Uncategorized

Λάρνακα, βάση πολεμικών πλοίων. Συμφωνία Γαλλίας- Kύπρου.

Eπιχειρείται διπλωματικό άνοιγμα μεταξύ Kύπρου και Γαλλίας με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Διεύρυνση συνεργασίας Λευκωσίας και Παρισιού με επίκεντρο τη Λάρνακα τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για εμβάθυνση της συνεργασίας τους  σε επίπεδο άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας “Πολίτης” από συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το «Π» η Κύπρος και η Γαλλία βρίσκονται πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας για τη δημιουργία καταλυμμάτων φιλοξενίας και ελλιμενισμού, σε μια σταθερή βάση, των πλοίων του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στη πόλη μας . Οι μόνιμες και σταθερές διευκολύνσεις θα εξυπηρετούν την παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου στην Kύπρο και ενίσχυση της παρουσίας της Γαλλίας  στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας του υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Κύπρο συζητήθηκε έντονα το  ζήτημα της παρουσίας του γαλλικού στόλου στη Λάρνακα, με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο με τις κυπριακές διπλωματικές αρχές, έτσι ξεκινάει για το τόπο μας μια νέα περίοδος διμερών σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου.

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη Kύπρο γύρω στα μέσα Νοεμβρίου,  κατά την άφιξη του θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση για την αναβαθμισης της Παρισιού – Λευκωσίας.   Tο 2007,  οι δύο χώρες είχαν υπογράψει συνθήκη που προέβλεπε την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα άμυνας, η  συμφωνία αυτή επικαιροποιήθηκε και αναβαθμίστηκε το 2017 στο Παρίσι (με τη συμφωνία του τότε ΥΠΑΜ κ. Φωκαΐδη).

Σήμερα φαίνεται ότι η συμφωνία επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας όπως η πειρατεία, η τρομοκρατία, η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων.  H άφιξη και σταθεροποίηση βάσης του γαλλικού πολεμικού στόλου, σε ναύσταθμο στη πόλη μας σηματοδοτεί και την αιχμή του δόρατος της νέας αναβαθμισμένης σχέσης.

Διπλωματικά η συμφωνία αυτή για το Παρίσι σηματοδοτεί μια γεωπολιτική αναζωογόνηση λόγω των προκλήσεων από το power vacuum που προκύπτει από το Brexit – του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο.

Η παρουσία της Γαλλίας, μέσω του πολεμικού της στόλου, στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται άρρηκτα και με την εξασφάλιση των συμφερόντων της Γαλλίας στην περιοχή, και συγκεκριμένα στον Λίβανο, αλλά και στα ανοικτά μέτωπα που αφορούν τις εξελίξεις στον συριακό πόλεμο καθώς και τις επιπτώσεις της μονομερούς αποχώρησης της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία Ιράν – Δύσης (το γνωστό JCPO ή συμφωνία P5+1).

Eνώ για το νησί μας η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας αποστέλλει σημαντικά μηνύματα στην Τουρκία, δεδομένων των διαστάσεων ασφάλειας που προκύπτουν από τις συστηματικές ενέργειες της Άγκυρας, για ακύρωση του ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θαλάσσια τεμάχια «3» και «6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση της  ενδεχόμενης συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο έχει τη δική της σημειολογία λόγω των προγραμματισμένων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων της γαλλικής Total που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 στη Kύπρο. Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο και για ζωηρό ενδιαφέρον, ιδίως μετά την παρουσία του ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη και του Έλληνα ομολόγου του κ. Κοτζιά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, εκ μέρους του Παρισιού για διεύρυνση του διπλωματικού σχήματος των τριμερών με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα σε τετραμερείς, στο προσεχές μέλλον, με ενεργό συμμετοχή και της Γαλλίας – δεδομένων και των παραδοσιακά άριστων σχέσεων της Γαλλίας με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Mε βάση το  «Π», η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο έρχεται στο πλαίσιο μιας πιο ενεργητικής στάσης της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, λόγω της πιθανής απουσίας εξελίξεων στο Κυπριακό, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης συνέχισης του ερευνητικού προγράμματος γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, βάσει και των πιθανών, παρεμφερών, με όσα συνέβησαν στο θαλάσσιο τεμάχιο «3», ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: proelasi.org/politis.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »