Εκπαίδευση

Λευκή απεργία στην Παιδεία

Κυβέρνηση και εκπαιδευτικές οργανώσεις οδηγούνται προς ολομέτωπη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν πείστηκαν για τις προθέσεις της Κυβέρνησης ούτε και μετά τη νέα έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη που άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το παράθυρο για διαφοροποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

Οι εκπαιδευτικοί από σήμερα θα βρίσκονται στα σχολεία, ενώ οι μαθητές της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης θα προσέλθουν στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης στις 10 Σεπτεμβρίου. Για τους εκπαιδευτικούς τόσο της ΠΟΕΔ, όσο και της ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ σταθμός για τα περαιτέρω αποτελούν οι παγκύπριες γενικές συνελεύσεις στις 5 Σεπτεμβρίου για την εξουσιοδότηση των  Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων μέσα από κάλπες για λήψη απεργιακών και άλλων μέτρων.

Μέσα από τις ξεχωριστές αποφάσεις που έλαβαν μέσα στο Σαββατοκυρίακο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα απέχουν από τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες και θα παραμείνουν στις τάξεις. Η ΠΟΕΔ ανακοίνωσε μέτρα για την πρώτη εβδομάδα (3-7 Σεπτεμβρίου), ενώ ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ έλαβαν μέτρα για τις πρώτες ημέρες όπου θα βρίσκονται μόνο οι καθηγητές στα σχολεία (3-6 Σεπτεμβρίου), αλλά και μέτρα με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Με εγκύκλιο που θα σταλεί σήμερα από την ΠΟΕΔ στα σχολεία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί να μην συμμετέχουν στο σεμινάριο εκπαίδευσης, αλλά και να μην εγκριθεί μέχρι την Τετάρτη η κατανομή των μαθημάτων στο διδακτικό προσωπικό και να μην οριστούν υπεύθυνοι των τμημάτων. Οι διευθυντές θα κληθούν να αποστείλουν επιστολή στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας πιστοποιητικά καταλληλότητας των σχολικών χώρων. Επιπλέον, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔ δεν θα προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 1.15 το μεσημέρι, ενώ όταν θα αποχωρήσουν σήμερα από τα σχολεία θα επισκεφθούν αστυνομικούς σταθμούς για να προβούν σε καταγγελία του υπουργού Παιδείας για καταπάτηση των συντεχνιακών δικαιωμάτων τους.

Στα μέτρα που αποφάσισαν ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ το Σάββατο περιλαμβάνονται οι νομικές προσφυγές για την ανατροπή των αποφάσεων της Κυβέρνησης και οι καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταστρατήγηση του Κοινωνικού Διαλόγου και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για παραβίαση των Συμβάσεων Εργασίας.

Άλλα μέτρα είναι να μην εγκριθούν από τους Καθηγητικούς Συλλόγους η κατανομή των μαθημάτων στο διδακτικό προσωπικό και ο κατάλογος των Υπευθύνων των Τμημάτων, να μην αναλάβει κανένας/καμία καθηγητής/-τρια καθήκοντα Υπεύθυνου Τμήματος, όλοι οι Διευθυντές/-τριες να αποστείλουν επιστολή στο Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και να ζητήσουν έλεγχο για εκτίμηση κινδύνων του σχολικού χώρου και αν το συγκεκριμένο Γραφείο αδυνατεί να ανταποκριθεί, τότε να απευθύνονται στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, όλοι οι Διευθυντές να αποστείλουν επιστολή στην οικεία Σχολική Εφορεία και στους οικείους ΕΜΕ με την οποία να ζητούνται τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του σχολικού χώρου και κτηρίου.

Σύμφωνα με τα μέτρα που θα παρθούν μετά την έναρξη των μαθημάτων, δηλαδή στις 7/9/2018, κατά την περίοδο της εφαρμογής των μέτρων, οι Βοηθοί Διευθυντές Α’, οι Βοηθοί Διευθυντές και οι Καθηγητές/-τριες να ασκούν μόνο το διδακτικό, συντονιστικό, διοικητικό και παιδαγωγικό τους έργο και να μην αναλαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο εξωδιδακτικό καθήκον, ούτε να συμμετέχουν σε καθήκοντα εποπτείας/μέντορα αναφορικά με το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης, σε καθήκοντα που προκύπτουν από εγκυκλίους που εκδίδονται από την Αρμόδια Αρχή και δεν άπτονται θεμάτων ασφάλειας και υγείας, στην οργάνωση και λειτουργία των ελεύθερων δραστηριοτήτων/ ομίλων, εκδρομών (εσωτερικού/εξωτερικού) και επισκέψεων, στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας, στην εκπόνηση στατιστικών μελετών για οποιοδήποτε θέμα.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »