Όμορφα της Πόλης

Λάρνακα: Τρεις νέες παραλίες στο πρόγραμμα «Πράσινες Παραλίες»

Τρεις νέες οργανωμένες παραλίες έχουν επιλεγεί από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Πράσινες Παραλίες».

Στο ενημερωτικό της δελτίο για την Ανοιξη η ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφέρει ότι «οι τρεις παραλίες βρίσκονται στην Ορμήδεια, στην Αλαμινό και στο Ζύγι και έχουν επιλεγεί για ένταξη στο πρόγραμμα «Πράσινες Παραλίες». Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο εκτελείται κάτω από την ομπρέλα της πρωτοβουλίας MITOMED. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Κύπρο είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, η οποία σε συνεργασία με την εταιρεία Fusion Asset Recovery Ltd θα ξεκινήσει τον Μάϊο τον καλλωπισμό των τριών παραλιών».

Σύμφωνα με το δελτίο «στόχος του οικολογικά φιλικού προγράμματος είναι η δημιουργία πιο βιώσιμων και ελκυστικών παραλιών. Η τοπιοτέχνηση περιλαμβάνει φύτευση ενδημικών φυτών που συνάδουν με τις παραλιακές συνθήκες, τοποθέτηση οικολογικά φιλικών πινακίδων, τοποθέτηση σταχτοδοχείων και καλάθων και δημιουργία μονοπατιών στην άμμο, κατασκευασμένων από ξύλο. Το έργο θα συνεχιστεί με ξύλινες ξαπλώστρες και ομπρέλες, επίσης ξύλινες κατασκευές για χώρους υγιεινής, ντους, αποδυτήρια και διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρίες».

Σημειώνεται ότι «τα κριτήρια για μια “Πράσινη Παραλία” είναι η ποιότητα του θαλάσσιου νερού και της άμμου, οι οικολογικές διευκολύνσεις και τα οικολογικά μέσα μεταφοράς, η μηδαμινή ηχορύπανση, η προσφορά τοπικών εδεσμάτων και ποτών, η επίπλωση της παραλίας, η φύτευσή της, η περιβαλλοντική ενημέρωση και οι οικολογικές σημάνσεις».

Υπενθυμίζεται ότι «η πρώτη «Πράσινη Παραλία» στη Λάρνακα ήταν η ακτή Γιαννάδες στην Ορόκλινη η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2014. Στην παραλία της Ορόκλινης φυτεύτηκαν 950 ενδημικά φυτά κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου, κυρίως σχοινιές και αροδάφνες, ενώ τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης, δημιουργήθηκαν χώροι στάθμευσης ποδηλάτων και τοποθετήθηκαν παραδοσιακά πήλινα τασάκια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Σχετικά νέα

X
Translate »