποια πράγματα πλέον φεύγουν από τα σχέδια και πάνε στην πράξη».

«Είναι πού σημαντικό να πείσουμε τους δημότες μας ότι πλέον δεν είναι μόνο να λέμε κάποια πράγματα αλλά αρχίζουν να υλοποιούνται», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «το έργο βρίσκεται σε μια λεπτή φάση, είναι στην κρίσιμη φάση της τελικής υποβολής των προσφορών γιατί μέχρι σήμερα συζητούσαμε σε ένα πιο θεωρητικό επίπεδο. Τώρα είναι η φάση του πάμε στην ουσία και στην πράξη και ο Υπουργός μας ενημέρωσε πως προχωρεί η όλη διαδικασία, ενημερωθήκαμε γι’αυτές τις αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής των προσφορών και από τη στιγμή που το ζήτησαν οι εταιρείες, θεωρούμε πως δεν είναι το τέλος του κόσμου».

Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμα πως «θέλουμε από τον κ. Δημητριάδη να μεταφέρει στη νέα Υπουργό Μεταφορών τη σημασία που ο ίδιος κατανόησε, ότι δηλαδή αυτό το έργο πρέπει να γίνει. Αυτό είναι και από τα πρώτα πράγματα που ζητούμε από τη νέα Υπουργό, δηλαδή να συνεχίσει από εκεί που μείναμε έτσι ώστε να μην χάσουμε άλλο χρόνο ή να μην διακινδυνεύσουμε ότι σ’αυτή τη κρίσιμη φάση δεν θα υπάρχει ανάλογη στήριξη από την πολιτεία και η φροντίδα για να προχωρήσει το έργο».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, η συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών ήταν «σε εβδομαδιαία βάση, όταν τον καλούσαμε ήταν παρών, σε κάποια θέματα συμφωνήσαμε και σε κάποια άλλα διαφωνήσαμε. Αυτό που κρατούμε είναι την καλή διάθεση και τη συνεργασία καθώς και την καλή διάθεση που έδειξε να βοηθήσει τη πόλη μας σ’ αυτό το σημαντικό έργο παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούσαμε σε όλα και είχαμε ορισμένες έντονες αντιπαραθέσεις».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Λάρνακας επέδωσε στον Υπουργό Μεταφορών αναμνηστικό δώρο, αναφέροντας πως ο Μάριος Δημητριάδης «πρέπει να νοιώθει ότι στη πόλη μας θα έχει πάντα φίλους».

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »