«Όταν αυτή η κοπέλα έφτασε στο υποστατικό που διανέμεται το Συσσίτιο Λάρνακας για τις άπορες οικογένειες ήταν ευδιάκριτο ότι ήταν σε πολύ κακά χάλια. Ανέφερε ότι ο άντρας της εγκατάλειψε τη συζυγική εστία και τα τρία ανήλικα παιδιά τους και εξαφανίστηκε. Δεν είχε τις υπογραφές του αλλά ούτε και γνώριζε πώς να διεκδικήσει βοήθεια. Τους τελευταίους πέντε μήνες δεν είχε ρεύμα στο διαμέρισμά της και τρέφονταν με ό,τι τους έδινε ο κόσμος. Δεν μπορούσε ούτε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας να ζητήσει βοήθεια, αφού της έλειπαν κάποιες βεβαιώσεις. Βασικά υποσυτίζονταν και αυτή και τα τρία παιδιά, ηλικίας κάτω των δέκα. Μερικές μέρες πριν αποφασίσει να περπατήσει τη μακρινή απόσταση από το σπίτι της και να φτάσει στο Συσσίτιο Λάρνακας, η μητέρα και τα τρία παιδιά τρέφονταν με μουσκεμένο με νερό ψωμί και κέτσαπ. Όταν τέλειωσε το ψωμί, σκέφτηκε στην απόγνωση της να ζητήσει συσσίτιο».
Μια άλλου είδους κυπριακή επικαιρότητα και πραγματικότητα στο νησί μας, όπως την περιέγραψε στον «Φ» η υπεύθυνη του Συσσιτίου Λάρνακας στο πλαίσιο δηλώσεών της για την επιδείνωση των συνθηκών γύρω από την κοινωνική δυσπραγία στην πόλη του Ζήνωνα. Τονίζοντας ότι πέραν αυτού του προβλήματος, μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι περιπτώσεις όπως αυτής της μητέρας, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν ζητούν βοήθεια.
Όπως ανέφερε, από 800 που ήταν περίπου οι Λαρνακείς που λάμβαναν συσσίτιο στο τέλος του 2013, έγιναν την περασμένη βδομάδα 1.200 οι σταθεροί λήπτες και μερικές δεκάδες αυτοί που λαμβάνουν σποραδικά.«Αρκετοί είναι λήπτες βοηθημάτων αλλά δηλώνουν ότι τα χρήματα δεν αρκούν. Π.χ. πολύτεκνες οικογένειες ή αυτοί που δαπανούν πολλά λεφτά σε προβλήματα υγείας, ή συσσώρευσαν χρέη σε ρεύμα, νερό, ακόμα και σε μαννάβικα», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι αρκετοί από τους λήπτες συσσιτίου αναφέρουν ακόμη ως αιτία γιατί αποτείνονται γι’ αυτή την κοινωνική παροχή το  ότι «έχουν περιορισθεί τα τρόφιμα και γενικά η βοήθεια  που λαμβάνουν από άλλους κοινωνικούς φορείς, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συσσίτιο στην πόλη του Ζήνωνα λαμβάνουν καθημερινώς: 40 μονήρη άτομα. 130 οικογένειες με δυο παιδιά. Γύρω στις 80 οικογένειες με πάνω από πέντε μέλη. Μια οικογένεια με δέκα παιδιά και μια οικογένεια με επτά παιδιά. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι πλείστες αυτών των οικογενειών αντιμετωπίζουν και άλλα παράλληλα προβλήματα εξαιτίας της κατάστασης που περιήλθαν λόγω φτώχειας και ανεργίας. Με πρώτο συνήθως τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι που διαμένουν, ή τον κίνδυνο  να συλληφθεί κάποιος από τους γονείς λόγω ενταλμάτων από απλήρωτες οφειλές.
Το Συσσίτιο Λάρνακας στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να αποτείνονται στον αριθμό 99448154.Γράφει: Πάμπος Βάσιλας