Η Γνώμη σας

Λάρνακα …μια πόλη φιλική προς τα παιδιά και την οικογένεια

Η δομή κάθε σύγχρονης πόλης θα πρέπει να σχεδιάζεται και με πρόνοιες για τους μικρούς κατοίκους, που θα μεγαλώσουν σε μια φιλική για την οικογένεια πόλη, μια πόλη που θα αγαπήσουν και θα φροντίσουν στα επόμενα χρόνια ως μελλοντικοί δημότες.

 

Η ευέλικτη και ασφαλής διακίνηση είναι ίσως το πιο σημαντικό για μια οικογένεια  με μικρά παιδιά αλλά και για τους εφήβους.  Η προσβασιμότητα στα σημαντικά σημεία της πόλης, πρώτιστα στα σχολεία αλλά και στην παραλία, στο Κέντρο, σε μουσεία, στα γήπεδα, σε πάρκα, σε κινηματογράφους, σε παιχνιδότοπους, στέκια νεολαίας είναι σημαντική πρόνοια. Στόχος είναι οι οικογένειες και  οι έφηβοι να μπορούν να διακινούνται με δημόσιες συγκοινωνίες όπου είναι δυνατόν και να συναντιόνται για ψυχαγωγία, παιχνίδι, βόλτα, ψώνια. Η αναβάθμιση των  δημόσιων συγκοινωνιών (προδιαγραφές λεωφορείων, δρομολόγια) καθίσταται μια απαραίτητη προϋπόθεση.

 

Τα σχολεία είναι ο χώρος όπου τα παιδιά περνούν τον μισό τους χρόνο.  H Δημοτική Αρχή μαζί με την Σχολική εφορία πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία σε όλες τις σχολικές μονάδες της πόλης, χωρίς διακρίσεις και καθυστερήσεις.

 

Η σωστή ανάπλαση και ανάπτυξη του Κέντρου της πόλης και του παραλιακού μετώπου θα δώσουν την ευκαιρία στις οικογένειες να απολαμβάνουν περισσότερο την πόλη. Η δημιουργία της δημοτικής αγοράς και η ανάπλαση και αναβάθμιση του Δημόσιου Κήπου θα είναι και αυτά έργα που θα προσφέρουν ευκαιρίες για οικογενειακή ψυχαγωγία. Η κατασκευή περισσότερων δημόσιων χώρων στάθμευσης κρίνεται απαραίτητη. Η δημιουργία σύγχρονου Οργανωμένου Κατασκηνωτικού Χώρου όπως και η αξιοποίηση του πάρκου του Αγ. Χαραλάμπους είναι μόνο κάποιες ιδέες που θα προσφέρουν και άλλες επιλογές ψυχαγωγίας στους μικρούς δημότες.

 

Η ψυχαγωγία των παιδιών και εφήβων είναι πολύ σημαντική καθώς ξέρουμε ότι το παιχνίδι είναι αλληλένδετο με την ευρύτερη υγεία αλλά και την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών. Η αναμενόμενη μεταμόρφωση του κοινοτικού κέντρου σε Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας, αναμένεται να προαγάγει την υγιή απασχόληση των νέων στον  ελεύθερο  τους χρόνο. Περαιτέρω η δημιουργία πάρκων-παιχνιδότοπων, θα προσφέρει ευκαιρίες για χαλάρωση και παιχνίδι με φίλους και κατοικίδια. Κατά τον  σχεδιασμό των πάρκων, η εύκολη πρόσβαση για τα μικρά παιδιά, αλλά και τους ποδηλατιστές θα πρέπει να είναι στόχος. Πλατιά πεζοδρόμια και πλατιοί πεζόδρομοι, (χωρίς δέντρα και σταθμευμένα αυτοκίνητα) θα εξυπηρετούν τις μητέρες με καροτσάκια, τα παιδιά, αλλά και τους πεζούς γενικότερα να περπατούν με άνεση και ασφάλεια.

 

Οι έφηβοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν από τον Δήμο για να εμπλακούν στη ζωή της πόλης στα πλαίσια πολιτιστικών, εθελοντικών, διαφωτιστικών, αθλητικών αλλά και άλλων δράσεων.  Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις π.χ τα Ανθεστήρια, η γιορτή του Κατακλυσμού,καρναβαλίστικη παρέλαση κ.α ,  θα πρέπει να αναζωογονηθούν, να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν.     Με αυτό τον τρόπο ο έφηβος μαθαίνει να ζει την πόλη του και να συμμετέχει.

 

Ότι προνοεί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή για τους νεαρούς δημότες (παιδία και εφήβους) είναι μια ανεκτίμητη επένδυση στο μέλλον της πόλης. Τα σημερινά παιδιά θα είναι οι μελλοντικοί δημότες.  Όσο πιο όμορφα μεγαλώσουν τόσο πιο πολύ θα φροντίσουν την πόλη τους στο μέλλον ως ενεργοί πολίτες με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

 

Μόνικα Μιχαηλίδου

Παιδίατρος

 

1939649_633793360009753_1847162533_n

 

Σχετικά νέα

X
Translate »