Γενικά

Κύπρος: 6+1 επαγγέλματα που θεωρούνται πλέον παρελθόν

Με το πέρασμα των χρόνων δεκαδες διαφορετικά επαγγέλματα άλλαξαν, εκμοντερνίστηκαν και τροποποιήθηκαν προκειμένου να ακολουθήσουν τη εκβιομηχανοποίηση. Αρκετά, όμως, επαγγέλματα σταδιακά εγκαταλήφθηκαν και λησμονήθηκαν αφού κρίθηκαν “αχρείαστα” από το μοντέρνο τρόπο ζωής.

Επαγγέλματα όπως ο Αγωγιάτης, ο καλλικάς, ο παπλωματάς και άλλα τα οποία πλέον θεωρούνται ξεχασμένα αφού ο ανθρώπινος παράγοντας έδωσε τη θέση του στη μηχανή.

Αγωγιάτης

Οι αγωγιάτες αναλάμβαναν μεταφορές αγαθών, χρησιμοποιώντας καμήλες, γαϊδούρια και μουλάρια  κυρίως σε μεγάλες αποστάσεις για τη μεταφορά μεγάλου βάρους. Το επάγγελμα του αγωγιάτη συνδυαζόταν με τα χάνια που λειτουργούσαν ως χώρος ξεκούρασης τόσο για τους μεταφορείς αλλά και για τα ζώα.

Καλλικάς 

Ο καλλικάς ή αλλιώς  πεταλωτής ετοίμαζε και προσάρμοζε πέταλα στις οπλές των ζώων, των γαϊδουριών ή των μουλαριών προκειμένου να εκτελούν καλυτερα τις εργασίες.

Παπλωματάς

Ο παπλωματάς είναι ένα επάγγελμα που εξαφανίστηκε λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο παπλωματάς κατασκεύαζε και επιδιόρθωνε μαξιλάρια, κρεβάτια και παπλώματα, προιόντα που σταδιακά ετοιμάζονται από τις βιομηχανίες.

Ταλιαδώρος

Ο ταλιαδώρος ή ξυλογλύπτης έφτιαχνε μπαούλα και σεντούκια. Επρόκειτο για μιαν καλλιτεχνική απασχόληση αφού ο ταλιαδώρος σκάλιζε το ξύλο και δημιουργούσε σχέδια και μοτίβα.

Πλέον η ξυλογλυπτική περιλαμβάνεται στα ήδη τέχνης και διδάσκεται σε σχολές καλών τεχνών ενώ έχει χάσει τη χρηστική της κατεύθυνση ως επάγγελμα.

Στραουράς

Ο στραουράς κατασκεύαζε στρατούρκα, για τα γαϊδούρια και τα μουλάρια με ύφασμα από κατσικότριχα και με σακόπανο.

Γανωματής

Ο γανωματής είναι ένα από τα πιο παλιά επαγγέλματα και ασχολείτο με το να καθαρίζει την οξύδωση από τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη. Συγκεκριμένα, κάλυπτε την επιφάνεια των σκευών με κασσίτερο για προστασία από δηλητηριάσεις.

Μαχαιροποιός

Το επάγγελμα του  μαχαιροποιού ή «πιτσιακσιή» είναι από τα επαγγέλματα που πλέον θεωρούνται παρελθόν αφού η εκβιομηχάνηση άλλαξε τον τρόπο κατασκευής των μαχαιρων.

Ο μαχαιροποιός κατασκεύαζε τα μαχαίρια από ατσάλι για επαγγελματικούς σκοπούς:

  • Για χασάπηδες
  •  Για οικιακή χρήση
  • Δρεπάνια

Πηγή: offsite

Σχετικά νέα

X
Translate »