Γενικά

Λάρνακα: Μοναδική στην Ευρώπη. Συνεχής κατοίκηση απ’την Εποχή του Χαλκού

Μια πόλη γεμάτη αρχαιότητες. Εξ ου και οι ανασκαφές για το αποχετευτικό φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια σπάνιας αρχαιολογικής αξίας ευρήματα, η ανακάλυψη των οποίων φρενάρει υποχρεωτικά τα έργα του ΣΑΛ.
Είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο συμβόλαιο C12, το οποίο καλύπτει τις συνοικίες ‘Αι-Γιάννη, Χρυσοπολίτισσας και Μητρόπολης, δηλαδή το αρχαίο Κίτιον, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά ακόμα και σήμερα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα υλοποιηθεί, αν τελικά υλοποιηθεί… Και να σκεφτεί κανείς ότι οι εργασίες του αποχετευτικού ακόμα δεν έφθασαν στις γειτονιές κοντά στην εκκλησία της Χρυσοπολίτισσας, όπου ήταν ο αστικός ιστός της ελληνορωμαϊκής πόλης.
Έγκυρη πηγή στο Τμήμα Αρχαιοτήτων δήλωσε στον «Π» ότι είναι δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη ενορία θ΄ ανακαλυφθούν σπουδαία ευρήματα. Σημαντικός θεωρείται και ο ταφικός θάλαμος που ανακαλύφθηκε στον πυρήνα της νεκρόπολης του αρχαίου Κιτίου, στην οδό Αλί Τεντέ παρά τον ‘Αι-Γιάννη, έξω από το προσωρινό οίκημα του Δήμου Λύσης. Ευρήματα που θα δώσουν περαιτέρω στοιχεία γύρω από την ιστορία του Κιτίου. Στην περιοχή εντοπίστηκαν σκελετικά κατάλοιπα και κτερίσματα (αντικείμενα που συνοδεύουν νεκρούς), αφού εκεί ήταν το μεγάλο νεκροταφείο του αρχαίου Κιτίου.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως όσο οι εργασίες του αποχετευτικού θα πλησιάζουν προς τον αστικό ιστό του αρχαίου Κιτίου, δηλαδή προς τη Χρυσοπολίτισσα, η Λάρνακα θα είναι προ του φάσματος σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων, πιθανότατα πιο σημαντικών και από το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή, στην οδό Αγίου Νεοφύτου. Κάτι που σημαίνει ότι τα έργα του ΣΑΛ θα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Πηγή: politis.com

Σχετικά νέα

X
Translate »